ImuPro е вид кръвен тест, който анализира IgG-медиирана непоносимост към храна, наричана също забавена алергия тип 3. При този анализ се вземат под внимание IgG1-IgG3 и общото количество IgG антитела в кръвта. Тези анализи се извършват повече от 12 години и са анализирани над 100 000 кръвни проби.
При този тип реакция на свръхчувствителност на организма има производство на антитела срещу разтворими антигени. Когато говорим за алергия от тип III се наблюдава образуването на имунни комплекси, които се състоят от антиген + IgG или IgM антитела. Тези комплекси имат способността да се натрупват в тъканите и предизвикват имуно комплекс-медиирано увреждане.
На медицински език, „комплекси антиген-антитяло се натрупват в определени тъкани и предизвикват активиране на комплемента и последващ възпалителен отговор съпроводен от масивна неутрофилна инфилтрация.“
Забавеният тип хранителна алергия, медиирана от IgG антитела (тип III), се нарича още хранителна непоносимост. Тя е обект на изследване на прецизния кръвен тест ImuPro, за който искаме да ви разкажем повече в настоящия материал.
Ключови понятия за хиперсензитивност от тип 3
Имуно комплекс-медиирана хиперсензитивност или по-кратно забавена алергия тип 3 се развива в сложна формация от процеси, които накратко описахме в увода. Но с какви симптоми се разпознават тези процеси?
Имунната система предприема производство на специфични IgG антитела, които в голяма част от случаите водят до възпалителни процеси в организма.
Симптомите от своя страна излизат на повърхността около 3 дни след консумация на „отключващи“ непоносимостта храни.
Именно поради факта, че не може да се регистрира непосредствена реакция след консумацията на дадена храна, е трудно човек сам да определи коя храна е проблемна. Поради забавената реакция на организма не е препоръчително сами да експериментирате с диагностиката, а по-скоро да потърсите изпитан метод за диагностициране.
С кръвен тест ImuPro може да се установи кои са храните, които за вас са с повишени стойности на IgG антитела. Това означава, че ще знаете какво точно може да ядете и какво – не, като не е задължително да изключите изцяло рибата от менюто си, например. Може да се наложи да не консумирате само риба тон или сьомга, но всички други видове риби.
Малко по-нататък ще опишем подробно стъпките в процеса на промяната, която започва с кръвен тест ImuPro.
Но преди това искаме накратко да изясним какви са разликите между алергия, непоносимост и чувствителност към храни, тъй като много хора ги приемат за еквивалентни понятия.
Алергия vs непоносимост vs чувствителност
Алергията е налице, когато имунната система на организма реагира на протеини в храната или други вещества като прашец, никел, животински косми и перушина, пчелно ужилване и някои медикаменти. Това може да доведе до сърбеж, кашлица, хрипове, повръщане, обриви или хрема, и в най-тежката си форма – до анафилаксия.
Целиакията, например, не е алергия, а автоимунно заболяване, засягащо около 1% от населението (с възможно повече недиагностицирани), където имунната система реагира абнормално на протеиновия глутен и атакува и уврежда лигавицата на червата.
Хранителната непоносимост, от друга страна, не се основава на имунен отговор и не се проявява при тестове за алергия. Симптомите могат да включват главоболие или мигрена, уртикария, гадене и други чревни симптоми.
„Хранителна чувствителност“ или „свръхчувствителност“ са понятията, които понякога се използват вместо непоносимост или алергия съответно.
Тъй като забавените хранителни алергии не се проявяват веднага и могат да бъдат причинени от множество храни, те са много трудни за откриване без специфични лабораторни изследвания. Измерването на количеството IgG антитела определя тежестта на чувствителността.
Имунният отговор „пропуска“ тези опиоидо подобни съединения, които са в състояние да пресекат кръвно-мозъчната бариера и да взаимодействат с опиоидните рецептори на мозъчните клетки, причинявайки проблеми.
