Непоносимостта към лактоза представлява невъзможността на тялото да преработва специфичен вид захар, която се съдържа в млякото и млечните продукти. Както при всяка друга непоносимост, и при тази има характерни симптоми, които включват подуване на корема, диария, газове, гадене, дори болка. Тези симптоми обаче може да са породени и от други здравословни проблеми на храносмилателната система и червата. Когато става въпрос за лактозна непоносимост, има много възможности за справяне с проблема, започвайки от корекция на диетата и осигуряване на достатъчно количество храносмилателни ензими.
Какво причинява лактозната непоносимост?
Млякото съдържа лактоза – естествена сложна захар, съставена от галактоза и глюкоза . Човешкото тяло често не е в състояние да обработи лактозата поради размера на молекулата ѝ. За да се раздели на прости захари, лесни за обработка от организма, основна роля има протеиновия ензим, наречен лактаза, който се произвежда в лигавицата на тънките черва. Лактазата има способността да разгради лактозата, така че тя да може да се абсорбира от организма.
Ако в стомашно-чревния тракт няма достатъчно количество лактаза, или изобщо липсва такава (в екстремно редки случаи), лактозата остава в храносмилателната система, като ферментира в храносмилателния тракт и предизвиква отделяне на газове, стомашни спазми и подуване на корема. Тежката лактозна непоносимост може да доведе до по-сериозни спазми, диария и редица други неудобни симптоми.
Кой може да развие лактозна непоносимост?
Лактазната активност е нормално висока при бебетата, въпреки че бебешките колики могат да бъдат причинени от временно лактазния дефицит. Разбира се, за коликите може да има и много други причини.
След това, на възраст от 5-6 години, производството на лактаза започва да намалява при много индивиди, но процентът варира от човек до човек и също така между отделните раси. Проучването ни показва, че по-голямата част от хората в света са с непоносимост към лактоза, като това важи за хора от следните раси: африканска, кавказка, ориенталска, средиземноморска.
Без оглед на расова принадлежност, непоносимост към лактоза може да развие човек с някое от следните състояния:
- Целиакия: това състояние причинява увреждане на лигавицата на тънките черва, което възпрепятства производството на лактаза. Има автоимунен характер.
- Операция на тънките черва: може да станат неспособни да произвеждат лактаза поради отстраняването на точно онази част от тях, която произвежда лактаза.
- Антибиотично лечение: може да предизвика диария, която уврежда лигавицата на тънките черва и временно намалява производството на лактаза. Лечението може да се ускори и състоянието да се подобри с пробиотици като Про10Биотикс или специализираната формула за здрава чревна лигавица Іntеѕtіnаl Мuсоѕа, съдържаща L-глутамин, желатин, колаген тип II, омега-3 мастни киселини, пребиотици (инулин) и висококачествен пробиотичен комплекс (Неrbаmеdіса Рrоbіоtісѕ Вlеnd® 10 щaмa).
Същност на лактозната непоносимост
Лактозна непоносимост се развива поради липсата на ензим, наречен лактаза, който е отговорен за разграждането на лактозата. Това е млечната захар, съдържаща се в млякото и млечните продукти. Киселото мляко, например, е с по-малко съдържание на лактоза и може да се толерира при някои хора с лактозна непоносимост.
Този вид непоносимост засяга повече от половината от световното население и също може да бъде причина за бебешките колики при много бебета. Освен това, според различни проучвания, непоносимостта към лактоза допринася за повече половината случаи на неправилно диагностицирани пациенти със синдром на раздразненото дебело черво (IBS).
Всъщност непоносимост към лактоза е най-често срещаната форма на хранителна непоносимост. Такава непоносимост може д аима и към въглехидрати, фруктоза и глутен (глутенова непоносимост). При установяване на такъв вид проблем, диетата трябва да се промени и да се адаптира към безмлечни продукти. Препоръчително е да се приемат и лактазни добавки като Лакто Контрол – мощна лактазо-ензимна формула, която осигурява разнообразие от важни ензими:
- латказа USP
- амилази
- протеази
- липаса
- алфа-галактозидаза
- HemiSEB ® (патентована смес от хемицелулоза, бета-глюконаза, ксиланаза, пектиназа и фитаза)
- целулоза
Това разнообразие от ензими подсигурява оптималното усвояване на хранителни вещества, включително различни от тези в млечните продукти. Някои ензими разграждат въглехидрати, фибри и други растителни полизахариди, други хидролизират растителни и животински протеини в малки протеини /по-малки вериги полипептиди/ и аминокиселини за по-лесно усвояване от организма.
Имайте предвид, че лактозна непоносимост не трябва да се бърка с млечна алергия, която е различен проблем. След малко ще бъдат описани и разликите между двете състояния.
Непоносимост към лактоза & Алергия към мляко
Алергията към мляко се различава по следните характеристики от лактозната непоносимост:
- имунната система възприема, че някои протеини в храната (като мляко) произлизат от вредни бактерии, поради което се задейства имунен отговор.
- започва обикновено в ранна ранна детска възраст и по-често срещана при деца, които я израстват; може да се задейства в по-късен етап при на възрастни, които никога не са имали непоносимост в детството.
- обикновено реакцията е незабавна и засягаща няколко системи на тялото (при непоносимост към лактоза симптомите са ограничени до храносмилателната система) – гадене, повръщане, стомашни спазми, екзема, хрипове, кашлица, конгестия и други.
Използвани източници
- Xiong L, Wang Y, Gong X, Chen M. Prevalence of lactose intolerance in patients with diarrhea-predominant irritable bowel syndrome: data from a tertiary center in southern China. J Health Popul Nutr. 2017;36(1):38. Published 2017 Nov 21. doi:10.1186/s41043-017-0113-1
- Catanzaro R, Sciuto M, Singh B, Pathak S, Marotta F. Irritable bowel syndrome and lactose intolerance: the importance of differential diagnosis. A monocentric study. Minerva Gastroenterol (Torino). 2021 Mar;67(1):72-78. doi: 10.23736/S2724-5985.20.02734-8. Epub 2020 Jul 3. PMID: 32623873.
- Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018;10(12):1994. Published 2018 Dec 15. doi:10.3390/nu10121994
- Mattar R, de Campos Mazo DF, Carrilho FJ. Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors. Clin Exp Gastroenterol. 2012;5:113-121. doi:10.2147/CEG.S32368
- Facioni MS, Raspini B, Pivari F, Dogliotti E, Cena H. Nutritional management of lactose intolerance: the importance of diet and food labelling. J Transl Med. 2020;18(1):260. Published 2020 Jun 26. doi:10.1186/s12967-020-02429-2