Борбата с излишното тегло за поддържане на добра физическа форма невинаги е лека. Изискват се дисциплина, изисква се сериозен режим, изисква се спорт и качество на прилагане на всички тези стъпки. Но какво да правим, ако напук на всички усилия няма промяна в теглото и желаното редуциране на телесните килограми не се случва? Възможно ли е да има друг проблем, нещо което да действа като спирачка срещу така желаното отслабване? Всъщност е не само възможно, но и често проблемът не е толкова в храненето, колкото в други фактори, водещи до хранителни непоносимости.
Сред тези други фактори могат да бъдат здравословни проблеми, дефицити на хранителни вещества или хранителни непоносимости. Особено последното е сериозен проблем, който често хората дори не осъзнават. За сметка на това носят кръста на своите проблеми с теглото, съсипват се психически и искрено страдат заради положените усилия и липсващите резултати.
А как реално хранителните непоносимости влияят на процеса по редуциране на теглото? За това ще ви разкажем в новата ни статия.
Реакция на тялото към храната
Когато тялото приема храна, то реагира срещу тази храни по определен начин. При здрав организъм реакцията е ясна – храната се поема, смила, обработва, от нея се извличат необходимите хранителни вещества, а останалото ненужно се изхвърля от тялото.
Когато са развити някакви непоносимости, се приема, че организмът не е здрав и не работи пълноценно. В този случай, при прием на храна от списъка с предизвикващи проявления на непоносимости, тялото реагира като дава ответен отговор. То отхвърля храната и този процес води до предотвратяване на загуба на тегло.
Тогава в организма започват като отклик на реакцията да се освобождават различни вещества и да се случват реакции, които създават хаос в тялото и обработката на храната не се случва по нормален и адекватен начин. Според д-р Мансфийлд, водещ специалист в областта на диетиката и автор на редица книги по темата, хранителната чувствителност води до алергични реакции в организма. Тези реакции нарушават връзката с хипоталамуса и променят начина на приемане, усвояване, натрупване и освобождаване от хранителни вещества. Грешните сигнали от хипоталамуса карат тялото да мисли, че нивата на мазнини в него са намалели и то започва да се презапасява, да трупа мазнини и съответно теглото се увеличава.
Проявление на хранителните непоносимости
Всъщност невъзможността за редуциране на теглото е може би най-последното проявление на непоносимостите към храни. Първите симптоми са главоболие, умора, безсилие, гадене, повръщане, констипация, диария, коремни спазми и/или подуване, дори болки и скованост в ставите.
Когато непоносимостите се обострят, могат да се наблюдават по-сериозни състояния като мигрена, псориазис, затлъстяване, метеоризъм, болест на Крон, синдром на раздразненото черво, хронични екземи. Рядко хората обръщат внимание на тези симптоми, а още по-рядко ги отдават на храненето, защото те започват да се проявяват много след приема на храна. Това е характерно за хранителните непоносимости от тип 3 забавен тип, които могат да се диагностицират с помощта на теста ImuPro.
Храните, към които най-често се проявяват непоносимости
Реално почти всяка храна може да предизвика непоносимост или алергия. Въпреки това специалистите наблюдават сериозно увеличаване на случаите на непоносимости към определени храни. В този списък са пшеницата, царевицата, млякото и млечните продукти. В него попадат още яйцата, маята, захарта, ечемикът, картофите, какаото, соята, някои цитрусови плодове, някои видове месо.
Обяснението на това може да се крие както в промяната на хранителните навици на хората, така и в заниженото качество на храните и/или в генното модифициране. Независимо от първоизточника на хранителната непоносимост, факт е, че такава може да се развие дори към най-обикновените, често потребявани храни.
Фалшиво излишно тегло и фалшива алергия
Хранителните непоносимости могат и често да доведат до „фалшиво излишно тегло“. В този случай вследствие на отоците, подуванията, задържането на вода и реакциите на организма на различни непоносимости към храни, тялото изглежда с по-голямо тегло, отколкото в действителност е. Така кантарът отчита едно тегло, а видимо човек изглежда по-тежък.
