При споменаване на явлението “хранителна алергия” първата асоциация е комплекс от неприятни, може би дори потенциално животозастрашаващи, но проявяващи се на момента симптоми. Задух, оток, зачервяване, дори пълно затваряне на горните дихателни пътища представляват една почти апокалиптична картина.
По-рядко обаче свързваме с храната симптоми, които се появяват значително по-късно – няколко часа до няколко дни след консумация на определени продукти. Нещо повече – причините за появата на възпаления в организма, дължащи се на имунния отговор на някои храни може и никога да не бъде идентифициран, тъй като повечето общопрактикуващи лекари изследват само други типове имуноглобулини.
За да хвърлим светлина върху темата за хранителните алергии сме подготвили тази подробна статия, от която ще научите и каква е ролята на теста ImuPro в пъзела.
Какво показва наличието на IgE и за какво е индикатор IgG?
Това са два различни типа имуноглобулини – антитела, които се намират в кръвта. Основното им предназначение в тялото е да откриват и да се борят с бактерии и вируси, причиняващи възпаления и заболявания.
С IgE са свързани онези хранителни алергии, чиито симптоми се манифестират много бързо, почти веднага след консумацията. IgG пък са имуноглобулини, чието наличие в организма е напълно естествено. В определени ситуации обаче те реагират и срещу храни – това се случва най-често при прекомерната им консумация.
Докато при класическите алергии IgE предизвиква освобождаването на хистамин, то при IgG “отложените” хранителни алергии се освобождават възпалителни медиатори, които са причина за редица хронични заболявания и състояния (диария, констипация, болест на Крон, някои кожни проблеми, мигрена, затлъстяване и други).
Какво представлява тестът за хранителна непоносимост ImuPro?
Така наречените “отложени хранителни алергии” или непоносимости се откриват чрез анализ на кръвен серум и взаимодействието с някои специфични протеини в анализираните храни. Спрямо избрания от пациента пакет, кръвен тест ImuPro изследва способността на имуноглобулините G да се свързват с белтъците, характерни за до 270 храни.
При тестването се използва сертифицираният метод ELISA – това е имуноензимен метод, наподобяващ реакцията антиген-антитяло, стандартно използван при редица лабораторни анализи.
Спрямо количеството на антителата при взаимодействието им с всяка от изследваните храни те могат да попаднат в една от следните три групи:
● Незавишени
● Завишени
● Много завишени.
Важно е да се има предвид, че конкретните идентифицирани посредством ImuPro теста концентраци на IgG не е задължително да кореспондират точно със степента на проява на клиничните симптоми при даден пациент. Самото наличие на този тип имуноглобулини е основание за прилагане на цялостната концепция ImuPro. А тя включва няколко етапа, които ще обясним след малко.
В зависимост от нуждите на конкретния пациент и хранителните му навици, придружаващи заболявания, симптоми и други фактори, могат да се изследват различен брой и групи храни. Ето какви са вариантите:
● Най-малкият пакет – “Минималистът” – включва 22 храни, а надграждането изисква нова кръвна проба;
● Следващият пакет – “Основоположникът” – изследва 44 храни, като отново надграждането става с нова проба;
● “Зеленият ръководител” – за изследване на 90 вегетариански храни. При него надграждането изисква нова проба;
● Отново 90 храни, но в това число и месни включва “Довереният съветник”. При този пакет е възможно надграждане в рамките на 6 седмици със същата проба;
● Най-големият пакет – “Изчерпателният другар” – включва изследване на всичките 270 храни, подправки, чай, кафе, вино, както и сгъстители и консерванти. Също така само ImuPro Complete 270 ще открие наличието на IgG антитела в кръвта ви срещу гъбичката Candida albicans .
- Опция за ImuPro У дома – поръчвате теста, следвате инструкциите и изпращате пробата си на лабораторията за тестване.
Всеки от пакетите включва индивидуални препоръки и изследва чувствителност към глутена, различна от цьолиакия, но при последния – най-големият пакет 270 храни – резултатите идват и с персонализирана книга с рецепти.
Фази на концепцията ImuPro
След идентифициране на храните, които предизвикват повишени IgG антитела идва време и за установяване дали наистина те са причината за определени клинични симптоми. Резултатите от теста ImuPro се представят под формата на строго персонализирани препоръки за начина на хранене на конкретния пациент, спрямо които той може да изготви диетата си или да остави това в ръцете на професионалистите.
