Много здравни специалисти изследват различни диети и тяхното влияние върху здравето. В това число влизат и въпросите дали дадена диета е подходяща за определен пол, националност, група от хора или хора с конкретна кръвна група. Обръщали ли сте внимание на това каква е връзката между храненето и различните кръвни групи? Знаете ли, че проучванията показват връзката между някои аспекти на здравето и кръвната група като определящ генетичен фактор?
Познаването на кръвната ви група е важно средство за разбиране на това как тялото ви реагира на храната, чувствителността ви към болести, естествената ви реакция към стреса и други реакции. Една капка кръв съдържа биохимичен състав, който е уникален за вас като вашия пръстов отпечатък.
През целия си живот вероятно сте забелязали, че някои хора са склонни да отслабват по-лесно, докато за други отслабването е вечно продължаваща битка. Или се чудите защо някои хора страдат от хронични заболявания, докато други остават здрави и жизнени и в напреднала възраст. Много е просто: отговорът се крие във вашата кръвна група.
5 факта за различните видове кръвни групи, които ще ви изумят
Кръвната група може да предскаже податливост към определени заболявания
Изследванията показват, че индивиди с определени кръвни групи могат да бъдат изложени на по-висок риск от някои заболявания. Например, хората с кръвна група О са с по-нисък риск от сърдечни заболявания, но по-висок риск за развитие на стомашни язви. Хората с кръвна група А са с по-висок риск от микробни инфекции, но жените от тип А имат по-висока честота на фертилност. Други изследвания показват, че хората с група АВ и В имат много по-висок риск от развитие на рак на панкреаса.
Чревните бактерии са пряко свързани с кръвната група
Хората от различни кръвни групи имат различни бактерии в червата. Това е в следствие от нашите предци, чиито храносмилателни трактове се развиват, за да приемат един вид диета след друг.
Например, микробиома на някои хора може да разгражда въглехидратите много по-ефективно (кръвна група А). Хората, които нямат тази способност (кръвна група О), обикновено съхраняват въглехидратите като мазнини.
Вашите антигени от кръвна група не са само в кръвта ви
Те са навсякъде в тялото ви, особено в повърхностите, които взаимодействат с околната среда. Те включват храносмилателния ви тракт, от устата до дебелото черво.
Тъй като тези антигени от кръвната група са навсякъде, те влияят върху това как тялото ви реагира на храната, която консумирате, чрез няколко фактора.
Например: лектините в определени храни се свързват с антигена на кръвната ви група и предизвикват аглутиниране на кръвта (заедно), което води до чувство на умора, главоболие, проблеми с храносмилането, кожни проблеми и други здравни проблеми.
Хората от различни кръвни групи реагират по различен начин на стреса
Хората с кръвна група А имат по-високи нива на хормона на стреса кортизол в телата си и произвеждат повече в отговор на стресови ситуации.
От друга страна, хората с кръвна група О проявяват реакция от типа „бори се или бягай”, което води до свръхпроизводство на адреналин. При тях времето за възстановяване от стресови събития е значително по-голямо, защото е по-трудно да изчистят адреналина от телата си.
Няма универсален за всички подход към храненето
Тенденциите в храненето идват и си отиват, но фактите са ясни: хората сме с различни основни хранителни нужди.
Всички познаваме някой, който е строг вегетарианец и процъфтява на тази диета, докато други се кълнат в Аткинс или подобни планове с ниско съдържание на въглехидрати и това е от полза за тях.
Питър Д‘Адамо и „Правилният начин на хранене за вашата кръвна група“
Един от отличителните белези на алтернативната медицина е признаването на биохимичната уникалност на всеки индивид и необходимостта от приспособяване на лечението и предписанията, за да съответства на тази индивидуална променливост.
Според д-р Питър Д‘Адамо – натуропат и изследовател, липсващата връзка в много ситуации може да са четирите основни кръвни групи: O, A, B и AB.
През 1996 г. д-р Д’Адамо публикува книга, в която описва как хората могат да бъдат по-здрави, да живеят по-дълго и да постигнат идеалното си тегло, като ядат според кръвната си група.
