Непоносимостта към яйца е състояние, което възниква, когато човек има затруднения с храносмилането на яйчен белтък, яйчен жълтък или и двете. Тази непоносимост може да се развие във всяка възраст, да продължи няколко години или да остане през целия живот, причинявайки известни храносмилателни смущения. Тъй като непоносимостта към яйца и алергията към яйца са два различни вида реакции, важно е да хвърлим повече светлина по темата и да изясним приликите и разликите.
Важно е непоносимостта към яйца да не се бърка с алергия към яйца. Най-общо казано, алергията към яйца включва имунната система и може да бъде животозастрашаваща, докато непоносимостта към яйца е по-скоро ограничена до храносмилателната система и рядко е животозастрашаваща.
Какво представлява непоносимостта към яйца
Непоносимостта към яйца и алергията към яйца са различни състояния, затова и даваме дефиниция и информация за всяко от тях. На първо място, непоносимостта към яйца включва храносмилателната система, докато алергията към яйца включва имунната система. Тоест, разликата е първо в това кои системи от организма се включват в реакцията на непоносимост.
Хранителната непоносимост се развива, когато тялото не е в състояние да смила определени компоненти в храната. Хората, които имат непоносимост към яйца, може да не са в състояние да усвоят белтъците или жълтъците, или и двата компонента.
При непоносимост човек може да има проблеми с храносмилането часове след като е консумирал дадения хранителен продукт. Въпреки че симптомите може да са неприятни, те обикновено не са опасни.
Също така човек може да не знае, че имат непоносимост към яйца, тъй като симптомите може да не се появят веднага след консумацията. Или може да не получат никакви симптоми, когато ядат малки количества от храната.
Какво представлява алергията към яйца?
Алергията към яйца е сред най-честите IgE-медиирани хранителни алергии (реакция на свръхчувствителност тип 1), особено при деца. За щастие, повечето деца с алергия към яйца я израстват. Децата, които са алергични към яйца, обикновено проявяват симптоми в рамките на минути до часове след като са яли яйца или храни, съдържащи яйца. Симптомите могат да варират от леки до тежки и могат да включват затруднено дишане, гадене, копривна треска и по-рядко анафилаксия, която е животозастрашаваща алергична реакция.
При алергия към яйца имунната система на човек третира яйцата като опасност. В резултат на това той освобождава мощни химикали, когато тялото влезе в контакт с яйцата. Поради това алергията към яйца може да причини тежки и понякога животозастрашаващи симптоми. Симптомите на алергия към яйца могат да се появят в рамките на половин час след експозиция и дори при малки количества от храната.
Причини и симптоми на алергия към яйца
Алергиите към яйца се случват, когато тялото погрешно идентифицира протеините в белтъците и/или жълтъците като нещо опасно. Тялото се защитава, като освобождава хистамин – химикал, който причинява симптоми като кашлица и копривна треска. Алергията към яйца може да причини симптоми в множество области на тялото, включително:
- Кожа: копривна треска (червена кожа с петна, която може да сърби) и може да включва лек до тежък оток
- Бели дробове: затруднено дишане, задух, кашлица или хрипове
- Очи: сърбеж, сълзене или зачервяване
- Гърло: стягане, затруднено дишане
- Стомах: повръщане, гадене, коремна болка и спазми или диария
- Нос: запушване, обилна бистра секреция, кихане или сърбеж
- Неврологични: промяна в поведението или настроението, замайване
- Падане на кръвното налягане: Това е най-опасният симптом на тежка алергична реакция.
Алергията към яйца се причинява главно от свръхчувствителност към четири алергена, открити в яйчния белтък; овомукоид, овалбумин, овотрансферин и лизозим. Въпреки това, някои изследвания предполагат участието на алергени, открити изключително в яйчния жълтък, като пилешки серумен албумин и YGP42, които могат да играят решаваща роля в цялостната реакция.
