Лактоферинът, вид гликопротеин, намиращ се в млякото, сълзите и слюнката на бозайниците, е важен хранителен елемент за чревната екосистема. Има добре установени антимикробни и имуномодулиращи свойства. Множество проучвания показват как лактоферинът насърчава растежа на полезните чревни бактерии, намалява чревното възпаление, предотвратява диарията и повишава системния имунен отговор.
В тази публикация в блога ще прегледаме най-новите изследвания върху ползите от говеждия лактоферин за червата и имунната система. Интересно е да разгледаме неговите пребиотични, противовъзпалителни и антимикробни ефекти и как да го включите в ежедневието си, за да можете да изпитате забележителните му ползи.
За лактоферина: какво представлява и как действа
Лактоферинът е желязосвързващ гликопротеин, част от семейството на трансферините, присъстващ предимно в човешката коластра – първата форма на мляко, произведено след раждането. Намира се и в други телесни течности като слюнка, сълзи и жлъчка. Основната функция на лактоферина е да отделя свободното желязо в тялото, което инхибира растежа на бактериите, като ги лишава от желязото, необходимо за тяхната пролиферация.
Освен антимикробните си свойства, лактоферинът има противовъзпалителни, антиоксидантни и имуномодулиращи ефекти. Тези качества го правят универсален протеин с множество ползи за здравето, особено по отношение на здравето на червата и имунната система.
Пребиотични ефекти
Един ключов механизъм е неговият пребиотичен ефект на селективно насърчаване на растежа на полезни бактерии. Проучванията показват, че говеждият лактоферин увеличава популациите на бифидобактерии и лактобацили в червата, като същевременно инхибира развитието на патогени като Escherichia coli, Salmonella и Clostridium. Антибактериалните ефекти на лактоферина се дължат на способността му да свързва желязото, основно хранително вещество за бактериалния растеж. Изолирайки желязото, лактоферинът създава неблагоприятна среда за желязозависими патогенни бактерии.
Противовъзпалително действие
Говеждият лактоферин също е мощно противовъзпалително съединение. Той блокира освобождаването на провъзпалителни цитокини като тумор некрозис фактор-алфа (TNF-алфа), интерлевкин-1 (IL-1) и интерлевкин-6 (IL-6). Повишава секрецията на противовъзпалителните цитокини интерлевкин-10 (IL-10) и интерлевкин-4 (IL-4). Лактоферинът се свързва с липополизахарид, токсин, произвеждан от грам-отрицателни бактерии в червата, предотвратявайки навлизането му в кръвния поток.
И в тази връзка, противовъзпалителните свойства на лактоферина го правят отличен избор при възпалителни заболявания на червата, целиакия и други храносмилателни проблеми. Така че не е изненадващо, че проучванията показват, че добавките с говежди лактоферин осигуряват ползи в тези ситуации.
Защитно действие върху чревната бариера
Лактоферинът укрепва чревната цялост, като увеличава производството на слуз и предотвратява преминаването на ендотоксини от червата в кръвния поток. Защитата на функцията на чревната бариера е изключително важна както за здравето на червата, така и за имунното здраве. Сега знаем, че много съвременни, хронични заболявания се характеризират с повишена чревна пропускливост. Лактоферинът също е ефективен за възстановяване на смущения в чревната бариера, причинени от хроничен стрес или прием на антибиотици.
Антимикробно действие
Лактоферинът проявява пряка антимикробна активност срещу бактерии, вируси, гъбички и паразити, като уврежда микробните мембрани.
Както беше отбелязано по-горе, антимикробните свойства на лактоферина произтичат от способността му да свързва желязото, основно хранително вещество за растежа и метаболизма на патогените. Като отделя желязото, лактоферинът създава среда с дефицит на желязо, която ограничава микробната пролиферация.
Изследванията показват, че лактоферинът инхибира растежа както на грам-положителни, така и на грам-отрицателни бактерии. Действа върху обичайните хранителни патогени като E. coli, Salmonella, Listeria и Staphylococcus aureus. Лактоферинът също демонстрира антибактериална активност срещу Helicobacter pylori, бактерията, която причинява стомашни язви.
Освен изчерпването на желязото, лактоферинът може да упражнява директни антимикробни ефекти чрез взаимодействие с микробните мембрани, за да причини разрушаване на мембраната и изтичане на вътреклетъчно съдържание.
Имуномодулиращо действие
Лактоферинът има забележителната способност както да стимулира, така и да потиска имунната система. Като имуномодулатор, той може да засили слабите имунни реакции срещу патогени (като вируси и бактерии), като същевременно потиска хиперактивните имунни реакции (като алергии и автоимунитет) и намалява прекомерното възпаление.
