Смятате ли, че млечните продукти са едни от най-вкусните продукти в магазина? Кашкавалче за сандвичи или пица, прясно мляко сутрин с мюслите или в кафето … А знаете ли, че корелацията между костните болести, сърдечно-съдовите увреждания и дори рака на гърдата е най-силна при хора, консумиращи млечни продукти? Сега ще говорим конкретно за вредата от млякото, защото такава има и все повече хора я признават.
Въпреки че млечните продукти са сред най-разпространените, рекламираните и купуваните, някои от тях са силно увреждащи и практически нездравословни. Това е така, защото при млякото например, пастьоризацията е високотемпературен процес, по време на който се унищожават както вредните, така и полезните съставки. Това са липаза, протеаза, лактоферин, ензимите, разграждащи лактазата и накрая не остава нищо ценно в самото мляко. Затова можем да говорим за вредата от млякото, което е едно ненужно никому зло.
Вредата от млякото в конкретни проявления
В природата няма друго животно, което да консумира в някакъв вид млякото на друго същество. Е, хората сме изключение, защото ние консумираме овче, козе, краве, биволско и други видове мляко. Какво е нередното в тази практика?
Редица учени, сред които Робърт Коен, Джулия Уитейкър, Уилям Грант и много други правят задълбочени проучвания за вредата от млякото и пораженията, които нанася при деца и възрастни. Един факт е неоспорим – единственото подходящо за нас мляко е майчиното и то до определена възраст. Никакво друго мляко не се отразява добре на храносмилателната система. Сега ще видим защо.
Като основен увреждащ фактор може да се посочи 80-процентното съдържание на белтъка казеин в краве млякото.
По принцип видовете мляко се делят на казеинови и албуминови, като в първата група са краве, козе, овче и биволско мляко и при тях съотношението казеин:албумин е 3:1. А защо това е лошо ли?
Белтъкът е наистина сложна храна, която трябва да се разгради на съставните си части и това става с помощта на ферменти. Те са различни при различните видове и хората не притежавате ензими за разграждане на белтъка от млякото. Това на практика означава, че когато човек приема белтъци от чужд животински вид, неговата имунна система не може да ги разпознае и е по-вероятно да ги атакува, от тук можем да направим и връзката с автоимунните заболявания, проблемите с дебелото черво, остеопорозата и дори кожните обриви.
За вредата от млякото по-конкретно галактозата, която спира да се разгражда след отбиване, също можем да кажем няколко думи. Тя не може да се разгради след кърмаческа възраст, защото тогава спира производството на съответния ензим – Б-галактозидаза. И организмът е принуден да я складира някъде – в кожата под формата на целулит, в ставите и така тя се превръща в натрупан, но неизползваем резерв.
Млечните продукти, включително кравето мляко, изобилстват от мазнини и холестерин. По-лошото е, че последният е окислен и това го прави още по-вреден от обикновения холестерин – богат е на свободни радикали, които всички знаем какво влияние имат в човешкия организъм.
Не са малко и специалистите, които свързват вредата от млякото с диабет от първи тип. Механизмът е същия като този, който описахме във връзка с автоимунните заболявания. Убедителни доказателства за връзка между вредата от млякото и диабет тип I са налице в редица изследвания, които ще посочим на края на статията. Според тях, структурата на казеина е сходна с тази на клетките на панкреаса и антителата, произведени от организма, атакуват и панкреасните клетки заедно с БКМ7. Това са 7 аминокиселини, които изграждат пептидите на опасния протеин хистидин. За БКМ7 се знае още, че е със същия ефект като морфина и повишава липопротеините с ниска плътност.
Така постепенно стигаме и до още една сфера, в която се проявява вредата от млякото. Молекулите на БКМ7 са прекалено големи и не могат да бъдат усвоени от чревната лигавица. Това повлиява негативно на храносмилателната система и може да е предпоставка за развитието на цьолиакия или стомашна язва. При малки бебета приемът на БКМ7 води до увеличена чревна пропускливост, а това от своя страна предразполага БКМ7 да навлезе по-лесно в кръвта.
Когато това стане, той успява лесно да достигне до мозъка, където има способността да се свърже с опиоидни рецептори. Това може да предизвика симптоми на шизофрения и аутизъм.
Както сами виждате, има толкова много подробности, които никой не ви казва за вредата от млякото и не ги пише на опаковките. Също за остеопорозата едва ли някой производител би ви обяснил, че в млякото му има прекалено много калций, който се изсмуква от костите при нарушен алкално-киселинен баланс и това води до много повече фрактури на костите при жени, употребяващи мляко в сравнение с тези, които не употребяват.
Вредата от млякото има връзка и с различни кожни алергии, мигрената, астмата, акнето. Прясното мляко е слузообразуваща храна, която причинява хронични възпаления на лигавиците и слузеста среда, която е перфектна за патогенни организми.
Няколко думи за казеина
Специфичният белтък, който се съдържа в млякото, е лепило, подобно на глутена. Той предизвиква отлагане на холестерол и калциеви кристали, насърчава производството на хистамини и води до по-високи нива на холестерол. Самият БКМ7 окислява липопротеините с ниска плътност, а проблемният А1 бета казеин допринася значително за развитие на атеросклероза. Това е установено от екип изследователи в Австралия през далечната 2003-та година.
По отношение на влиянието върху психическото здраве, бета казеинът е с основна роля за разстройства като аутизъм и шизофрения. Проведен е експеримент със 70 деца, болни от аутизъм, които са били на диета без казеин и без глутен. След 3 месеца на такъв режим, при повече от 80% от тях има значително подобрение. В тази насока има и множество изследвания върху животни, които подкрепят тезата, че вредата от млякото и казеина са пряко свързани с тези психични разстройства.
Онкологичните заболявания също не са изключение, тъй като стомахът трябва да произведе голямо количество солна киселина, за да успее да разтвори казеина. Това обаче не се случва и се прибавя още един пласт на подкиселяване на организма.
Нашата позиция
До голяма степен изнесените факти са верни и това е подкрепено с резултати от изследвания, лабораторни резултати и клинични проучвания. Всъщност сами може да се убедите във вредата от млякото, ако само за 3 седмици се опитате да живеете без мляко, кашкавал и сирене.
Най-вероятно кожата ви ще се изчисти от пъпки, няма да получавате мистериозно главоболие, чревната флора ще се нормализира доколкото е възможно. Това са само първоначалните ефекти, които се забелязват в кратък период.
За да се предпазите от вредата от млякото и въпреки това да консумирате някакво мляко, изберете козе мляко. Козите не произвеждат А1 бета казеин и е добра алтернатива. Други продукти, които не съдържат хормони, патогени, холестерол и други опасни съставки, са биволското и овче сирене. И да не подценяваме растителните и ядковите млека – много по-добра алтернатива от всички останали.