ImuPro концепцията включва три отделни етапа:
● Елиминационен – това е етапът, на който се изключват всички продукти с високи нива на IgG имуноглобулини, за да се намалят значително или да се елиминират изцяло възпаленията в организма. Останалите храни могат да бъдат консумирани в 4-дневен ротационен цикъл. Спазването на ротационния принцип е необходимо, за да се избегне както появата на нови симптоми на непоносимост към храна, така и недохранването.
● Провокационен – на този етап се добавят към диетата една по една елиминираните до момента храни. Това е фазата, на която всеки пациент открива кои са неговите специфични “отключващи” симптомите храни. За да бъде възможно това, всеки изключван продукт се консумира отделно от другите в рамките на даден период от време.
● Стабилизиращ – това е етапът, при който всяка “отключваща” храна се изключва от диетата за минимум 12 месеца. През това време се очаква, че IgG имуноглобулините ще се разсеят естествено, а организмът ще бъде напълно възстановен.
След края на тази една година стабилизиращата фаза може да бъде последвана от нова провокационна – това е начинът да стане ясно кои хранителни продукти ще трябва трайно да бъдат изключени от диетата на пациента, за да може той да адаптира изцяло начина си на живот. Останалите храни, които преди са били със завишени IgG антитела, но при втория провокационен етап не предизвикват появата на клинични симптоми, се добавят отново в диетата в 4-дневния ротационен цикъл.
Основни ползи от прилагането на концепцията
Както става ясно от казаното по-горе, ImuPro включва две основни части – самият кръвен тест за измерване на IgG антитела към храни и друг за провокиране с храна.
Това означава, че пациентът, преминал през теста и трите фази след това може да продължи да се храни разнообразно и пълноценно, като елиминира от менюто си (или ограничи приема) на някои конкретни продукти. Тоест, ако проявява непоносимост към един вид сирене, не е необходимо да изключи сиренето въобще, а само конкретното.
IgG кръвните тестове в комбинация с провокирането с храна могат да разкрият някои състояния като не-цьолиакия глутенова непоносимост, непоносимост към дрожди и други. Тази информация добавя нови щрихи към клиничната картина и препоръчаните от общопрактикуващия лекар лабораторни изследвания, а това може значително да облекчи симптомите на пациентите, както и да им позволи да водят много по-пълноценен начин на живот.
Какво НЕ може да бъде открито чрез ImuPro теста?
Цялата концепция ImuPro е изградена около кръвния тест, който открива IgG антитела и взаимовръзката им с определени хранителни продукти. Така всички състояния и заболявания, които не са свързани с освобождаването на този тип имуноглобулини остават извън обсега на теста.
Също така, той изследва някои хранителни продукти (мляко, млечни продукти, зърнени култури, дрожди, яйчен белтък и други), но невинаги може да даде пълен, изчерпателен списък с всички, които трябва да се елиминират от менюто.
Причината е, че много често тези храни се оказват скрити в състава на други крайни продукти (например, захар има практически навсякъде, следи от глутен поради спецификите на отглеждане на житните култури у нас – също). Наред с това, някои продукти се използват в състава на ястия и/или по време на приготвянето им, но е възможно това да не бъде упоменато. Такава е практиката в някои заведения за хранене.
Безспорно начинът на хранене оказва влияние върху общото здравословно състояние на хората. Разнообразното меню е ключово, а крайното елиминиране на цели групи нутриенти е доказано вредно. Ето защо в бъдеще инструменти като ImuPro, които позволяват висока точност на идентифицирането на проблемните за всеки конкретен организъм продукти, ще стават все по-търсени.
Персонализирането на резултатите и комбинираният подход, на който се основава концепцията, водят до възможността за съставяне на добре балансирана диета без крайни лишения и, едновременно с това, до значително намаляване на възпалителните процеси в тялото.
Използвани източници
- Всичко, което винаги сте искали да знаете за хранителната непоносимост, алергиите и тестването с ImuPro https://imupro.bg/faq/#1513753673497-f8f98e45-de4d
- Концепцията на ImuPro https://imupro.bg/koncepciyata-na-imupro/
- Начин на тестване с ImuPro https://imupro.bg/nachin-na-testvane-s-imupro/
- Разлика между класическите IgE хранителни алергии и забавения тип IgG хранителни алергии https://imupro.bg/alergiya-ili-neponosimost/