6ти Септември – Седмицата на „Разбери повече за мигрената“!
Почти всеки от време на време изпитва главоболие. А доста от нас имат дни, в които се чувстват наистина зле. Около две трети от населението в западните страни заявяват, че понякога страдат от този проблем. Всеки четвърти човек се оплаква от редовно главоболие. Освен че страдат от болки в гърба, главоболието е едно от най-честите страдания и редовни медицински оплаквания.
Не всички главоболия обаче са еднакви. Медицински експерти са установили повече от 180 различни вида главоболие. Симптомите могат да бъдат много различни. Някои пациенти се оплакват от пулсираща болка или непоносимо чукане в главата, а други се оплакват от напрежение зад челото. Главоболието може да започне постепенно или да се развие много внезапно. То може да бъде придружено от тъпа или пробождаща болка, много силна или трудно доловима. Главоболията могат да се появят на фази или да се усещат непрекъснато. Повече от 90 процента от пациентите страдат от два вида преобладаващи главоболия: главоболие при напрежение или мигрена.
Главоболието или мигрената могат да имат много причини. Като задействащи фактори също могат да се смятат храни. Често се подозират шоколад, сирене и вино. Съмнявали ли сте се обаче някога в мляко, ядки или глутен?
Хранителната непоносимост като хистаминова непоносимост или забавен тип хранителна алергия също може да причини главоболие. Преодоляването им би могло да върне качеството ви на живот.
Хистамин в храната!
Непоносимостта към хистамина би могла да причини главоболие!
Хистаминът е тъканен хормон, който се среща естествено в организма, но се абсорбира и чрез храната, например риба, сирене, пушено месо, салам или зеленчуци като кисело зеле.
Обикновено хистаминът се разгражда в организма от ензима Диамин оксидаза (DAO). Ако обаче активността е намалена или е налице инхибиране на ензима DAO, хистаминът не може да бъде напълно метаболизиран. Това може да доведе до симптоми като зачервяване на кожата, запушен нос или хрема, коремна болка, диария или главоболие.
Може ли забавената хранителна алергия да бъде причината за главоболието ви?
Понякога тялото предизвиква защитен отговор от имунната система срещу определени храни. Ако например тънките черва са увредени поради различни причини (стрес, инфекции или лекарства), някои хранителни компоненти могат да преминат между клетките на чревната стена и да попаднат в кръвта. След това имунната система идентифицира тези хранителни съставки като чужди вещества и образува IgG антитела, за да им противодейства. Тези антитела се свързват с хранителните компоненти и предизвикват допълнителни реакции от имунната система. Те могат да причинят микровъзпаления в тялото, което би могло да доведе до главоболие или мигрена.
Знаете ли кои са вашите лични храни-провокатори?
Можете да разберете дали страдате от забавена хранителна алергия с кръвен тест ImuPro. Този изчерпателен анализ на кръвта идентифицира увеличени количества IgG антитела срещу определени храни.
Виж листа с проучвания => https://imupro.com/wp-content/uploads/Migraine_References-List_082020.pdf
Време е да се отървете от болката си и да се почувствате по-добре!
Защо да чакаш? Направи го сега и се тествай днес.