Макадамия … една екзотична ядка, която ще Ви зарадва с невероятен вкус.
Знаехте ли, че можете да си направите перфектното веган сирене. Толкова е вкусно, че дори и да имате трудности с воденето на безмлечен режим, ще забравите за тях. Това сирене има потенциала да Ви върне вярата в това, че всичко е възможно и че не е нужно да се лишавате от нищо, ако имате хранителна алергия.
Готови ли сте за тази вкусотия?
Необходими продукти:
1 ч.ч. сурови макадамови ядки
1 скилитка чесън
1 с.л. лайм
1 с.л. зехтин или друго растително олио или масло
2 с.л. вода
½ ч.л. сол
1 парче тензух
Необходими продукти за салсата:
1 голям домат
¼ бял лук
1 скилитка чесън, необелена
1 ч.ч. ананас, нарязан
1 щипка чили
1 с.л. кориандър, нарязан
Начин на подготовка
За Сиренето:
- Накиснете макадамията във вода на стайна температура. Нека престои една нощ. На следващия ден подсушете ядките и ги поставете в кухненски робот с чесъна, сока от лайм, олиото, водата и солта.
- Блендирайте за 1-2 минути или докато ядките станат на паста, която наподобява сирене рикота. Опитайте сместа и ако Ви се стори за нужно, добавете повече подправки.
- Намокрете голямо парче тензух (приблизителен размер – 30х30 см). Поставете сместа в центъра на тензуха и оформете топка, събирайки в едната Ви ръка краищата на тензуха.
- Усучете краищата на тензуха, така че да се стегне и да пропусне излишната вода. Сложете тензуха със сместа върху чиния и го оставете да престои в хладилника за една нощ.
- На следващия ден разопаковайте сиренето и го сервирайте.
Начин на приготвяне на салсата:
- Изварете вода в малка тенджерка. Поставете домата и намалете температурата. Варете 3-4 минути или докато доматът омекне.
- Докато доматът се вари на тих огън, нагрейте голям тиган за задушаване на средна температура. Поставете лука и чесъна в тигана и задушете за 2 минути. Махнете тигана, обелете чесъна, поставете лука и чесъна в блендер и блендирайте.
- Махнете домата от водата и го добавете към блендера. Добавете чили, кориандър и ананас.
- Блендирайте, докато получите желаната консистенция. Подсолете и добавете черен пипер.
Воала! Имате си невероятно вкусно сирене, което не съдържа млечни протеини и млечни захари.
Добър апетит!