Необходими продукти за рибата (порция за 4-ма души)
- 2 пресни филета от риба треска;
- 2 пъдпъдъчи яйца *по избор 1 кокоше яйце (в зависимост от поносимостта)*;
- Безглутенова галета;
- Морска сол и пресен пипер;
- ½ лимон;
- 1 с.л. веган маргарин;
- 1 с.л. студено пресован зехтин за пържене (за рибата);
Необходими продукти за картофената салата (порция за 4-ма души)
- 1 кг бели картофи *не от този вид за печене*;
- 1 глава лук;
- 1-2 с.л. ябълков оцет;
- 2 с.л. зеленчуков бульон на зърна;
- 250 мл. вода;
- Пресен кресон;
- Морска сол;
- 1 с.л. веган маргарин за пържене на лука;
Допълнителни продукти:
- Няколко листа от прясна зелена салата;
Начин на приготвяне:
- Започнете с картофената салата, за да имате достатъчно време да приготвите останалите продукти. Обелете картофите, нарежете ги на дребно и ги сложете в по-голяма купа.
За да се сготви по-бързо: обелете и нарежете лука на малки парченца. В тенджера със среден размер добавете малко веган маргарин и сгответе лука, докато омекне. Не оставяйте да прегори, защото салатата ще стане леко горчива.
- След като омекне лукът добавете водата и зеленчуковия бульон, докато заври. Добавете ябълковия оцет и сол. След това свалете тенджерата от котлона;
- Междувременно измийте и изсушете кресона. Изсипете горещия бульон върху картофите и разбъркайте внимателно. Препоръчваме ви да изчакате около 30 минути. След това може да добавите още сол. Картофите ще поемат почти цялата течност. Салатата не бива да е кашава или с много твърда консистенция, подобно на ризотото: то винаги трябва да бъде нежно и кремообразно. Същото важи и за картофената салата;
- Сега нека се посветим на рибата. Измийте я със студена вода, подсушете я и оставете настрани. Разбъркайте яйцата в дълбока чиния. Поставете галетата в друга чиния. Разтопете маргарина в тиган с незалепващо покритие. Поръсете с малко лимонов сок и двете страни на рибата, а след това я потопете в яйцата, добавете сол и я оваляйте в галетата. След това внимателно поставете рибата в тигана. Леко запържвате от двете страни, така че галетата да си остане върху рибата и тя да остане сочна;
- Сервирайте в чиния, като първо поръсите с кресон под картофената салата и тогава добавете рибата. Овкусете със сол и пипер;
- Сервирайте с прясната зелена салата.
Насладете се на безглутеново вкусно ястие богато на витамини и минерали!