Ето някои от препоръките според диетата „Правилният начин на хранене за вашата кръвна група“:
Хора с кръвна група тип О
Храни с високо съдържание на протеини, много месо, зеленчуци, риба и плодове са подходящи за тях. Трябва да ограничават зърната и бобовите растения. Най-добри за отслабване са морски дарове, водорасли, червено месо, броколи, спанак и зехтин. Пшеница, царевица и млечни продукти трябва да се избягват.
Хора с кръвна група тип А
За тях са подходящи плодове, зеленчуци, тофу, морски дарове, цели зърна, но не и месото. За отслабване са най-добри морски дарове, зеленчуци, ананас, зехтин и соя. Трябва да се избягват млечни продукти, пшеница, царевица и боб.
Хора с кръвна група тип В
Препоръчва се разнообразна диета, включваща месо, плодове, млечни продукти, морски дарове и зърнени храни. При мисия отслабване, хората с кръвна група тип B трябва да избират зелени зеленчуци, яйца, черен дроб, но да избягват пилешкото месо, царевицата, фъстъците и пшеницата.
Хора с кръвна група тип АB
За последната група се препоръчват млечни продукти, тофу, риба, зърна, плодове и зеленчуци. За загуба на тегло – тофу, морски дарове, зелени зеленчуци и водорасли, а пиле, царевица, елда и боб трябва да се избягват.
Глутенът и безглутеновата диета
Напоследък храненето без глутен стана доста популярна тенденция, въпреки че има причини това да е най-подходящото хранене за голям брой хора. Алергията или непоносимостта към протеина обуславя изключването му от хранителния режи, но само ако е установена такава.
Има и друг вариант, при който хората мислят, че имат непононисмост към глутен, а в действителност са нетолерантни към лектина.
Лектините са естествени протеини, намиращи се в храни, които могат да реагират с антигени от кръвната група.
Казано по-просто, лектините се свързват с някои неща в организма, като например захарите. Това тяхно свойство може да бъде от полза, ако лектините се придържат към отпадъчните продукти и улесняват тяхното извеждане от тялото.
Но лектините могат да предизвикат слепване на кръвните клетки, което увеличава шанса за реакция. Някои лектини ще се прикрепят към клетките, в които инсулинът трябва да отиде, като предотвратяват достъпа на действителния инсулин. Или могат да блокират освобождаването на хормона или да насърчат тялото да освободи друг. Те могат да направят черния дроб или бъбреците по-бавни.
За съжаление, лектините се свързват с гликопротеини в клетъчните мембрани, а голяма част от тях са рецептори за цитокини и хормони.
Тъй като в храносмилателния тракт се срещат антигени от кръвната група, отрицателните ефекти на лектините могат да причинят възпаление на червата и да повлияят на храносмилането. Някои лектини го правят в кръвния поток, за да причинят проблеми другаде в тялото.
Лектините са много специфични за кръвната група, като има храни, които са токсични за една кръвна група, но са напълно здравословни за друга. Затова персонализираните елементи на диетата въз основа на кръвната група са задължителни, ако искате да се храните правилно.
Негативните ефекти, причинявани от лектините, може да са основателна причина за много от здравословните проблеми, които карат хората да преминат на безглутенова диета. Такива ефекти са болки в ставите, умора, проблеми с кожата и храносмилателни проблеми.
Аглутинът в пшеничния зародиш (още WGA), е мощен лектин, открит в пшеницата. Много хора, които мислят, че имат непоносимост към глутен, може всъщност да имат проблеми с аглутинина. Вероятно могат да се хранят спокойно с ечемик, ръж или лимец. Съдържанието на пшеница в обикновения овес не е достатъчно, за да предизвика проблеми при хора, които не понасят пшеницата. Това обаче не важи за тези, които са диагностицирани с целиакия.
Диетата, която се основава на различните кръвни групи, е предназначена да минимизира вредните лектини във вашето хранене. Когато ядете храна, съдържаща протеинови лектини, които са несъвместими с антигена на кръвната ви група, лектините се насочват към орган или телесна система и могат да започнат да взаимодействат с тъканите.
Въпреки че не можете да промените кръвната си група, можете да използвате познанията за нейната същност, за да изработите подходящ план за хранене според вашите нужди.
Ако имате съмнения за алергия или непоносимост, с теста ImuPro можете да установите дали повишените IgG антитела срещу определени храни са причина за вашите симптоми. Вижте още Какви храни се тестват и какви са разликите между IgE хранителна алергия и IgG хранителна непоносимост.