Значителен брой нови изследвания показват, че чревната микробиота има огромно въздействие върху здравето на човек. Промените и нарушаването на разнообразието и баланса на микробиома имат ясни последици върху хомеостазата, функционирането на имунната система и метаболитните процеси. В днешната статия ще разгледаме как храната и съдържащите се в нея компоненти могат да повлияят на здравето и равновесието на чревния микробиом.
Начинът на хранене засяга колонията от микроби обитаващи червата, наричани още „чревен микробиом“. Това може да повлияе на съня, теглото, хранителните алергии, вероятността от развитие на някои заболявания и много други.
Какво представлява микробиомът?
Микробиомът е изумителна съвкупност от трилиони бактерии, живеещи във и върху човешкото тяло. Най-интересното е, че микробиомът е уникален по състав за всеки човек. Географският произход, здравословно състояние, нивата на стрес, възрастта, пола и храната повлияят на състава на микробиома и видовете бактерии, които го обитават.
Въведение в темата
През последните десетилетия влиянието на храната върху чревната микробиота е обект на сериозен научен интерес. Първоначалните проучвания са фокусирани основно върху класификацията на микробните видове, съставляващи чревната микробиота, и връзката на състава ѝ със здравния статус на гостоприемника. По-новите проучвания изследват прякото взаимодействие между храната и чревната микробиота по отношение на здравето на гостоприемника.
Настоящите изследвания започват да разкриват как съставът на храната модулира състоянието и разнообразието на чревната микробиота и определя нейното влияние върху здравето на всички органи и системи в човешкото тяло. Установено е, че свързаните с човека микробни общности са от решаващо значение за правилното развитие на организма и са предложени различни хипотези, за да се разбере как точно работи тази връзка.
Човешкото тяло е домакин на повече на брой микроорганизми отколкото са телесните клетки. Всички микроби, свързани с човека, са общоизвестни като микробиота, а гените, кодиращи микробиотата, образуват микробиома.
Учените са изчислили, че стомашно-чревният тракт на човек има 10 милиона гени, които са свързани с различни микробни видове и всички гени имат пряко въздействие върху здравето на гостоприемника. Техните възможни ефекти се простират върху хомеостазата на имунната система, превръщането на храната в енергия и защита срещу патогенни микроорганизми. Въпреки това, поради различията в начина на хранене, заболяванията и навиците на човек, микробиотата се различава значително при отделните индивиди.
Въздействие на диетата върху чревната микробиота
Установено е, че видът и количеството протеини, мазнини и въглехидрати, присъстващи в диетата, влияят върху състава и разнообразието на чревната микробиота. Този ефект е свързан с метаболитите на компонентите, присъстващи в храненето. Налице са данни за късоверижни мастни киселини, ацетат и бутират като крайни продукти на микробно медиирано разграждане на протеини и въглехидрати в стомашно-чревния тракт. Късоверижните мастни киселини, произведени от гастроинтестиналната микробиота, са най-задълбочено изследваните метаболити на диетата и е установено, че те имат пряк физиологичен ефект върху здравето на човека.
Разграждането на протеините от храната обикновено се случва в дебелото черво, където условията са подходящи за секрецията на протеолитични бактерии. Нормалните крайни продукти на разграждането на протеините са аминокиселини, амоняк, амини и късоверижни мастни киселини. Установено е, че високите концентрации на амоняк са свързани с развитието на злокачествени образувания в човешкия организъм.
Според Dietary cheese whey protein protects rats against mild dextran sulfate sodium induced colitis: role of mucin and microbiota, протеинът, изолиран от суроватъчно сирене, може да промени състава на микробиотата при зависими от дозата условия. Освен това е забелязано, че мишките на диета с високо съдържание на мазнини, заедно с протеин, изолиран от суроватка, имат тенденция към увеличаване на броя на Lactobacillaceae и намаляване на броя на Clostridiaceae в сравнение с мишките на нормална диета.
В стомашно-чревния тракт има някои въглехидрати, като нишесте и ненишестени полизахариди, не могат да бъдат директно метаболизирани от човека. Тези сложни въглехидрати обикновено действат като важен енергиен ресурс за микробния растеж и могат да бъдат разградени от протеолитичните ензими до мастни киселини с къса верига. Тези въглехидрати също се наричат “пребиотици” – вид несмилаем компонент на храната, който стимулира обогатяването на микробиотата. Пребиотиците са много важни, за да предизвикат положителни промени в състава на микробните популации на червата и да предоставят множество ползи за здравето на червата. Пребиотиците като инулин, фруктоолигозахариди и олигозахариди действат като важни стимуланти, които насърчават растежа на жизненоважни бифидобактерии и лактобацили.
