Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано, хронично, стомашно-чревно състояние. Определя се като смущение във функцията на червата, съпроводено с коремна болка и подуване.
Синдромът на раздразнените черва (IBS) засяга около 14% от населението по света и е честа причина за понижаване на качеството на живот на хората.
Обичайните симптоми на това състояние са:
- коремна болка или дискомфорт,
- подуване на корема,
- напрежение в областта на стомаха,
- диария,
- запек.
Сложността и разнообразието на проявление на IBS прави лечението му трудно и комплексно. Точната причина за развитието на този синдром остава неизвестна и включва различни фактори като инфекции, възпаление, прием на лекарства и стрес, генетично предразположение. Лечението му често е предизвикателство и се фокусира основно върху повлияване върху симптомите и подобряване качеството на живот на пациентите.
Синдром на раздразнените черва и хранене
Повечето хора, които страдат от синдром на раздразнените черва казват, че симптомите се появяват или се влошават в зависимост от консумираната от тях храна. Хранителната непоносимост (IgG алергия) и алергиите (IgE алергия) силно допринасят за обострянето на симптомите на IBS.
Повечето хора са наясно с алергиите, които имат и реакциите, които те предизвикват. Затова и лесно избягват храните, които ги предизвикват.
Малко по-различна е ситуацията с хранителната непоносимост или нетолерантност (IgG алергия), която може да се прояви часове и дори дни, след като храна алерген е консумирана. Симптомите при хранителна непоносимост варират в широк диапазон и често не могат да бъдат разпознати.
Един от най-лесните начини да разберете дали имате хранителна непоносимост е кръвният тест ImuPro. Тестовете ImuPro изследват хранителна непоносимост тип 3 (igG антитела) и помагат за лесното изграждане на оптимален хранителен режим, чрез изследване на индивидуалната реакция към различни храни.
Кои храни да намалите или изключите от диетата си?
Един от начините за справяне със симптомите на IBS е диетата или ограничаването на храни, които предизвикват раздразнения и обострят симптомите на IBS.
Най-честите виновници за обостряне на симптомите на синдрома на раздразненото черво са късоверижните въглехидрати, намиращи се в много храни, които са склонни да ферментират и да се увеличават до обема на течностите и газовете в тънките и дебелите черва. Прекомерната консумация на тези храни засилва неприятните усещания като болка, газове, подуване и диария. Консумирането на по-малко от тези видове въглехидрати може осезаемо да намали тези симптоми.
Неподходящи храни при IBS синдром
Лактоза – млякото и млечните продукти.
Фруктоза – плодове като праскови, нектарини, круши, ябълки, диня, сливи, както и мед, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и подсладители.
Бобови – нахут, боб, леща и др.
Зърнени храни – хляб, зърнени храни и тестени изделия на основата на пшеница.
Някои зеленчуци – броколи, зеле, брюкселско зеле, артишок, аспержи, лук и др.
Храни с високо съдържание на глутен – глутенът е протеин, който се съдържа в храни като пшеница, ръж и ечемик.
Продукти като кафе, алкохол и газирани напитки също не бива да присъстват в менюто ви.
Подходящи храни при IBS синдром
Млечни продукти без лактоза
Заменете традиционните млечни продукти с такива без лактоза. Друга подходяща алтернатива са ядкови млека и продукти от тях.
Плодове
Не всички плодове трябва да бъдат изключени от менюто. Банани, боровинки, ягоди, пъпеш, грейпфрут, киви, лимон, лайм и портокали може смело да включите в диетата си.
Зеленчуци
Приемът на достатъчно прясна храна от растителен произход е от изключителна важност за правилното функциониране на стомаха. За това и зеленчуци като краставици, маруля, картоф, морков, пащърнак, тиква трябва да присъстват в менюто ви.
Протеин
Протеините са важна част от пълноценното хранене. Набавете си ги като заложете на риба, телешко, свинско, пилешко, яйца и тофу.
Ядки/семена
Ядките и семената могат да останат, но трябва да бъдат ограничени до малки порции.
Зърнени храни
Зърнените храни са изключително обогати на фибри и трябва да присъстват под формата на овесени ядки, овесени трици, просо, киноа, тестени изделия без глутен и други.
И не забравяйте – проучете симптомите си. Следете как тялото ви реагира на определени храни, които консумирате.
Не забравяйте също, че редовния спорт и физическа активност, качествения сън, добрата хидратация и намаляването на стреса, са част от ключовите елементи, за облекчаване на симптомите на IBS.
Използвани източници
1. Irritable Bowel Syndrome, Nicolas Patel 1, Karen Shackelford In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.
2. Irritable bowel syndrome: Pathogenesis, diagnosis, treatment, and evidence-based medicine, World J Gastroenterol. 2014 Jun 14; 20(22): 6759–6773. Published online 2014 Jun 14. doi: 10.3748/wjg.v20.i22.6759
3. Irritable Bowel Syndrome: A review Am J Nurs. Author manuscript; available in PMC 2018 Jun Published in final edited form as: Am J Nurs. 2017 Jun; 117(6): 48–55.
4. The effect of irritable bowel syndrome on health-related quality of life and health care expenditures. Gastroenterology Clinics of North America. Agarwal N, Spiegel BM. 2011;40:11–19. doi: 10.1016/j.gtc.2010.12.013.
5. Efficacy of a gluten-free diet in subjects with irritable bowel syndrome-diarrhea unaware of their HLA-DQ2/8 genotype. Clinical Gastroenterology and Hepatology. Aziz I, Trott N, Briggs R, North JR, Hadjivassiliou M, Sanders DS. 2016;14:696–703. doi: 10.1016/j.cgh.2015.12.031.
6. Irritable Bowel Syndrome and Dietary Interventions, Monia E. Werlang, MD,corresponding author William C. Palmer, MD, and Brian E. Lacy, MD, PhD Gastroenterol Hepatol (N Y). 2019 Jan; 15(1): 16–26.
7. Irritable bowel syndrome: the role of food in pathogenesis and management. Gastroenterol Hepatol, Hayes PA, Fraher MH, Quigley EM. 2014;10:164–174.
8. Diet and effects of diet management on quality of life and symptoms in patients with irritable bowel syndrome. Ostgaard H, Hausken T, Gundersen D, El-Salhy M. Mol Med Rep. 2012;5:1382–1390.
9. Food-related gastrointestinal symptoms in the irritable bowel syndrome. Digestion. Simrén M, Månsson A, Langkilde AM, Svedlund J, Abrahamsson H, Bengtsson U, Björnsson ES. 2001;