Случва ли Ви се често да се чувствате зле след хранене? А наблюдавате ли това след прием на точно определени храни, като например млечни продукти, храни с глутен, яйца? А случва ли Ви се да изпитвате алергични симптоми без особена връзка с храненето Ви? Питате ли се към какво точно сте алергични и затруднявате ли се да го установите? В тази статия ще поговорим за различните типове алергия и по-конкретно – алергия тип III. Ще коментираме и това как най-точно да установите към какво сте алергични с подходящи диагностични методи.
Какви са основните симптоми на хранителна алергия?
Най-често хора с хранителни алергии регистрират възпалителни кожни състояния, като например акне, екзема, псориазис. Висока чревна пропускливост и храносмилателни разстройства са също сред обичайните оплаквания на хора с хранителни алергии. Високо кръвно налягане, ставни проблеми, артрит, ревматични заболявания могат да се срещат при хора, които имат хранителни непоносимости от различен тип.
Други типични оплаквания и симптоми, асоциирани с хранителните алергии, могат да засягат носоглътката и дихателните пътища, очите, белите дробове.
Симптомите при хранителни алергии са различни по тежест и проява. Могат да бъдат съсредоточени и ограничени само в кожни изменения, но за съжаление могат да стигнат и до животозастрашаващи състояния, като анафилактичен шок, задушаване, припадъци. Именно поради тази причина е много важно да знаете към какво точно сте алергични и как да овладеете установена хранителна алергия. Колкото по-информирани сте за опциите си, толкова по-подготвени ще сте за живот в съвременната среда, в която има безброй алергени.
Освен че симптомите на хранителните алергии мога да варират по сила, те се различават и по това кога точно се проявяват след контакт с алерген. При някои хора може да се наблюдава моментална реакция след контакт. А при други може да се установи такава до три дни след приема.
След като храната, към която човек е алергичен, попадне в храносмилателната система и по-конкретно – в червата, се появяват симптоми, които могат да се сбъркат с тези на хранителна непоносимост, а именно гадене, повръщане, болки в стомаха, метеоризъм, диария.
След като алергените настъпят в кръвния поток, което става малко след като храната навлезе в тънките черва, могат да се появят уртикария, силни кожни раздразнения и отоци.
Отделно от това хората с хранителни алергии, особено алергия тип III, усещат силна отпадналост, замаяност, а понякога могат да стигнат до припадъци.
Храни, причиняващи алергия
Най-често храните, които се свързват с хранителни алергии, са млечните продукти, соята, ядките, рибата, морските дарове, яйцата. Някои видове месо, цитрусови плодове и други плодове, консерванти и оцветители, емугулатори и сгъстители също са в това число.
Списъкът на алергени се може да се променя с времето, възрастта и географската принадлежност. Факт е обаче, че колкото повече навлизаме в съвременния свят, толкова повече сме предразположени към развитие на хранителна алергия. За това допринасят масовото обработване на храната и напитките, които консумираме в забързаното ежедневие. Най-важната стъпка към оптимално здравословно състояние е да знаем точно кои храни вредят на баланса на организма и да се стремим към адаптирано и съобразено с нуждите меню.
Кога и как се развива хранителна алергия?
Освен вече споменатите фактори, свързани с околната среда и съвременния начина на живот, има и други важни особености, които се взимат предвид при изследване за хранителна алергия.
Фамилната обремененост и генетичната предразположеност са в основата на това дали ще се развие непоносимост или алергия към определени храни. Тук е важно да отбележим, че хранителна непоносимост не е хранителна алергия. При хранителната непоносимост симптомите са по-скоро свързани с дискомфорт и нужда от ограничение на количеството храна, съдържащ конкретния алерген, и рядко се касае за опасни или животозастрашаващи състояния. При алергиите обаче това съвсем не е приложимо и те могат да предизвикат значително по-силни симптоми.
Друг важен елемент, свързан с хранителни алергии е това, че ако човек е алергичен към определена храна, то в повече случаи има налична и алергия към други групи храни. Поради това е важно да се подложи на пълно изследване за хранителни алергии. С достатъчно подробна информираност може да се избегне така наречената кръстосана алергична реакция. Такава има, когато тялото бърка алергени от протеините в един вид храна, например риба, с протеините, съдържащи се в друг вид храна, например белтък.