Последните проучвания показват, че консумацията на пребиотици може да модулира чревната микробна популация и да подобри здравето на гостоприемника, допринасяйки за по-добра храносмилателна и имунна функция.
Данните от различни проучвания също показват, че съвременният начин на хранене по западен модел, съдържащ по-малко фибри и зеленчуци, води до загуба на някои важни микробни видове. Както вече споменахме, диетите оказват силно влияние върху микробното разнообразие на индивиди от различни популации. Например, когато се сравнява микробиомът на индивид, спазващ диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри с този на друг индивид, придържащ се към режим с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, микробиомът на последния обикновено съдържа по-малко количество патогенни бактерии и по-голямо количество полезни микроби, като Prevotella и Bifidus.
Ползите от балансиран чревен микробиом
Здравият микробиом означава оптимална храносмилателна функция и добро усвояване на хранителните вещества. Ако човек е имал проблеми с храносмилането, като раздразнено дебело черво, нарушена чревна пропускливост, хранителни непоносимости или други, това най-вероятно се дължи на дисбалансиран чревен микробиом. Възстановяването на необходимия баланс може да подобри общото здравословно състояние на човек и да нормализира функционирането на стомашно-чревния тракт.
Средиземноморската диета, която се основава на балансиран прием на плодове, пълнозърнести храни, полионенаситени мазнини, зеленчуци и сурови ядки и семена, се счита за стандарт за здравословен начин на живот. Установено е, че този тип хранене има противовъзпалителен ефект и може да е от полза за намаляване на възпалението при много различни заболявания.
В следваща част на темата ще разгледаме отношението на чревния микробиом към развитието на някои заболявания, като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и други.
Продукти за добро чревно здраве
Наравно с пълноценния хранителен режим може да подкрепите чревното си здраве с помощта на натурални продукти като:
Симбиофлор 1 – съдържа бактерията Enterococcus faecalis, която е естествена част от физиологичната чревна среда;
Просимбиофлор – съдържа деактивирани Еѕсhеrісhіа соlі и Еntеrососсuѕ fаесаlіѕ, които са изключително полезни при стомашно-чревни заболявания;
Симбиофлор 2 – хранителна добавка в течен вариант с естествена форма на бактерията Ешерихия коли в неактивна форма;
Синерга – повлиява положително здравословни проблеми като алepгичнo oбycлoвeнa acтмa, нypитивнo oбycлoвeнa acтмa, ендoгeннa eĸзeмa, интecтинaлнo oбycлoвeи нapyшeния в oбмянaтa нa вeщecтвaтa и други.
Използвани ресурси
- A.W. Walker, S.H. Duncan, E.C.M. Leitch, M.W. Child Flint HJ pH and peptide supply can radically alter bacterial populations and short-chain fatty acid ratios within microbial communities from the human colon Appl. Environ. Microbiol., 71 (2005), pp. 3692-3700
- P.C. Elwood, D.I. Givens, A.D. Beswick, A.M. Fehily, J.E. Pickering, J. Gallacher The survival advantage of milk and dairy consumption: an overview of evidence from cohort studies of vascular diseases diabetes and cancer J. Am. Coll. Nutr., 27 (2008), pp. 723S-734S
- R. Sprong, A. Schonewille, R. Van der Meer Dietary cheese whey protein protects rats against mild dextran sulfate sodium?induced colitis: role of mucin and microbiota J. Dairy Sci., 93 (2010), pp. 1364-1371
- G.T. Macfarlane, S. Macfarlane Bacteria colonic fermentation, and gastrointestinal health J. AOAC Int., 95 (2012), pp. 50-60
- F. Sommer, F. Bäckhed The gut microbiota—masters of host development and physiology Nat. Rev. Microbiol., 11 (2013), pp. 227-238
- H. Garn, J.F. Neves, R.S. Blumberg, H. Renz Effect of barrier microbes on organ-based inflammation J. Allergy Clin. Immunol., 131 (2013), pp. 1465-1478
- D. Gevers, R. Knight, J.F. Petrosino, K. Huang, A.L. McGuire, B.W. Birren, et al. The Human Microbiome Project: a community resource for the healthy human microbiome PLoS Biol., 10 (2012), p. e1001377
- J.H. Cummings, H.N. Englyst What is dietary fibre Trends Food Sci. Technol., 2 (1991), pp. 99-103
- F. Respondek, K.S. Swanson, K.R. Belsito, B.M. Vester, A. Wagner, L. Istasse, et al. Short-chain fructooligosaccharides influence insulin sensitivity and gene expression of fat tissue in obese dogs J. Nutr., 138 (2008)