Ако досега не сте подозирали колко много хора имат непоносимост към глутен, попитайте ваши приятели и колеги. Все повече хора се сблъскват с непоносимост спрямо този растителен протеин без да подозират за това.
Можете да установите дали имате алергия към него според някои често срещани симптоми, с които ще ви запознаем в настоящата публикация. Това ще ви помогне да изберете правилния режим на хранене в зависимост от степента на чувствителност спрямо протеина.
Какво представлява глутенът
Глиадин и глутенин са двата протеина в състава му и се равняват на 80% от белтъчините в пшеницата. Те са основната причина за развитие на глутенова ентеропатия.
Виновникът се съдържа в лимеца, ръжта, ечемика, овеса и пшеницата, както и в други храни с тези съставки – хлебни изделия, паста, торти и други подобни. Негова основна способност е да придаде еластичност на тестото, за да се получи пухкава и оформена консистенция или с други думи – той е свързващо вещество и сгъстител.
Този силно алергизиращ агент има слаби хранителни свойства, а на пазара вече се предлага голям избор от храни без глутен, които да включите в менюто си. Най-малкото, с което може да стартирате, е да подмените добре познатия хляб с царевичен хляб без глутен.
Трябва да бъдете внимателни при избора на храни без глутен, защото основните източници на опасния протеин са в състава на голям брой хранителни продукти. Понякога тяхната употреба не е описана в съдържанието и затова е най-добре да заложите на храни без глутен, с които да намерите златната среда в хранителния си режим.
Кои храни съдържат глутен ?
В състава на най-често консумираните опасни храни са:
- Бяло брашно тип 500, 1150, 1050, пълнозърнесто брашно, грахам;
- Пшеница, булгур, овес, ечемик и ръж;
- Спелта, грис, кускус и други пасти с пшеница;
- Подправки – бакпулвер, черен пипер, бульони;
- Зърнени закуски и царевични пръчици;
- Продукти, в чиито състав влиза нишесте – хидролизирано, модифицирано, растително като кетчуп, горчица, някои сосове и колбаси;
Да правим разлика между цьолиакия и непоносимост към глутен
Цьолиакията или глутенова ентеропатия е наследствено хронично заболяване. При него лигавицата на тънките черва се разрушава вследствие на образуване на антитела поради автоимунни реакции. Това е генетично обусловено заболяване и след като се прояви веднъж, остава за цял живот и единственото решение е строга безглутенова диета.
В ранна детска възраст, това състояние се нарича целиакия, а когато е налице при възрастни – глутенова ентеропатия.
Глутеновата нетолерантност или непоносимост не е автоимунно заболяване, но симптомите са същите и организмът реагира остро, предизвиквайки различни възпаления. Тя не е толкова прогресивна, но е трудна за диагностициране и в повечето случаи се свързва с определени симптоми.
Характерни симптоми
Наблюдават се различни симптоми при консумация на съдържащи го храни, които могат да засегнат човешкия организъм в по-голяма или по-малка степен. Някои от най-често срещаните реакции са:
- Влошаване на общото здравословно състояние;
- Чувство за умора и липса на енергия;
- Неспособност за концентрация;
- Чести промени в настроението;
- Честа поява на афти и херпеси;
- Анемия и електролитни нарушения;
- Проблеми със зъбите – нарушен зъбен емайл, възпалени венци и други;
С помощта на кръвни изследвания и ендоскопия може да се диагностицира непоносимост към храни с глутен. С тях ще се установи наличието или отсъствието на антитела, които се откриват в кръвта на хора с алергия към него.
Безглутенова диета – как да се храним
Вероятно единственото приемливо решение е пълното елиминиране на храни с глутен, което да нормализира чревните функции. Дори и най-малките количества от него могат да предизвикат негативна реакция от страна на организма.
За най-добри резултати от новия хранителен режим, който трябва да възприемете, заложете на храни без глутен с много витамини и минерали като ориз, картофи, царевица, бобови храни, елда, киноа и всички семена.
Препоръчва се да разнообразите кухнята си и с повече плодове и зеленчуци, месо, риба и яйца.
В Lifestore.bg ще намерите огромно разнообразие от продукти без тази белтъчна смес, като един от най-предпочитаните е царевичен хляб без глутен, а тук можете да разгледате целия асортимент от брашна и смеси. Ще намерите и различни видове хляб, каши и корнфлейкс, бисквити, варива и ядки, както и любимите ни крекери.
Не се тревожете излишно, ако сте развили алергия към протеина, защото има начин да се храните здравословно без калорични и вредни бисквити, шоколади и пшенични продукти. Необходимо е да се информирате подробно за това кои храни съдържат глутен, за да ги изключите от менюто си.
На тяхно място изберете безопасни за вашия организъм съставки, които да облекчат състоянието ви и да подобрят общото ви здраве.
Ако имате предположения, че страдате от хранителна алергия от забавен тип (IgG), възползвайте се от нашите висококачествени кръвни тестове.