Мляко, яйца, ядки, пшеница, соя, риба и миди – какво е общото между тях? Можем да дадем два отговора според гледната точка – много хора обичат да консумират тези храни, но голяма част от тях могат да развият хранителна алергия към някоя от тези храни или няколко групи храни. Всъщност това са най-честите причинители на хранителни алергии, като съставляват около 90% от докладваните алергични реакции. С какви симптоми протичат, каква е ролята на стомашно-чревния тракт и пробиотиците ще ви разкажем в днешната тема, подкрепена от нови научни данни.
Каква е разликата между алергия и непоносимост
Многократно сме коментирали този въпрос в нашия сайт и отново ще подчертаем, че има разлика между хранителна алергия и непоносимост. Алергията се характеризира като системна имунна реакция срещу нашественик, при която имунните клетки на тялото погрешно идентифицират безвредни вещества като опасни агенти. След това имунните клетки „атакуват“ алергена, опитвайки се да го отстранят от тялото. Те произвеждат вещества, наречени IgE антитела, които се свързват с алергена, причинявайки освобождаването на хистамин, който от своя страна допринася за проявлението на алергичните симптоми. Много често симптомите се появяват скоро след консумация на проблемната храна.
При непоносимост към храна от друга страна, тялото не може да преработи и усвои правилно храната, което води до храносмилателни симптоми като подуване на корема, крампи, запек или диария. В много редки случаи те могат да причинят тежки реакции, които изискват незабавно медицинско лечение. За разлика от алергията, непоносимостта към дадена храна не може да причини анафилактичен шок.
Здравето на червата и алергиите са свързани
Алергията може да бъде диагностицирана и лекувана със специална терапия, назначена от лекар, но има начини да предотвратим или поне намалим риска от развитие на алергии. Едно от най-важните неща, за които можем да се погрижим и да подобрим, е стомашно-чревното здраве и разнообразието на чревния микробиом.
Чревният микробиом се състои от пробиотични бактерии, които живеят в червата във взаимноизгодна връзка с човека. Най-новите изследвания намират все повече доказателства, че здравият и разнообразен чревен микробиом е свързан с по-малко алергични симптоми и по-добра имунна функция. Това е особено важно за всеки човек, тъй като микробното разнообразие се влияе от множество фактори. Сред тях попадат стрес, производство на хормони, консумация на храна и алкохол, прием на лекарства, недоспиване и заболявания, които са в голямата си част контролируеми.
Чревната стена e един от най-важните компоненти, изпълняващ бариерна функция, който имаме срещу потенциално вредни хранителни или патогенни вещества. Повишената чревна пропускливост е често срещан проблем, характерен при няколко заболявания, които пряко засягат червата. В това число са състояния като синдром на раздразненото дебело черво и по-тежки заболявания като:
- болестта на Крон
- цьолиакия (автоимунна болест с възпалителен компонент)
- други патологии.
Следователно е възможно веществата, които обикновено не преминават през чревната стена, да проявят патологични ефекти при такива заболявания.
С други думи, всяко здравословно нарушение, което предизвиква повишена чревна пропускливост, компрометира функцията на храносмилателната система, включително на червата и зависещите от тях други процеси свързани с производство на хормони, усвояване на хранителни вещества, производство на невротрансмитери и имунна защита.
В тази връзка, хранителните алергии и метаболитният синдром са често срещани оплаквания в медицинската практика и докладваното увеличение на разпространението на тези нарушения може да бъде свързано с необичайното преминаване на необработени елементи в кръвообращението. А това се случва при повишена чревна пропускливост.
Предотвратяването на навлизането на токсични или инфекциозни молекули, като разтворени вещества, антигени и микроорганизми, се осигурява от стомашно-чревната лигавица. Повишена пропускливост (или само „пропускливи черва“) обикновено се наблюдава при IBD състояние – раздразнено дебело черво, но също така се наблюдава при различни патологии, които първоначално са косвено свързани с чревни нарушения. Такива са синдром на възпалителна реакция, алергии (хранителни, респираторни), астма и дори аутизъм.
Могат ли чревните бактерии да ни предпазят от хранителни алергии
Изследователите на човешкия чревен микробиом и на гастроинтестиналната система като цяло установяват, че богатите колонии от бактерии, присъстващи в тази система, влияят на другите системи много повече, отколкото се е предполагало до досега. Преглед на повече от сто различни проучвания разкрива ролята на чревните бактерии, чието разнообразие и богатство е пряко свързано с чувствителността към хранителни алергии.
Изследователите са забелязали, че чревните бактерии имат ефект върху имунната система на лигавиците в червата, която открива патогени или, както в случая на алергии, погрешно идентифицира някои доброкачествени хранителни антигени като вредни. Изследователите откриват, че специфични щамове бактерии в червата стимулират сигналите към имунната система, че храни, като фъстъци, мляко и други, не са вредни. Ако дадено лице има ниско съдържание на пробиотични бактерии в храносмилателния си тракт, имунната система може да пропусне сигнала, че „това не е вредно“ и да предизвика неподходящ имунен отговор.
