В натовареното ежедневие често се случва да изпитваме временен дискомфорт, като най-често срещаните подобни състояния са главоболието, уртикарията и в някои случаи дори киселините. В повечето случаи тези временни неразположения не продължават достатъчно дълго, че да им обърнем достатъчно внимание, и най-често се приема, че те са нормални явления вследствие на стрес у дома или на работното място.
Вероятно и вие гледате на тях по този начин, но замисляли ли сте се, че причината за подобни проблеми може да се крие в нетолерантност към хистамина? Участващ в различни телесни функции, хистаминът действително може да бъде причината за главоболие, уртикария и киселини при някои хора.
Това важно за организма съединения играе решаваща роля в реакцията на имунната система към алергени, наранявания и възпаления. Когато се освобождава в прекомерни количества или не се метаболизира правилно обаче, може да доведе до неприятни симптоми. Днес ще ви разкажем повече за състоянието на хистаминова непоносимост, как да го разпознаете, и най-вече как да се справите с него.
Какво точно е хистаминът?
Хистаминът е жизненоважно съединение, заемащо важно участие в редица различни физиологични процеси в тялото, и основно функциониращо като невротрансмитер и имунен медиатор. Той се синтезира и съхранява в специализирани клетки, които го освобождават в отговор на външни алергени, наранявания или възпаления.
При случай на заплаха за организма, хистаминът активира своето действие като се свързва с определени рецептори, разположени из цялото тяло. По този начин той предизвиква множество реакции, сред които повишена съдова пропускливост, свиване на гладката мускулатура и стимулиране на секрецията на стомашна киселина.
Освен това, хистаминът играе съществена роля в регулирането на циклите сън-събуждане, храносмилането и възпалителните реакции. Когато това съединение се намира в организма в прекомерни количества обаче, или неговото усвояване е нарушено, това води до неблагоприятни ефекти и развиване на непоносимост към хистамин.
Повече за хистаминовата непоносимост
Хистаминовата непоносимост е състояние, характеризиращо се с неспособност за правилно метаболизиране на хистамин, което води до натрупване на това съединение в тялото. Грешно е да се смята, че това е алергия към хистамин – тази непоносимост е по-точно дефицит на ензима диаминооксидаза, който отговаря за разграждането на хистамина в червата.
Симптомите на непоносимост към хистамин могат да варират в широки граници и могат да включват главоболие, мигрена, зачервяване, копривна треска, сърбеж, запушен нос, кихане, коремна болка, диария и киселини. Тези симптоми най-често се появяват след консумация на богати на хистамин храни или напитки или в отговор на други фактори и вещества, които стимулират освобождаването на хистамин, като стрес, алкохол, прием на лекарства или алергени от околната среда.
Диагностицирането на хистаминовата непоносимост често може да бъде сериозно предизвикателство, тъй като симптомите често се припокриват с тези на други състояния като хранителни алергии, мигрена, синдром на раздразнените черва или гастроезофагеална рефлуксна болест.
Как да се справите с хистаминовата непоносимост?
Лечението на непоносимост към хистамин включва най-вече избягване на храни и напитки с високо съдържание на хистамин или такива, които предизвикват освобождаване на хистамин, като ферментирали храни, отлежали сирена, преработено месо, алкохол и някои плодове и зеленчуци. За да разберете кои храни предизвикват натрупване на хистамин във вашия организъм, можете да се доверите на тестовете на ImuPro.
ImuPro е компания с над 15 години опит в сферата на хранителните алергии. Техните тестове са с високо немско качество и предоставят сигурна и надеждна диагностика и индивидуални насоки.
Можете да избирате между няколко различни тестови пакета, които изследват до 270 отделни храни и как те понасят на вашия организъм. В зависимост от избрания тест, можете да получите също индивидуално ръководство за хранене и персонализирана книга с рецепти, които са внимателно подбрани съгласно резултатите от изследването.
В допълнение към това хранително изследване, за справяне с хистаминовата непоносимост можете да заложите и на хранителни добавки, съдържащи ДОА ензими. Подобни продукти могат да спомогнат за подобряване на метаболизма на хистамин и облекчаване на някои от симптомите, като главоболие, уртикария и киселини.
Както вече споменахме, храната не е единственият фактор, който води до увеличени нива на хистамин в организма. В допълнение към диетичните промени, които е препоръчително да предприемете, е важно да обърнете внимание и на нивата на стрес, както и на качествения сън.
Старайте се да избягвате стресовите фактори в ежедневието, било то в дома си или на работното място. Практикувайте техники като медитация, дълбоко дишане, благодарност и йога, за да постигнете по-добра хармония със себе си и да реагирате по-спокойно на потенциални проблеми във заобикалящата ви среда.
По отношение на съня, старайте се да си осигурявате между 7 и 9 часа на денонощие и спете в тъмна и добре проветрена стая. Дръжте технологиите извън спалнята си и се опитайте да не използвате телефона или компютъра си поне час преди лягане.
Макар и непоносимостта към хистамин да не е животозастрашаваща, тя може да повлияе до голяма степен на качеството ви на живот и да изисква непрекъснато лечение с цел потушаване на нейните симптоми и подобряване на цялостното ви благосъстояние. Когато познавате добре действието на хистамина, умеете да разпознавате неговите симптоми, и въведете в ежедневието си необходимите здравословни промени, които да го поддържат в нормални нива, можете да живеете спокоен живот без проблеми.
Използвани източници:
Hrubisko M, Danis R, Huorka M, Wawruch M. Histamine Intolerance-The More We Know the Less We Know. A Review. Nutrients. 2021 Jun 29;13(7):2228. doi: 10.3390/nu13072228. PMID: 34209583; PMCID: PMC8308327.
Sánchez-Pérez S, Comas-Basté O, Duelo A, Veciana-Nogués MT, Berlanga M, Vidal-Carou MC, Latorre-Moratalla ML. The dietary treatment of histamine intolerance reduces the abundance of some histamine-secreting bacteria of the gut microbiota in histamine intolerant women. A pilot study. Front Nutr. 2022 Oct 21;9:1018463. doi: 10.3389/fnut.2022.1018463. PMID: 36337620; PMCID: PMC9633985.
Schnedl WJ, Enko D. Histamine Intolerance Originates in the Gut. Nutrients. 2021 Apr 12;13(4):1262. doi: 10.3390/nu13041262. PMID: 33921522; PMCID: PMC8069563.
van Odijk J, Weisheit A, Arvidsson M, Miron N, Nwaru B, Ekerljung L. The Use of DAO as a Marker for Histamine Intolerance: Measurements and Determinants in a Large Random Population-Based Survey. Nutrients. 2023 Jun 26;15(13):2887. doi: 10.3390/nu15132887. PMID: 37447214; PMCID: PMC10346277.