Въпреки риска от тежки алергични реакции и фатален край при анафилактичен шок, все още няма лек за хранителни алергии. Състоянието може да се държи под контрол само чрез избягване на алергени или овладяване на симптоми на хранителна алергия. Освен лекарствени медикаменти има естествени средства, лечения и добавки, които могат да помогнат за засилване на имунната система и възстановяване разнообразието на червата. Тези мерки спомагат за намаляване на развитието на хранителни алергии и симптоми на хранителна алергия.
Хранителни алергии срещу хранителни непоносимости – те не са еднакви
При истинска хранителна алергия, имунната система на човек произвежда имуноглобулин Е (IgE) антитела в отговор на консумацията на определена храна. Тези IgE антитела инициират поредица от събития, които могат да засегнат кожата (копривна треска), дихателните пътища (хрипове, затруднено дишане) и / или храносмилателния тракт (повръщане).
Дори по-често срещани от хранителните алергии, хранителните непоносимости засягат до 20 % от населението в индустриализираните страни. Хранителните непоносимости не са медиирани от IgE и се смята, че са причинени от специфични ензимни дефицити, нарушено усвояване на храната и други проблеми с храносмилателния тракт. В много случаи могат да участват и други реакции на имуноглобулинови антитела (IgA и IgG).
Хранителните непоносимости обикновено не предизвикват драматични или незабавни реакции, подобно на хранителните алергии, но те са също толкова истински и с разнообразни симптоми като гадене, повръщане, респираторни проблеми и кожни реакции като екзема.
Диагностиката на хранителни алергии може да бъде проблематична, тъй като реакции като хранителна непоносимост, често се бъркат със симптомите на хранителна алергия. Хранителните алергии и непоносимостта често са свързани, но има ясно изразена разлика между двете състояния, както вече посочихме.
Какво представляват алергичните реакции
Симптомите на хранителна алергия се появяват в рамките на броени минути до няколко часа след контакт с даден алерген. Реакциите обикновено се изразяват в:
- Обриви;
- Подуване на езика, устните, гърлото;
- Повръщане;
- Диария;
- Зачервена кожа;
- Кашлица, хрипове;
- Замаяност;
- Изтръпване на устата или езика;
Добре известен е и така нареченият анафилактичен шок, който може сериозно да застраши живота. Необходимо е да се приложи незабавно инжектиране на епинефрин.
Натурални средства при хранителни алергии
Да, освен конвенционални средства за овладяване на симптомите, има натурални средства и подходи, с които да потушите алергичните симптоми. Възможно е те да се окажат по-ефективни, така че изпробвайте различни способи според вида хранителна алергия.
Стойте далеч от възможни алергени
Въпреки че всяка храна може да провокира реакция, сравнително малко храни са отговорни за огромното мнозинство от значимите хранителни алергични реакции. На първо място, нека отбележим, че над 90 процента от хранителните алергии са причинени от следните храни:
- Краве мляко – Алергичните реакции към кравето мляко са често срещани в детската и юношеската възраст, като разпространението е от 2 до 7,5 процента. Продължителността на алергията към краве мляко в зряла възраст е рядкост; въпреки това, при възрастните е обичайно да изпитват неимунологични реакции (което би било непоносимост към храна);
- Яйца – Неотдавнашен мета анализ на разпространението на хранителната алергия показва, че алергията към яйца засяга 0,5 до 2,5 процента от малките деца. Доказано е, че протеинът в яйчните белтъци, наречен овукоид, е доминиращият алерген в яйцата;
- Пшеница – Алергията към пшеница представлява вид алергична имунологична реакция към протеини, съдържащи се в пшеница и свързаните зърна. Хранителна алергия към пшеница е по-честа при деца и може да бъде свързана с тежка реакция като анафилаксия;
- Фъстъци – алергията към фъстъци засяга по-малка част от хората, но може да причини сериозни последици. При силно чувствителни хора, дори остатъчни количества фъстъци могат да предизвикат алергична реакция;
- Миди – разпространението на алергия към миди е от 0,5 до 5 процента. Алергиите към миди включват групите на ракообразните (като раци, омари, раци, скариди, крил, макари и бъчви) и мекотели (като калмари, октоподи и сепия). Известно е, че алергията към миди е често срещана и персистираща при възрастни;
Вместо храни с алергени – здравословни и сигурни храни
В това число влизат различни продукти, които могат да се впишат и при вегетариански режим и като цяло в балансираното ежедневно меню на всеки човек. Такива храни са зеленолистни зеленчуци, пробиотични храни (кимчи, кефир, комбуча, мѝсо и други), костен бульон, бадемово масло, семена (тиквено, ленено, чиа), зърнени храни без глутен, брашна без глутен.
