Животът с хранителни алергии може да е голямо предизвикателство, което освен, че ограничава хранителните избори на хората, може да представлява и сериозна заплаха за тяхното здраве.
Около 5% от човечеството страда от хранителна алергия, а сред най-популярните такива са тези към млечни продукти, соя, пшеница, яйца, фъстъци и риба.
Макар и да изглежда труден, особено по време на събирания с приятели и хранене навън, животът с хранителни алергии може да бъде напълно нормален и без осезаеми ограничения. Подготвили сме ви десет лесни рецепти, които можете сами да приготвяте в ежедневието си, с които да се наслаждавате на всички полезни вещества от храните и разнообразно меню.
Идеи за закуска
Бисквитки с шоколадови парченца
Необходими продукти
- 2 ½ ч.ч Бадемово брашно Биосвят
- 1 ч.л. сода за хляб
- ½ ч.л. морска сол
- 1 ч.л. канела
- 1 кутия Веган масло Yogan
- 1½ ч.ч тръстикова нерафинирана захар Демерара Биосвят
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- 200 гр. Безглутенов микс за тесто сладки и солени бисквити Mill & Folks
- Капки веган млечен шоколад Bett’r
Начин на приготвяне
Предварително загрейте фурната на 180 градуса
Комбинирайте сухите съставки в една купа. В отделна купа разбийте маслото, захарта и ваниловия екстракт.
При постепенно разбъркване смесете сухите съставки с мокрите. Накрая прибавете и шоколадовите капки към сместа.
Оформете с ръце или голяма лъжица бисквитки, които да подредите върху хартия за печене. Печете не повече от 10 минути.
Тиквени палачинки
Необходими съставки:
- 1 консерва Кондензирано овесено мляко Nature’s Charm
- 1 с.л. ябълков оцет
- 1/3 ч.ч. тиквено пюре
- 1 с.л. Веган масло Yogan
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- 3 с.л. тръстикова нерафинирана захар Демерара Биосвят
- 1 с.л. кленов сироп био Big Nature
- 1 пакетче бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 щипка сол
- 1/4 ч.л. канела
- щипка смлян джинджифил
- щипка индийско орехче
- 1 ч.ч. безглутеново брашно за всякакви цели Orgran
Начин на приготвяне
Смесете млякото с ябълковия оцет и го оставете да престои за 5 минути. След това добавете разтопеното веган масло, кленов сироп, пюре от тиква, захар и ванилия, и разбъркайте всички съставки.
Пресейте върху сместа предварително разбърканите заедно сухи съставки, разбъркайте отново и оставете готовото тесто да почине за 5-10 минути.
Пригответе палачинките на тиган по стандартния начин. Количествата в рецептата са достатъчни за 8 до 10 броя палачинки.
Вкусни предложения за обяд или вечеря
Веган и Безглутенови Такитос
Необходими съставки:
- 500 гр. червени картофи
- 1-2 с.л. Веган масло Yogan
- 1 ч.л. лук на прах
- ½ ч.л. морска сол
- ½ ч.ч. царевични зърна
- 200 гр. Веган заместител на гръцко бяло сирене Violife
- 1 опаковка мексиканска тортила с жълто царевично брашно Amarillo Nagual
- Масло от авокадо Big Nature
- Веган крема с вкус на чедър Lifestore или любимият ви сос
Начин на приготвяне
Сварете предварително обелените и нарязани картофи и междувременно загрейте фурната си на 200 градуса.
Когато картофите са готови, ги отцедете и прехвърлете в купа. Добавете маслото, лука и солта и разбийте сместа. Прибавете царевицата и настърганото сирене.
Пригответе тортила питките като ги затоплите за 30 секунди в микровълнова фурна. Поставете лъжица от пълнежа по средата на всяка тортила, завийте я и я поставете в предварително намазнена тавичка.
Запечете тортилите във фурната за 3-5 минути до златиста коричка. Обърнете ги и повторете за още 3-5 минути. Сервирайте с любимия си тортила сос.
Веган Пица без алергени
Необходими продукти:
- готово тесто за пица
За доматения сос
- 1 килограм чери домати
- 1 с.л. чесън на прах
- ½ ч.л. лук на прах
- ½ ч.л. сух риган
- ½ ч.л. сол
- 4-5 листа пресен босилек
За сиренето
- 2 с.л. Веган масло Yogan
- 2 с.л. Безглутеново брашно за хляб и пица Lifestore
- 1 ¼ ч.ч. Био бадемово мляко без захар Eco Mil
- ¼ ч.л. морска сол
Начин на приготвяне
Доматен сос
Поставете всички съставки, с изключение на босилека, в блендер и пасирайте. Прехвърлете сместа в средна тенджера и я оставете да ври на слаб огън в продължение на около 20 минути. Добавете накълцаните на дребно листа от босилек.
Сирене
Разтопете маслото на бавен огън. При непрекъснато разбъркване прибавете брашното, а след това и горещото мляко, до сгъстяване на сместа. Оставете я да заври, след което прибавете сол и я оставете на бавен огън за още около пет минути.
Приготвяне на пицата
Разточете готовото тесто върху набрашнена хартия за печене или в намаслена тава. Залейте го с доматения сос. Прибавете предпочитаните си зеленчуци и соса от сирене.
Печете пицата на 180 градуса за 10-15 минути, или докато коричката стане златиста.
Не пропускайте десерта
Мелба без алергени
Необходими съставки
- 4 банана
- 1 с.л. кленов сироп био Big Nature
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- ¼ ч.ч. ягоди
Предложения за заливка
- Био капки шоколад без добавена захар Bett’r
- Веган шоколадов топинг без глутен Nature’s Charm
- Кокосова бита сметана Nature’s Charm
Начин на приготвяне
Поставете всички съставки в кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост. Сервирайте веднага или замразете за няколко часа.
Не пропускайте и втора част на нашите рецепти без алергени, а дотогава изпробвайте някое от днешните ни предложения! С кое ястие ще започнете?