Поради промените в диетата и други фактори на околната среда, включително токсично натоварване, бедна на пробиотици и фибри диета и други, микробиомът на индивидите в западните страни обикновено е по-малко разнообразен и съдържа по-малко количество пробиотици, в сравнение с данните от миналото. За съжаление това предполага, че хората в тези страни стават по-податливи към развитие на хранителни алергии.
Докато изследователите все още не разбират напълно точния механизъм зад влиянието на чревните бактерии върху имунния отговор, много от тях предполагат, че късоверижните мастни киселини, произведени от активността на чревните бактерии в червата по време на храносмилането, стоят зад сигнализирането на имунния отговор.
Тъй като тежките хранителни алергии обикновено се инициират в ранна детска възраст и прогресират след това, авторите на прегледа посочват, че пробиотичното лечение за новородени и бременни или кърмещи жени може да бъде от полза. Сред препоръките за важни полезни пробиотични щамове са Lactobacillus rhamnosus, които намаляват шанса алергията да продължи в по-късна детска или зряла възраст, както и:
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus murinus
Пробиотици и хранителни алергии
Има още добри новини относно хранителните алергии: децата понякога ги израстват. Три четвърти от децата с алергия към мляко или яйца я израстват до 16-годишна възраст, а 20% от децата с алергия към фъстъци също я преодоляват на по-късен етап от живота си. Въпреки тези статистически данни, винаги е добре да се знае, че разнообразието на микробиома се обогатява най-много в периода от 0-3 години, продължава развитието си през детството и се стабилизира в зряла възраст. Този период е най-подходящото време да се направи най-доброто, за да се намали риска от развитие на алергии.
Изследователи от Бостън наскоро идентифицираха видове чревни бактерии, Clostridiales и Bacteroidetes, които предпазват от развитието на хранителни алергии при деца. Когато тези микроорганизми били дадени на мишки, това повишило толерантността на мишките към хранителни алергени и обърнало хода на вече съществуващи хранителни алергии.
Все повече доказателства сочат, че хранителните фактори като пробиотици, пребиотици, антиоксиданти, полиненаситени мастни киселини, фолиева киселина и витамини имат положителен ефект върху имунните функции и нормалната чревна пропускливост. По-специално, пробиотичните щамове показват способността да възстановяват чревното микробно равновесие и да модулират активирането на имунните клетки. Поради това все повече специалисти препоръчват употреба на пробиотиците в клиничната практика и при лечението на алергии.
Ролята на Imupro
С ImuPro можете да установите дали повишените IgG антитела срещу определени храни могат да бъдат причина за някои от вашите симптоми. ImuPro представлява кръвен тест за откриване на специфични IgG антитела към голямо разнообразие от отделни храни. С резултата може да се потвърди или отхвърли хранителна алергия тип 3 ( с освобождаване на IgG антитела). Предлагаме опции за тестване на 22, 44, 90 и 270 храни, както и ImuPro Vegetarian 90 храни и ImuPro у дома.
Прочетете повече за различните видове хранителни алергии и освобождаваните при тях антитела:
Разлика между класическите IgE хранителни алергии и забавения тип IgG хранителни алергии
Използвани ресурси
- Rapin JR, Wiernsperger N. Possible links between intestinal permeability and food processing: A potential therapeutic niche for glutamine. Clinics (Sao Paulo). 2010;65(6):635-643. doi:10.1590/S1807-59322010000600012
- Castellazzi AM, Valsecchi C, Caimmi S, et al. Probiotics and food allergy. Ital J Pediatr. 2013;39:47. Published 2013 Jul 29. doi:10.1186/1824-7288-39-47
- Tan-Lim, C.S.C., Esteban-Ipac, N.A.R. Probiotics as treatment for food allergies among pediatric patients: a meta-analysis. World Allergy Organ J 11, 25 (2018). https://doi.org/10.1186/s40413-018-0204-5
- Anshu Yang, Yaru Liao, Jierui Zhu, Jie Zhang, Zhihua Wu, Xin Li, Ping Tong, Hongbing Chen, Shuixing Wang, Zhiyong Liu. (2021) Screening of anti-allergy Lactobacillus and its effect on allergic reactions in BALB/c mice sensitized by soybean protein. Journal of Functional Foods 87, pages 104858.
- Huang, Chung-Hsiung & Shen, Chien-Chang & Liang, Yu-Chih & Jan, Tong-Rong. (2016). The probiotic activity of Lactobacillus murinus against food allergy. Journal of Functional Foods. 25. 231-241. 10.1016/j.jff.2016.06.006.
- Brigham and Women’s Hospital. „New therapy targets gut bacteria to prevent and reverse food allergies.“ ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190624111545.htm (accessed December 30, 2021).