Дискомфортът и подуването са много неприятни усещания, които се появяват при много хора след консумацията на трудносмилаема храна. Независимо дали става дума за прекаляване с торта, ястие с бобови или китайски вкусотии, възможно е стомахът да се претовари и това да причини отделянето на повече газове от обикновено.
Подуването на корема може да се случи и по ред други причини, които не са свързани с храната. Днес ще насочим вниманието си именно към тях и ще ви предложим някои решения за предотвратяване на тези неприятни симптоми.
Подуване на корема – кога се получава
Подуване на корема може да се получи в резултат от преяждане, натрупване на газове, задържане на течности или нарушена перисталтика.
Причини за подуване от различен характер
Най-често подуването на корема е свързано с нездравословни хранителни навици или прием на някои храни и напитки, които причиняват натрупване на газове в храносмилателната система – сред тях са: въглероден диоксид, кислород, азот, водород и метан. Метанът допринася за неприятната миризма на отделените газове.
Причините за подуване, свързани с храната и начина на живот, включват:
- Прием на твърде много храна – Стомашната тъкан е еластична и ако приемате по-голямо от необходимото количество храна, тя ще се разтегне допълнително;
- Твърде бързо хранене – Един от храносмилателните ензими, наречен амилаза се произвежда в слюнката. Ако не сдъвчем храната бавно и внимателно, това затруднява разграждането на въглехидратите и може да причини отделянето на излишни газове. Освен това не даваме достатъчно време на организма да изпрати сигналите за ситост от стомаха до мозъка.
- Храни с високо съдържание на фибри – Пълнозърнести храни, ципести плодове и зеленчуци, царевица, бобови култури, семена и други източници на фибри могат да причинят подуване на корема, особено ако не сте свикнали да ги консумирате редовно;
- Поглъщане на въздух – Когато дъвчете дъвка или пиете газирани напитки, по същество вие поглъщате въздух. Същото важи и за пиенето със сламка, като всяко от тези действия води до допълнително подуване на корема;
- Непоносимост към лактоза – Много често хората, които имат непоносимост към лактоза страдат от недостиг на храносмилателни ензими. По-конкретно става дума за ензима лактаза, който разгражда сложната молекула на млечната захар до прости и лесно смилаеми молекули. Недостатъчната му наличност може да доведе до гадене, подуване и газове, които се появяват в рамките на 30 минути до 2 часа след консумацията на млечни продукти. Повече от 68% от световното население изпитва проблеми с разграждането на лактозата. Ако вие сте един от тях, то може да се доверите на LactoControl / ЛактоКонтрол за ефективно предотвратяване на неприятната симптоматика;
- Проблеми с усвояването на глутен – Някои хора, които са чувствителни към глутен или страдат от глутенова непоносимост – цьолиакия, може да имат газове и подуване на корема след консумация на храни, съдържащи глутен.
- Дисбиоза – В дебелото черво живеят милиарди полезни бактериални клетки, които изграждат чревния микробиом и се грижат за благосъстоянието на целия организъм. Част от множеството функции, които тези бактерии извършват са: помагат за храносмилането, произвеждат важни витамини и мастни киселини, подпомагат имунната система и предпазват тялото от патогенни микроорганизми. Когато балансът между добри и лоши бактерии в червата бъде нарушен, това състояние е известно като „дисбиоза“. Може да бъде причинено от употребата на антибиотици, липса на достатъчно физическа активност, непълноценна диета и други. Консумирането на големи количества рафинирана захар и преработени храни например насърчава растежа на бактерии, които могат да причинят образуването на повече газове и подуване на корема.
Лекарства като: лаксативи, медикаменти за третиране и облекчаване на киселини и рефлукс, противозачатъчни таблетки и много други могат да причинят подуване и повишено образуване на газове.
Как да се справите с подуването на корема и метеоризма
Ако стомахът ви се подува след хранене, на първо място се опитайте да разберете какво причинява този дискомфорт.
Идентифицирайте причините за подуването
Всички ние сме уникални и това, което причинява подуване на корема при един човек, може да не предизвиква същите симптоми при друг. Така че опознаването на тялото ви е наистина важно, ако искате да научите какво може да наруши баланса в него.