Причини и симптоми на непоносимост към яйца
Симптомите на непоносимост към яйца не се забелязват веднага и могат да бъдат отложени до 72 часа след консумация на яйца или яйчен протеин. Хранителните непоносимости и техните симптоми варират по тежест и могат да засегнат човек както физически, така и психологически. Типичните симптоми на хранителна непоносимост включват:
- IBS синдром
- Подуване на корема
- Стомашни болки
- Други храносмилателни симптоми
- Главоболие
- Екзема
- Акне
- Сърбеж
- Кожни обриви
- Умора
- Безпокойство
Непоносимостта към яйца, подобно на други хранителни непоносимости, не е непременно постоянна. След като се направи тест за хранителна непоносимост като ImuPro, който показва IgG реакция към яйца, може да се приложи елиминационна диета. При нея трябва да се изключат яйцата за няколко седмици, за да видите дали симптомите ще отшумят. Според избрания пакет може да получите и книга с рецепти, специално разработена за вашите не-IgG реактивни храни, които може да консумирате без ограничение. Може да видите всички ImuPro Тестове и какво включват тук.
Тестване и диагностика на алергия и непоносимост към яйца
Ако подозирате, че може да имате алергия или непоносимост към яйца, посетете лекар за снемане на подробна медицинска история, включително информация за предишни хранителни реакции. Въз основа на историята и симптомите, медицинският специалист може да назначи един или повече от следните тестове:
Кожен тест
При кожни тестове за алергия, много малко количество от хранителния алерген се въвежда в кожата, обикновено на предмишницата – чрез леко убождане. Появата на подутина, подобна на кошер, може да означава алергия към яйца.
Кръвен алергологичен тест
При алерген-специфични IgE кръвни тестове се взема малко количество от кръвта и се тества за антитела, които тялото може да е произвело в отговор на излагане на алерген.
Кръвен тест ImuPro
ImuPro е концепция, която съчетава усъвършенстван и надежден кръвен анализ за IgG хранителни алергии. При тях се отчита IgG-медиирана реакция при контакт с алергена, в случая това са яйцата и техните компоненти жълтък и белтък. В пакет Complete, например, могат да се тестват 270 отделни храни, сред които различни видове яйца за възможна алергична реакция:
• Гъши яйца
• Кокоши яйчен белтък
• Кокоши яйчен жълтък
• Пъдпъдъчи яйца
Пакет Basic включва тестване на Кокоши яйца (белтък и жълтък), пакет Vegeterian Кокоши яйца (белтък и жълтък), пакет Screen+ Кокоши яйца (белтък и жълтък) и най-малкият пакет Screen – тестване на Кокоши яйца (белтък и жълтък).
Като индивиди нашите реакции към храната и напитките варират значително и съставка, която причинява проблем за един човек, може да бъде напълно безобидна за друг. За щастие нашият екип в партньорство с лаборатория на ImuPro в Германия сме на разположение, за да идентифицираме вашия тип непоносимост към различни храни, подправки, чай, кафе, вино, както и сгъстители и консерванти. Вижте кои храни се тестват тук.
При установена алергия към яйчен протеин препоръчваме избягване на всички продукти, съдържащи яйчен белтък. Яйчен протеин се съдържа в доста хранителни продукти. Яйчените белтъчини могат да бъдат скрити зад следните наименования: яйчен белтък, яйчен албумин, ливетин, албумин, лизозим, Е 1105, глобулин, овомукоид, лецитин, Е233.
Използвани източници
Uneoka, K., Horino, S., Ozaki, A. et al. Differences in allergic symptoms after the consumption of egg yolk and egg white. Allergy Asthma Clin Immunol 17, 97 (2021). https://doi.org/10.1186/s13223-021-00599-2
Caubet, J. C., & Wang, J. (2011). Current understanding of egg allergy. Pediatric clinics of North America, 58(2), 427–xi. https://doi.org/10.1016/j.pcl.2011.02.014
Dona, D. W., & Suphioglu, C. (2020). Egg Allergy: Diagnosis and Immunotherapy. International journal of molecular sciences, 21(14), 5010. https://doi.org/10.3390/ijms21145010
Marriage, D. E., Erlewyn-Lajeunesse, M., Unsworth, D. J., & Henderson, A. J. (2012). Unscrambling Egg Allergy: The Diagnostic Value of Specific IgE Concentrations and Skin Prick Tests for Ovomucoid and Egg White in the Management of Children with Hen’s Egg Allergy. ISRN allergy, 2012, 627545. https://doi.org/10.5402/2012/627545
Dhanapala P, De Silva C, Doran T, Suphioglu C. Cracking the egg: An insight into egg hypersensitivity. Mol Immunol. 2015 Aug;66(2):375-83. doi: 10.1016/j.molimm.2015.04.016. Epub 2015 May 18. PMID: 25965316.