Забавените хранителни реакции могат да се появят във всеки орган или тъкан в тялото и са свързани с причиняване или предизвикване на над 100 алергични симптоми и над 150 различни медицински заболявания, включително тревожност, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм, летаргия и хронични инфекции.
Реакциите на свръхчувствителност от тип III могат да се проявят като остри или хронични реакции и могат да се появят системно или в както вече отбелязахме, в специфични тъкани.
Неспецифични имуносупресивни лечения обикновено се използват за лечение на реакции на свръхчувствителност от тип III, но най-доброто, което може да се направи, е да се открият причините за тази свръхчувствителност. А те обикновено са краве мляко, яйца, фъстъци, ядки, риба, пшеница, прословутата глутенова непоносимост, различни видове месо, нишестени храни, много зеленчуци и други. Целият списък с храни, които подлежат на тестване с ImuPro.
Предимствата на кръвен тест ImuPro
- Най-развитият тест за храни с IgG в България;
- ImuPro тества до 270 „отключващи храни“;
- Невероятно безопасен, надежден и лесен процес с резултати в рамките на 10-14 дни;
- ImuPro използва медицински валидирания метод ELISA;
- Индивидуализирано ръководство за пациента и план за хранене.
В допълнение към обичайните разновидности месо, риба, зеленчуци, плодове, зърнени храни и мляко, както и алтернативни продукти за тях, ще намерите и специфични за региона храни в пакетите за тестване на ImuPro.
Също така се анализират голямо количество подправки, сгъстители, консерванти и напитки като чай, кафе и вино. В този тест се анализира и наличието на IgG антитела за Candida albicans, които могат да бъдат причина за хранителни алергии/ непоносимост. Ще я намерите в секция „Специални“ на списъка с храни, които се изследват.
В допълнение към отчета за резултатите от теста ще получите три различни важни материала:
- Подробно описание на резултата от теста ви;
- Изчерпателен наръчник, съдържащ факти, съвети и описание на всички храни, включени в теста;
- Персонализирана колекция от рецепти, базирана на резултата ви, за да ви улесни в създаването на нова диета и нови хранителни навици.
Обобщение на концепцията на ImuPro
Насоките за хранене и препоръките, които ще получите след провеждане на теста, съдържат три важни градивни компонента, известни под наименованието ImuPro.
Елиминационна фаза
По време на тази фаза можете да консумирате всички храни, без тези с повишени нива на IgG антитела, в 4-дневен ротационен цикъл. Това помага да се предотврати развитието на нови забавени хранителни алергии и недохранване. Всички храни с високи нива на IgG антитела се избягват по време на тази фаза. Това се прави с цел възпалителните процеси да бъдат намалени или спрени изцяло.
Провокационна фаза
След елиминационната фаза започвате провокационна фаза и постепенно се включват избягваните храни една по една. Фазата на провокация помага да намерите вашите ‘’отключващи’’храни. За да се установи дали имате оплаквания към определена храна, тя трябва да се включи отделно от другите за определен период от време.
Стабилизираща фаза
По време на етапа на стабилизация, храните идентифицирани във фазата на провокация, се избягват в продължение на поне една година, така че IgG антителата да се разсеят и тялото ви да се възстанови. Тогава може да започнете друга провокационна фаза. Може да откриете, че има една или две храни, които ще трябва да избягвате винаги. IgG реактивните храни, които не предизвикват реакция по време на Фаза 2, могат да бъдат въведени отново в 4-дневен ротационен цикъл.
Как да се възползвате от възможностите на кръвен тест ImuPro
На място в DeTox Center ще ви бъде взета кръвна проба, която след това се изпраща до лицензирана лаборатория на ImuPro в Германия. Благодарение на метода ELISA в зависимост от тестовия панел се анализират от 22 до 270 вида храни, отделени в индивидуални проби. Така тестовите грешки се елиминират напълно.
Вижте цялата информация за кръвен тест ImuPro и всички възможности, които предлага.