Кожните несъвършенства могат да сполетят всекиго и не са проблем, който засяга само жените. На първо място, ако имате проблеми с вида или структурата на кожата, може би трябва внимателно да анализирате диетата си. Може би сте чували, че мазните храни могат да допринесат за появата на добре познатото акне (или акне вулгарис). Въпреки че има известна истина в това и е добра идея да избягвате мазната храна, връзката между диетата и акнето е малко по-сложна.
В тази статия ще се опитаме да изясним връзките между мазната храна и появата на акне. Освен това ще дадем предложения за това как да контролирате храната си, за да не се налага да лекувате акне впоследствие.
Митове, легенди и истината за акнето
Чували ли сте слухове, че любимите ви храни може да причинят поява на акне по лицето и тялото? Трябва ли да изключите шоколада, пицата или ядките от диетата си? Ако имате хранителна алергия тип 3 към някоя от тези храни, определено трябва да я елиминирате от менюто си. Ако ли не, може да ви изненадаме с твърдението, че акнето има генетична основа и се причинява от фактори като хормонални промени, свръхактивни мастни жлези в кожата и бактерии.
Редица фактори са предпоставки за появата на акне, но се смята, че основната причина е повишаването на нивата на андрогените. Андрогените са вид хормони, чиито нива се повишават, когато навлезем в юношеството. При жените се превръща в естроген.
Повишаването на нивата на андрогени причинява растеж на мастните жлези под кожата. А в резултат на това уголемената жлеза произвежда повече себум. Прекомерният себум може да разруши клетъчните стени в порите, причинявайки растеж на бактерии. Сред тях най-известни са Propionibacterium acnes (P. acnes) – бактериите, които живеят върху кожата и допринасят за инфектиране на пъпките.
Въпреки тези доказани взаимовръзки, състоянието на появилото се акне може да бъде повлияно и от храните, които консумираме. Те са не по-малко важни за регулиране на хормоните и поддържане на хормонален баланс в тялото. Затова на следващо място ще разгледаме кои храни оказват ефект върху състоянието на кожата и я подхранват или пък нарушават нейната цялост.
Вредна храна и акне – каква е връзката
Мляко и акне
Смята се, че млечните продукти, по-специално млякото, допринасят за тежестта на симптомите на акне поради животинските хормони, които могат да останат бионалични при поглъщане. Въпреки че може да смятате, че добра алтернатива на пълномасленото мляко е да обезмасленото мляко – това не е така. Всъщност млечните протеини, които се добавят към обезмасленото мляко, за да направят вкуса му по-малко воднист, като суроватка и казеин, са свързани с причиняването на допълнително възпаление в тялото.
Подобно на продукти като сметана и сирене, млякото може да е трудно да се изключи от диетата изцяло, тъй като то присъства в значително количество от храните, които ядем. Намаляването на консумираното количество е чудесно начало. В повечето магазини вече има много алтернативи, като бадемово, овесено, соево и други алтернативни млека.
Суроватъчен протеин и акне
Въпреки че суроватката е богата на аминокиселини, суроватъчният протеин е свързан с увеличаване на акнето при юноши, но невинаги при възрастни. Въпреки че акнето (особено по тялото) може да бъде причинено само от изпотяване, са необходими повече изследвания, за да се потвърди дали суроватъчният протеин може да причини поява на акне по лицето. В някои проучвания сред активно спортуващи е установено, че приемът на добавки със суроватъчен протеин е предпоставка за поява на акне, например такива зависимости са описани в Incidence of acne vulgaris in young adult users of protein-calorie supplements in the city of João Pessoa – PB*.
Алкохол и акне
Да си кажем “наздраве” на специален повод или чаша вино на вечеря винаги е удоволствие, но консумацията на алкохол в големи количества може да промени нивата на хормоните ви. Въпреки че не е доказано, че алкохолът влияе пряко върху акнето, той обикновено създава дисбаланс в нивата на естроген или тестостерон, които са основен фактор за честотата и тежестта на обривите.
Когато нивата на хормоните се повишат, кожата ни произвежда вещество, наречено себум, което запушва порите ни с мазнина и бактерии. В резултат на това може да се образуват болезнени обриви. Прекомерната консумация на алкохол може също да причини хаос в имунната система, която обикновено помага да се преборим с всякакви бактерии, причиняващи акне, както и други често срещани вируси.
Захар и акне
За тези от вас, които имат слабост към сладкото, имаме една лоша новина. Захарта и храните с висок гликемичен индекс са основен фактор за появата на акне. По същество храните с високо съдържание на захар причиняват скокове в нивата на инсулин в тялото ви. Това екстремно предозиране на инсулин увеличава производството на мазнини в кожата, което води до запушване на вашите фоликули и пори със себум.
