Животът с хранителни алергии може да е голямо предизвикателство – около 5% от човечеството страда от хранителна алергия, а сред най-популярните такива са тези към млечни продукти, соя, пшеница, яйца, фъстъци и риба.
Освен, че ограничава хранителните избори на хората и ги поставя в неудобни ситуации при събития и хранене навън, хранителната алергия може да представлява и сериозна заплаха за тяхното здраве.
Макар и да изглежда труден, животът с хранителни алергии може да бъде напълно нормален и без осезаеми ограничения. Подготвили сме ви десет лесни рецепти, разделени в две части, които можете сами да приготвяте в ежедневието си и да се наслаждавате на разнообразно меню. Ако все още не сте прочели първа част на нашата статия, можете да го направите тук.
Идеи за основни ястия
Доматена супа със запечен веган тост
Необходими продукти
За веган тоста
- Веган масло със зехтин екстра върджин Lifestore
- Веган заместител на кашкавал с вкус на чедър Violife
- Безглутенов хляб с Безглутенов микс за домашен хляб Mill & Folks
Доматена супа
4 с.л. веганско масло
1/2 голяма глава лук, нарязана на едро
1 консерва домати на кубчета
1 ½ ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. морска сол
2 с.л. чесън на прах
1 с.л. сушени листа босилек
Начин на приготвяне
Разтопете маслото на бавен огън и прибавете веган кашкавала с вкус на чедър. Подобно на приготвянето на пържени филийки, запържете в сместа предварително приготвения с безглутеновия микс домашен хляб.
За доматената супа разтопете необходимото количество веган масло и добавете в тенджерата всички съставки. Оставете супата да ври около 40 минути, като регулярно разбърквате. Прибавете още сол при необходимост.
След като супата е готова, я пасирайте и сервирайте с веган тоста.
Джакфрут и Манго Чътни
Необходими съставки
- Джакфрут в собствен сос Nature’s Charm
- ½ чаша нарязан червен лук
- 6 глави нарязан зелен лук
- 5-8 скилидки чесън
- 20 грама настърган джинджифил
- 1 люта чушка
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. сок от лайм
- 3 с.л. кленов сироп
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 1 ч.л. смляна канела
- ¼ ч.л. смляно индийско орехче
- 2 ч.л. сол
- ½ ч.л. смлян черен пипер
За манго Чътни
- 2 с.л. зехтин
- 2 глави лук
- 1 пакетче джиндифил на прах
- 1-1/2 ч.л. чесън на прах
- 2 зрели мангота, нарязани кубчета
- 1/3 чаша прясно изцеден портокалов сок
- 2 с.л. кафява захар
- 1 с.л. сол
- 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 люта чушка
- Шепа листа от мента
Начин на приготвяне
Поставете всички съставки, различни от джакфрут, в кухненски робот и смелете, но не до пълна гладкост. В голям тиган прибавете сместа към джакфрута, оставете да заври и да се готви при затворен капак за 10 до 15 минути.
Манго Чътни
Задушете зехтина, лука и джинджифила в голям тиган за сотиране на средно слаб огън за 10 минути или докато лукът стане полупрозрачен. Добавете чесъна и гответе още 1 минута.
Идва ред на мангото – прибавете го и гответе още 10 минути. Добавете портокаловия сок, захар, сол, черен пипер и лютата чушка. Гответе докато портокаловият сок не поеме съставките.
Свалете ястието от котлона и добавете ментата. Сервирайте двете ястия заедно топли или охладени според личните си предпочитания.
Безглутенова запеканка със спанак и гъби
Необходими съставки
- 1 килограм пресен спанак
- 3 супени лъжици Веган масло Yogan
- 150 гр. ситно нарязани гъби
- 1/2 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. пълнозърнесто био царевично брашно Био свят
- 1 ½ чаша Био бадемово мляко без захар Eco Mil
- ½ чаша веган майонеза
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Загрейте фурната предварително на 180-200 градуса. Задушете пресния спанак във вода. Отцедете и го нарежете.
В тенджера разтопете маслото и добавете гъбите, лука и чесъна. Запържете, докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавете брашното и бъркайте непрекъснато, докато постигнете консистенция на паста.
Внимателно добавете бадемовото мляко и майонезата и продължете да бъркате непрекъснато.
Добавете спанака, разбъркайте добре сместа и изсипете в гювече. Покрийте с фолио и печете за 15 до 20 минути.
Пери Пери Пиле
За печене на пилето
- 1 цяло пиле
- 1 глава лук
- 1 лимон
- 1 ч.л. черен пипер
- ¼ чаша зехтин
- Готова смес от подправки
За маринатата
- 10 пери пери чушки или други люти чушки по избор
- 5 скилидки пресен чесън
- 1 червена чушка
- ¼ ч.ч. магданоз
- ¼ ч.ч. червен винен оцет
- ½ лимон
- 1 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне
Почистете пилето, поставете го в голяма чиния или тава и подправете. Оставете го в хладилник поне за час.
Поставете пилето в голяма купа или плик за печене и го оваляйте добре в предварително приготвената марината. Оставете го да престои поне 2-3 часа, а за най-добри резултати, цяла нощ в хладилник.
В голяма тава за печене подредете нарязаните лук и лимони и ги подправете със сол, черен пипер и зехтин. Поставете пилето върху тях с гърдите нагоре и го намажете с излишната марината.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, като поливате пилето със соса от готвенето на всеки 10-15 минути.
Гответе до златиста коричка, а след като извадите ястието от фурната, го оставете покрито с фолио за до 10 минути.
За десерт или следобедна закуска
Тост по френски без алергени
Необходими продукти
- 8 филийки хляб
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. ванилия
- 1 ч.л. канела
- Веган яйца Orgran
- ½ чаша натурално био бадемово мляко с калций
- Кокосово масло
- кленов сироп био Big Nature
Начин на приготвяне
За предпочитане е в тази рецепта да използвате стар хляб. Алтернатива е да запечете пресен за 10-20 минути на 180 градуса.
Разбийте веган яйцата със захарта, ванилията, канелата и млякото в широк плитък съд.
Накиснете филийките хляб в сместа за 15-20 минути, като ги обърнете веднъж.
Запържете тоста в тиган, намазан с кокосово масло. Гответе всяка филийка за около 2 минути от всяка страна, или докато покафенее. Сервирайте с кленов сироп или друг любим топинг.