Избягвайте консерванти, оцветители, подобрители и вредни вещества
Показаните на следващо място вещества могат да задействат възпалителните процеси в организма. Поради това е добре да ги избягвате, за да не си навредите.
Такива дразнещи храносмилателната и ендокринната система храни и продукти са:
- Изкуствени подсладители, оцветители и консерванти;
- Мононатриев глутамат;
- Захар, особено бяла;
- Пакетирани храни – може да съдържат и ГМО съставки, както и соево, рапично и друго растително масло. Тези масла могат да предизвикат хранителна алергия или непоносимост;
- Глутен – поносимостта към него може да се установи чрез елиминационна диета, но ако смятате, че той вреди на червата или храносмилателната система като цяло, то по-добре го изключете от менюто си.
Елиминационна диета – надеждно средство за установяване на проблемни храни и хранителни алергии
Пробването на елиминационна диета ще ви помогне установите кои храни са виновни за храносмилателните и алергичните симптоми. Елиминационната диета е краткосрочен хранителен план, който елиминира определени храни, които може да причинят алергии и други храносмилателни реакции. Следващият етап е въвеждане отново на хранителните продукти един по един, за да се определи степента на поносимост.
Тъй като единственото истинско лечение на хранителна алергия е да премахнете напълно алергена от диетата си, елиминационната диета ще ви помогне да разберете кои храни трябва да избягвате.
Обикновено храните, които трябва да се елиминират поетапно, са:
- Глутен съдържащи храни;
- Млечни продукти;
- Соя;
- Рафинирани захари;
- Фъстъци;
- Царевица;
- Кофеин;
- Хидрогенирани масла;
- Цитрусови плодове;
- Яйца;
- Акохол (заради хистамините и не само).
Елиминационната диета продължава около 3-6 седмици, тъй като антителата – протеините, които имунната ви система произвежда, когато реагира отрицателно на храната, отнесе нормализират за около 3 седмици. Елиминирането на тези често срещани алергени за най-малко три седмици дава време на тялото ви да се излекува от чувствителността.
Добавяне на суплементи за по-балансирани нива на нутриенти
За подобряване работата на храносмилателната система и улесняване смилането на по-сложни съставки може да приемате допълнително храносмилателни ензими. Например, Lacto Control съдържа ензими, улесняващи смилането на млечни протеини, включително лактоза. Може да се приема и при наличие на хранителни алергии за облекчаване на състоянието.
CorEnzyme е друг продукт с храносмилателни ензими, които подпомагат смилането на бобови, млечни, кръстоцветни, житни храни.
На следващо място, пробиотиците са друг много полезен елемент за храносмилателната и имунната система. Іntеѕtіnаl Мuсоѕа Rераіr & Rесоvеr е продукт специално разработен за възстановяване на чревната мукоза, а Про10Биотикс и Проспор Биом са съответно пробиотична и симбиотична формула.
Освен хранителните алергии, през лятото като сезон е възможно да пострадате от слънчева алергия. Тя отново е вид реакция на имунната система към слънчевите лъчи, като специфичното лечение трябва да се определи от специалист. Характерните симптоми на парене, сърбеж и червени петна могат да се облекчат с компреси и хладен душ.
А за да предпазите кожата си от слънцето може да използвате слънцезащитни продукти като Натурален слънцезащитен лосион 30 SPF Wooden spoon – 50 мл и Био Лосион за след слънце Baby&Family Wooden spoon – 50 мл.