Интересно е и неговото стимулиращо действие по отношение на антиоксиданти като каталаза, супероксиддисмутаза (SOD) и глутатион, които намаляват оксидативния стрес.
Лактоферин и антираково действие
Новопоявилите се изследвания показват, че говеждият лактоферин може да притежава противоракови свойства чрез няколко механизма. Като мощен антиоксидант, лактоферинът неутрализира увреждащите ДНК свободни радикали и реактивни кислородни видове, намалявайки оксидативния стрес и мутациите.
Неговите противовъзпалителни ефекти потискат хроничното възпаление и възпрепятстват пролиферацията на раковите клетки чрез инхибиране на провъзпалителните цитокини. Лактоферинът също така повишава активността на имунните клетки като NK клетки, цитотоксични Т клетки и макрофаги, засилвайки имунното наблюдение срещу раковите клетки.
Освен това, той може да индуцира спиране на клетъчния цикъл и апоптоза в различни човешки ракови клетъчни линии, като директно инхибира туморния растеж. Лактоферинът може да предотврати метастазите чрез блокиране на механизми, които разграждат екстрацелуларния матрикс и базалните мембрани, както и може да намали страничните ефекти на химиотерапевтичните лекарства.
За кого е подходящ приемът на лактоферин?
Всеки с някое от изброените състояния може да се възползва от приема на лактоферин:
- Храносмилателни заболявания (напр. синдром на раздразнените черва [IBS], IBD, гастроезофагеална рефлуксна болест и др.)
- Алергии и астма
- Автоимунно заболяване
- Слаб имунитет (напр. чести настинки, грип или други инфекции)
- Кожни заболявания (напр. акне, екзема, псориазис)
- Дефицит на желязо (лактоферинът е желязосвързващ протеин и значително подобрява усвояването му)
Източници на лактоферин
Лактоферинът присъства в малки количества в млечни продукти като сирене и кисело мляко, и в още по-малка степен в говеждо и други меса. Млечните продукти и месото от пасищно отглеждани крави обикновено имат по-високи нива на лактоферин.
Ако искате да си набавите по-сериозни дози лактоферин, ще трябва да суплементирате, т.е да приемате и хранителна добавка. Препоръчителната дневна доза лактоферин е 100 до 200 мг. Количеството лактоферин в кравето мляко е само 0,5 мг/L, или приблизително 10 до 15 мг на 230 мл. Добавките с коластра съдържат приблизително 0,3 до 0,5 процента лактоферин по обем или 3 до 5 мг на грам.
Включването на лактоферин чрез естествени източници или добавки може да бъде проактивна стъпка към по-добро здраве. За всеки, който иска да засили имунната си система и да поддържа здравето на червата, лактоферинът предлага естествено и ефективно решение, подкрепено с научни доказателства.
Източници
Lönnerdal, B. (2009). Nutritional roles of lactoferrin. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 12(3), 293-297.
Berlutti, F., Pantanella, F., Natalizi, T., Frioni, A., Paesano, R., Polimeni, A., & Valenti, P. (2011). Antiviral properties of lactoferrin—a natural immunity molecule. Molecules, 16(8), 6992-7018.
Drago-Serrano, M. E., Campos-Rodríguez, R., Carrero, J. C., & de la Garza, M. (2012). Lactoferrin: Balancing ups and downs of inflammation due to microbial infections. International Immunopharmacology, 13(3), 301-309.
Kell, D. B., & Heyden, E. L. (2020). Redox properties of lactoferrin. Frontiers in Immunology, 11, 1224.
Wakabayashi, H., Oda, H., Yamauchi, K., & Abe, F. (2014). Lactoferrin for prevention of common viral infections. Journal of Infection and Chemotherapy, 20(11), 666-671.
Cutone, A., Rosa, L., Ianiro, G., Lepanto, M. S., Bonaccorsi di Patti, M. C., Valenti, P., & Musci, G. (2020). Lactoferrin’s Anti-Cancer Properties: Safety, Selectivity, and Wide Range of Action. Biomolecules, 10(3), 456. https://doi.org/10.3390/biom10030456
Tsuda H, Kozu T, Iinuma G, Ohashi Y, Saito Y, Saito D, Akasu T, Alexander DB, Futakuchi M, Fukamachi K, Xu J, Kakizoe T, Iigo M. Cancer prevention by bovine lactoferrin: from animal studies to human trial. Biometals. 2010 Jun;23(3):399-409. doi: 10.1007/s10534-010-9331-3. Epub 2010 Apr 21. PMID: 20407806.