Наред с възпалителните ефекти, причинени от скока на инсулина, това създава идеалната среда за процъфтяване на бактериите P. Acnes, предизвиквайки неприятните пъпки. Затова ако не можете да кажете “не” на десерта, най-доброто решение е да намалите количеството храни с високо съдържание на захар или да заместите тортата с плод.
Най-добре би било, ако си приготвяте домашни сладки изкушения с алтернативни подсладители, като стевия например, и внимавате с честотата на консумацията им.
Джънк храни и акне
Всички знаем, че джънк храните не са особени полезни за нас. Обикновено в тази категория влизат пържени картофи, хамбургери, пица и всякакви други богати на мазнини храни. Техният недостатък е високото съдържание на наситени мазнини и преработените съставки, коиото могат да нарушат хормоналния баланс и нивата на кръвната захар. Ако имате желание да хапнете един мазен дюнер например, опитайте да си направите своя собствена версия у дома. Заменете печени с пържени картофи и изберете бяло месо вместо червено във вашия бургер или дюнер например. Алтернатива винаги има.
Кои храни въздействат благоприятно на кожата
Всички изброени по-долу храни са богати на витамин А и D, омега 3 мастни киселини, антиоксиданти и имат нисък гликемичен индекс. Това са доказано благоприятни за организма хранителни вещества, които помагат за нормална хормонална функция и поддържане на метаболизма. А омега-3 мазнините са противовъзпалителни компоненти, които са изключително важни за сърдечно-съдовото и мозъчното здраве.
В различни проучвания е установено, че следните храни имат положителен ефект върху здравето на кожата и червата, които пък са взаимосвързани и от тях зависи до голяма степен нашата имунна защита. Затова включете повече от тях в диетата си винаги при възможност:
- Непреработени плодове и зеленчуци, включително зеленолистни зеленчуци
- Жълти и червени плодове като моркови, кайсии
- Домати, боровинки
- Ядки
- Риба и морски дарове
- Тиквени семки
- Кафяв ориз
- Боб, грах, леща
- Пълнозърнести храни
Използвани източници
- Bataille V, Snieder H, MacGregor AJ, et al. The influence of genetics and environmental factors in the pathogenesis of acne: a twin study of acne in women. J Invest Dermatol . 2002;119:1317-1322.
- Does diet play a role in acne? The Acne Resource Center Online website. Available at: http://www.acne-resource.org/understanding-acne/dietrole.html . Accessed November 5, 2008.
- Fitz-Gibbon, S., Tomida, S., Chiu, B. H., Nguyen, L., Du, C., Liu, M., Elashoff, D., Erfe, M. C., Loncaric, A., Kim, J., Modlin, R. L., Miller, J. F., Sodergren, E., Craft, N., Weinstock, G. M., & Li, H. (2013). Propionibacterium acnes strain populations in the human skin microbiome associated with acne. The Journal of investigative dermatology, 133(9), 2152–2160. https://doi.org/10.1038/jid.2013.21
- Juhl, C. R., Bergholdt, H. K. M., Miller, I. M., Jemec, G. B. E., Kanters, J. K., & Ellervik, C. (2018). Dairy Intake and Acne Vulgaris: A Systematic Review and Meta-Analysis of 78,529 Children, Adolescents, and Young Adults. Nutrients, 10(8), 1049. https://doi.org/10.3390/nu10081049
- Aghasi, M., Golzarand, M., Shab-Bidar, S., Aminianfar, A., Omidian, M., & Taheri, F. (2019). Dairy intake and acne development: A meta-analysis of observational studies. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 38(3), 1067–1075. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.04.015
- Dai, R., Hua, W., Chen, W., Xiong, L., & Li, L. (2018). The effect of milk consumption on acne: a meta-analysis of observational studies. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV, 32(12), 2244–2253. https://doi.org/10.1111/jdv.15204
- Pontes, T.deC., Fernandes Filho, G. M., Trindade, A.deS., & Sobral Filho, J. F. (2013). Incidence of acne vulgaris in young adult users of protein-calorie supplements in the city of João Pessoa–PB. Anais brasileiros de dermatologia, 88(6), 907–912. https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20132024
- Silverberg N. B. (2012). Whey protein precipitating moderate to severe acne flares in 5 teenaged athletes. Cutis, 90(2), 70–72. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22988649/
- Melnik B. C. (2011). Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic dairy products. Nestle Nutrition workshop series. Paediatric programme, 67, 131–145. https://doi.org/10.1159/000325580