И отново – състоянието не се свързва с консумираните храни и хранителните непоносимости, защото много от тези непоносимости попадат в категорията на така наречените „фалшиви алергии“. Зад този образен термин стои това, че много от хранителните непоносимости не се проявяват непосредствено след консумация на съответната храна. Те се проявяват до няколко дни след това. Поради отложеното проявление на реакцията, естествено човек не може да я свърже с конкретна консумирана храна. Този проблем обаче си има име и то се нарича забавена IgG медиирана хранителна алергия.
Справяне с хранителните непоносимости
За да се справи човек с хранителните непоносимости, на първо място трябва да успее да ги открие. Най-лесният и безболезнен начин е това да се случи по пътя на елиминирането на храни. Това означава за определен период от време да се откаже от консумацията на определени храни и да наблюдава как реагира тялото му на липсата на конкретна храна.
Реакциите на тялото към преустановяване на приема на определени храни е ориентир за това какво може и какво не може да се консумира. Големият проблем на този способ за откриване и повлияване върху хранителните непоносимости е, че се изисква много време, организация, планиране, следене, наблюдаване, водене на записки. Това може да е трудоемко и немалко хора се отказват още от самото начало. Съществува друг, много по-лесен способ за откриване на хранителните непоносимости, в лицето на специализирани тестове.
Тестовете ImuPro: лесен начин за откриване на хранителни непоносимости
Тестовете ImuPro са лесен, ефективен, иновативен, доказан и любим способ на лекари и пациенти способ за откриване на хранителни непоносимости. Те позволяват, според избрания вид и пакет, да се открият голям набор или всички хранителни непоносимости на човек, на база на изследване на реакцията на тялото при досег с от десетки, до няколкостотин хранителни продукта.
Лесни за прилагане, с опция за ImuPro у дома, с гарантиран резултат, с анализ в едни от най-добрите немски лаборатории, тестовете ImuPro превръщат отслабването в лесен процес, с дълготраен ефект и при запазване на доброто психическо и физическо състояние на човек.
На база на изследване на IgG антитела, всеки един от тестовете на ImuPro дава конкретен отговор на въпроса дали и кои храни действат като агресори на организма и предизвикват непоносимост. Вариантите на теста са няколко:
- ImuPro Complete тества 270 отделни храни и изследва допълнително чувствителността към глутен, като включва и скрининг за Candida.
- ImuPro Basic тестът изследва поносимостта към 90 отделни храни и чувствителността към глутен.
- ImuPro Vegetarian тества поносимостта към 90 вегетариански храни и към глутен.
- ImuPro Screen+ изследва 44 отделни храни и глутен.
- ImuPro Screen тества 22 храни и чувствителността към глутен.
С резултатите от направения тест, без значение на избрания пакет, се получава точен индивидуализиран доклад.
Човек не може да постигне правилните резултати с грешното хранене. А грешното хранене не може да се избегне с грешни способи или подходи. Тогава какво? Важно е да се открие правилният индивидуален подход, който започва с кръвен тест ImuPro!
Използвани източници
- Onmus, M.Y, Saklamaz, A., The Effect of Elimination Diet on Weight and Metabolic Parameters of Overweight or Obese Patients Who Have Food Intolerance. Journal of Food and Nutrition Research · January 2016 http://pubs.sciepub.com/jfnr/4/1/1/
- Hoodgekiss, A., Food sensitivity could be stopping you lose weight, says doctor who also claims low-fat diets can make you HEAVIER, https://www.dailymail.co.uk/health/article-2216110/Diet-working-A-food-intolerance-slowing-metabolism-says-leading-doctor-claims-low-fat-diets-CAUSE-weight-gain.html
- University of Wisconsin- Madison, The Elimination Diet, https://www.fammed.wisc.edu/files/webfm-uploads/documents/outreach/im/handout_elimination_diet_patient.pdf
- What is false fat?, https://experiencelife.lifetime.life/article/false-fat/