Синдромът на раздразненото дебело черво е хронично стомашно-чревно разстройство, което причинява болка и спазми в корема, газове и диария или запек. Все още няма консенсус за една-единствена причина за този синдром, но е установено, че може да бъде предизвикана= от диета с ниско съдържание на фибри, стрес или хормони, както и от нарушена работа на чревния микробиом.
Има различни разновидности на синдрома на раздразненото дебело черво – тип 1 се характеризира с диария, тип 2 със запек, тип 3 е смесен (с диария и запек) и тип 4, който не попада в никоя от тези категории.
Но защо се стига до това състояние, какви са причините и каква е ролята на чревния микробиом ще изясним в нова тема.
За IBS синдрома
Синдромът на раздразненото черво (IBS) е нарушение, което засяга долната част на стомашно-чревния тракт. Това включва тънките черва и дебелото черво (колон). Този синдром може да се диагностицира, когато симптомите на човека са болка в корема или спазми, свързани с промяна във външния вид или честотата на движенията на червата. Тази активност причинява стомашните крампи, образуването на повече газове от обикновено, подуване на корема и промени в чревните навици, като диария или запек.
Какви са причините
Точната причина за СРДЧ не е известна. Има много възможни причини за него и те се различават индивидуално от човек на човек. Това означава, че някои хора могат да имат едни и същи симптоми, но различни причини за своя IBS синдром.
Някои експерти смятат, че ако имате IBS, дебелото черво или тънките черва може да са по-сензитивни от нормалното. Това означава, че има силна реакция към неща, които обикновено не трябва да му влияят.
Друга хипотеза, която се разглежда в контекста на СРДЧ, е връзката с оста, свързваща червата и мозъка – “gut-brain axis”. Има няколко механизма, чрез които чревните микроби влияят върху оста черва – мозък – микробиом.
Психологичната коморбидност е силно присъстваща при IBS синдром. Последните изследвания сочат ролята на чревната микробиота при висцерална свръхчувствителност, тревожност и депресия. Описана е и повишена реактивност на заболяването към психологически стрес и това е обяснимо предвид факта, че червата са „втория мозък на човека“ и директно са свързани с първия чрез тази ос.
Този синдром не е животозастрашаващ и не повишава риска от сериозни заболявания на дебелото черво както при улцерозен колит, болест на Крон или рак на дебелото черво. Но той може да бъде дълготраен проблем, който променя начина на живот, хранителните и спортни навици, а това може да причини дискомфорт.
Хората с IBS синдром може да се наложи да променят работната си рутина: преминаване към работа у дома, смяна на работното време или дори изобщо да не работят, да съобразяват ежедневните си дейности и пътувания с особеностите на заболяването и реакциите на тялото.
След като очевидно чревният микробиом и неговият състав имат определящо значение за овладяване на синдрома, какво трябва да осигурите, за да подобрите състоянието му? На първо място – пробиотици.
Пробиотични щамове, но какви
Ролята на чревните бактерии в развитието на синдрома на раздразненото черво е все по-чест обект на изследване сред учените. В тази връзка, пробиотичните добавки се изучават по целия свят, за да се види дали те имат потенциала да намалят симптомите и да обогатят чревния микробиом в достатъчна степен. И, оказва се, те го правят доста добре.
Вашето дебело черво е обитавано от хиляди щамове бактерии, често наричани с общото понятие „чревна микрофлора“. Известно е, че наличието на благоприятен баланс в чревния микробиом помага на тялото да функционира оптимално и да остане здраво, тъй като този баланс е в основата на имунната защита.
Пробиотиците са добрите или „приятелски“ бактерии, които поддържат имунната и храносмилателната система, противопоставяйки се на „лошите“ бактерии.
Когато преобладават бактерии от втория вид, балансът на микрофлората е нарушен и организмът става по-податлив на възпаление, което може да допринесе за влошаване на СДРЧ.
Приемът на добавка с щамове пробиотици може да помогне на симптомите на синдрома по няколко начина:
- Нормализиране на чревната моторика
- Намаляване броя на лошите бактерии
- Намаляване на висцералната свръхчувствителност
- Противодействие на бактериалния свръхрастеж в тънките черва (с абревиатура на английски език SIBO)
- Намаляване на болката чрез въздействие върху нервните рецептори, намиращи се в чревната лигавица
- Укрепване на чревната лигавица и намаляване на чревната пропускливост
Кои щамове пробиотици да изберете
Много щамове бактерии и дрожди могат да се приемат под формата на пробиотици, но не всички от тях имат еднаква ефективност при разглеждания здравословен проблем.
Два щама пробиотици показват добри резултати за облекчаване на диарията в резултат на СРДЧ – Lactobacillus plantarum и Bifidobacterium infantis. Ако решите да опитате пробиотици, потърсете продукти с тези бактериални щамове.
Също така, обмислете изпробване на продукти, които са тествани при хора със IBS синдром, като Align (B. infantis), Culturelle (Lactobacillus rhaminosis GG).