За да се анализира състоянието и да се изгради план на действие, в който Вие да елиминирате храните, към които сте алергични, но все пак да получавате пълноценна храна ежедневно, то е важно да се консултирате със специалист. С всички тестове на ImuPro ще получите точен индивидуален доклад, ръководство за Вашето хранене и персонализирана книга с рецепти (според избрания план).
Типове алергии и тестове
Има четири различни типа хранителни алергии, а тези от тип III възникват, когато комплексите антиген-антитяло се отлагат в стените на кръвоносните съдове и причиняват възпаление и увреждане на тъканите.
Най-често може да чуете да се споменават алергии тип 1 и тип 3. При тип 1 реакцията след прием на алерген се появява почти веднага, но при алергия тип 3 това не е точно така. При алергия тип 3 имунната система произвежда специфични IgG (имуноглобулини), които предизвикват възпалителни процеси след прием на алерген. Тези възпаления обаче могат да се появят до три дни след влизането на алергена в кръвопотока, а понякога дори след седем. Именно поради тази причина е много трудно да се установи точно какво предизвиква алергична реакция от този тип. И това прави изследването за хранителни алергии изключително важно и необходимо.
Ролята на IgG – имуноглобулините е да сигнализира на тялото, че то се среща със заплаха.
Измерването на количеството IgG антитела определя тежестта на чувствителността към конкретния алерген или към група алергени. Имунният отговор оставя след себе си съединения, които могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да взаимодействат на мозъчните клетки, причинявайки сериозни щети на здравето. Забавените хранителни реакции дори все по-често стават предмет на изследване заради пряката свързаност на хранителните алергии с различни медицински състояния, включително тревожност, ADHD – синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, летаргия и хронични инфекции.
Добра новина обаче има. И тя е, че с качествено тестване и установяване на хранителните алергии можем да предприемем мерки и да подпомогнем тялото да се изчисти от възпалителни процеси за едно ново начало.
С тестовете на ImuPro можете да получите безценни насоки, базирани на Вашите индивидуални нужди и резултати
ImuPro Complete е най-изчерпателният тест за IgG антитела. С негова помощ може да изследвате чувствителността си към цели 270 различни храни и добавки, присъстващи в съвременния свят, включително и различни видове консерванти, сгъстители и подправки.
ImuPro Basic ще тества чувствителността Ви към най-често консумираните 90 храни, отключващи хранителни алергии. От този тест ще имате възможност да надграждате, добавяйки още храни към изследването.
ImuPro Vegetarien е специална разработка за хора, които следват вегетарианска и веганска диета, тъй като при тях няма нужда да се изследва реакцията на организма към месо и продукти от животински произход.
ImuPro Screen и ImuPro Screen+ са тестовете, с които можете да проверите чувствителността си към храните, най-често асоциирани с хранителни алергии, като мляко и млечни продукти, яйца, риба и други.
Използвани източници
- Gocki J, Bartuzi Z. Role of immunoglobulin G antibodies in diagnosis of food allergy. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Aug;33(4):253-6. doi: 10.5114/ada.2016.61600. Epub 2016 Aug 16. PMID: 27605894; PMCID: PMC5004213.
- Valenta R, Hochwallner H, Linhart B, Pahr S. Food allergies: the basics. Gastroenterology. 2015 May;148(6):1120-31.e4. doi: 10.1053/j.gastro.2015.02.006. Epub 2015 Feb 11. PMID: 25680669; PMCID: PMC4414527.
- Abrams EM, Sicherer SH. Diagnosis and management of food allergy. CMAJ. 2016 Oct 18;188(15):1087-1093. doi: 10.1503/cmaj.160124. Epub 2016 Sep 6. PMID: 27601605; PMCID: PMC5056872.
- Lopez CM, Yarrarapu SNS, Mendez MD. Food Allergies. [Updated 2022 Sep 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482187/
- Usman N, Annamaraju P. Type III Hypersensitivity Reaction. [Updated 2022 May 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559122/