В най-общ план основните фактори тук са:
- Стрес
- Газирани напитки
- Диета
- Липса на упражнения
- Бързо хранене
- Дисбиоза
- IBS
- Непоносимост към определени видове храна
Редовните упражнения могат да подобрят храносмилането
Ако вече сте установили кои са проблемните храни и сте ги изключили от менюто си, добавете и лека разходка след хранене, за да намалите подуването. Имайте предвид, че леките упражнения са по-подходящи от силовите тренировки например, защото интензивната физическа активност пренасочва енергията към мускулите и не е препоръчително да се практикува след хранене.
Опитайте да приемате по-малко фибри
Ако досега редовно сте си готвили влакнести храни, но отскоро изпитвате тежест и подуване след хранене, разредете консумацията им. Всеки човек се нуждае от фибри като част от здравословната диета, но увеличаването на приема им трябва да се случва постепенно, а не изведнъж. Наблюдавайте как реагира тялото ви и съобразете количеството на приеманите фибри с индивидуалните си нужди.
Ферментиралите храни могат да бъдат от полза
Ако балансът на полезни бактерии, обитаващи чревната флора е нарушен, увеличаването на приема на пробиотици може да ви помогне да възстановите равновесието в микробиома. Приемът на ферментирали храни и напитки може да намали подуването на корема. Такива са: комбуча, кефир, кимчи, темпе, кисело мляко и други, съдържащи естествени пробиотици.
Някои изследвания показват, че някои видове бифидобактерии и лактобацили могат да бъдат от полза при пациенти с IBS (синдром на раздразнените дебели черва).
Консумирайте топъл билков чай
Още от дълбока древност хората използват билки и билкови чайове за облекчаване на редица състояния, сред които и подуването на корема. Предварителните проучвания показват, че няколко билкови отвари могат да помогнат за успокояване на това дискомфортно състояние. Чайовете от мента, джинджифил, копър и анасон могат да помогнат за намаляване на газовете и спазмите.
Дишайте дълбоко
Дълбокото диафрагмално дишане може да помогне за облекчаване на подутия корем и освобождаване на газовете, но само ако го практикувате редовно. Тъй като този тип дишане е много ефективен за намаляване на стреса, струва си да отделите време за практикуването му. Освен това можете да използвате тази дихателна техника и в други стресови ситуации.
Внимание: Храни, предизвикващи повишено образуване на газове
Някои храни по своята същност допринасят за отделяне на повече газове и това е нормално. В тази категория попадат бобови култури, зеле, лук, брюкселско зеле, карфиол, броколи; пшенични продукти като хляб и макарони; плодове като праскови, портокали, круши, сини сливи; царевица, овес, картофи; мляко, сладолед и други.
Храните, които има минимален шанс да предизвикат негативен ефект, т.е. са благосклонни към червата са: ориз, банани, яйца, фъстъчено масло, негазирани напитки, кисело мляко с живи пробиотични бактерии и други.
Іntеѕtіnаl Мuсоѕа Rераіr & Rесоvеr – цялостна грижа за чревното здраве
Повишената чревна пропускливост също може да допринася за проблеми с храносмилателната система като диария, запек, подуване, хранителни непоносимости, газообразуване, кожни проблеми и други. За да се заздрави чревната лигавицата са нужни комплекс от пребиотици, пробиотици, колаген и други компоненти, съдържащи се във формулата на Іntеѕtіnаl Мuсоѕа Rераіr & Rесоvеr. Тя осигурява цялостна грижа за оптималното функциониране на храносмилателната система и червата чрез L-глутамин, желатин, колаген тип II, омега-3 мастни киселини и пробиотичен бленд от 10 щама полезни бактерии.
Използвани ресурси
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Symptoms & causes of gas in the digestive tract. Updated July 2016.
- Foley A, Burgell R, Barrett JS, Gibson PR. Management strategies for abdominal bloating and distension. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;10(9):561–571.
- Harvard Health Publishing. Relief from intestinal gas. September 2013