В много клинични проучвания са показани живи култури в подкрепа на здравето при хора с този проблем. Различните щамове на живи култури са по-полезни в зависимост от симптомите и свойствата на тези щамове. Клиничните проучвания показват, че най-полезните добавки с жива бактериална култура съдържат щамовете:
- Saccharomyces boulardii
- Bifidobacterium lactis BB-12®
- Lactobacillus acidophilus NCFM®
- Bifidobacterium lactis Bi-07
- Bifidobacterium infantis 35624
- Bifidobacterium lactis HN019
- L. plantarum Lp299v
Витамини – имат ли значение
Да, имат значение и приемът на някои може да донесе позитиви, а на други – негативи. Ето какво имаме предвид:
- Витамин C (или аскорбинова киселина) има слабително действие, ако се приеме в твърде големи количества. Хората трябва да бъдат внимателни, като приемат този витамин и ако имат IBS синдром, тъй като може да причини диария, когато достигне стомаха.
- Калций – Този витамин може да има слабително или обратно действие върху всеки човек, в зависимост от вида на синдрома. Хората, страдащи от него, трябва да опитат чрез проба-грешка кой е подходящият вид калций. Различават се калциев карбонат (без съдържание на магнезий, облекчава диарията и е най-подходящ за IBS синдром, при който има диария); калциев цитрат (съдържа магнезий и може да предизвика диария, следователно е подходящ при синдром, при който има запек);
- Желязо – Този витамин може да причини запек при големи количества. Хората, приемащи този витамин със СРДЧ, е вероятно да получат стомашно разстройство. Също така е известен фактът, че желязото пречи на усвояването на калция.
Ако темата е представлявала интерес за вас, очаквайте скоро продължение с конкретни препоръки за прием на пробиотици при всяка разновидност на СРДЧ.
Използвани ресурси
Wang AJ, Liao XH, Hu PJ, Liu SC, Xiong LS, Chen MH. [A comparison between Rome III and Rome II criteria in diagnosing irritable bowel syndrome]. Zhonghua Nei Ke Za Zhi. 2007 Aug;46(8):644-7. Chinese. PMID: 17967234.
Raskov H, Burcharth J, Pommergaard HC, Rosenberg J. Irritable bowel syndrome, the microbiota and the gut-brain axis. Gut Microbes. 2016 Sep 2;7(5):365-83. doi: 10.1080/19490976.2016.1218585. Epub 2016 Jul 29. PMID: 27472486; PMCID: PMC5046167.
Matricon J, Meleine M, Gelot A, Piche T, Dapoigny M, Muller E, Ardid D. Review article: Associations between immune activation, intestinal permeability and the irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2012 Dec;36(11-12):1009-31. doi: 10.1111/apt.12080. Epub 2012 Oct 15. PMID: 23066886.
Patel N, Shackelford K. Irritable Bowel Syndrome. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/
Saha L. Irritable bowel syndrome: pathogenesis, diagnosis, treatment, and evidence-based medicine. World J Gastroenterol. 2014;20(22):6759-6773. doi:10.3748/wjg.v20.i22.6759
Weaver KR, Melkus GD, Henderson WA. Irritable Bowel Syndrome. Am J Nurs. 2017;117(6):48-55. doi:10.1097/01.NAJ.0000520253.57459.01
Farmer AD, Wood E, Ruffle JK. An approach to the care of patients with irritable bowel syndrome. CMAJ. 2020;192(11):E275-E282. doi:10.1503/cmaj.190716
Hadjivasilis A, Tsioutis C, Michalinos A, Ntourakis D, Christodoulou DK, Agouridis AP. New insights into irritable bowel syndrome: from pathophysiology to treatment. Ann Gastroenterol. 2019;32(6):554-564. doi:10.20524/aog.2019.0428
Shepherd SJ, Gibson PR. Fructose Malabsorption and Symptoms of Irritable Bowel Syndrome: Guidelines for Effective Dietary Management. J Am Diet Assoc. 2006;106(10):1631-1639. doi:10.1016/j.jada.2006.07.010
Fritscher-Ravens A, Schuppan D, Ellrichmann M, et al. Confocal endomicroscopy shows food-associated changes in the intestinal mucosa of patients with irritable bowel syndrome. Gastroenterology. 2014;147(5):1012-1020.e3. doi:10.1053/j.gastro.2014.07.046.
Holtmann GJ, Ford AC, Talley NJ. Pathophysiology of irritable bowel syndrome. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2016;1(2):133-146. doi:10.1016/S2468-1253(16)30023-1.
Salvioli B, Serra J, Azpiroz F, et al. Origin of gas retention and symptoms in patients with bloating. Gastroenterology. 2005;128(3):574-579. doi:10.1053/j.gastro.2004.12.047.
Böhn L, Störsrud S, Liljebo T, et al. Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome as Well as Traditional Dietary Advice: A Randomized Controlled Trial. Gastroenterology. 2015;149(6):1399-1407. doi:10.1053/j.gastro.2015.07.054.
Tazzyman S, Richards N, Trueman AR, et al. Vitamin D associates with improved quality of life in participants with irritable bowel syndrome: outcomes from a pilot trial. BMJ open Gastroenterol. 2015;2:1-8. doi:10.1136/bmjgast-2015-000052.
Moser G, Fournier C, Peter J. Intestinal microbiome-gut-brain axis and irritable bowel syndrome. Intestinale Mikrobiom-Darm-Hirn-Achse und Reizdarmsyndrom. Wien Med Wochenschr. 2018;168(3-4):62-66. doi:10.1007/s10354-017-0592-0