Световноизвестната диетоложка Линор Шахер и още специалист по т.нар. Метод на кръвните групи съветва да обърнем поглед към нашата собствена кръвна група. Според множество други изследвания, в различните кръвни групи са заложени различни особености, с които е добре да сме запознати и да се съобразяваме.
Всички кръвни групи са тясно свързани с начина на хранене и жизнената дейност. Има точно определени хранителни продукти, които следва да се консумират или да се избягват, за да улесним тялото си в метаболитните и храносмилателните процеси.
Разсъжденията за посочените кръвни групи, представени в този материал, се базират на автора на концепцията за диета според кръвната група. Това е Питър Д‘Адамо, натуропат и изследовател, определян като един от най-влиятелните в областта си.
Какви кръвни групи познаваме
Преди 110 години чешкият учен Я.Янски представя дефиниция на четирите кръвни групи при хората.
Първата е 0, втората – А, третата – В и четвъртата – АВ.
В практиката се срещат и случаи на преливане на кръв между хора с различни кръвни групи, което може да предизвика шок, хемолитична анемия и силни имунни смущения. Затова е особено важно да се познава степента на съвместимост на кръвни групи.
В таблицата ще откриете синтезирана информация за съвместимост на кръвните групи.
Получател |
Дарител |
|||||||
0- | 0+ | B- | B+ | A- | A+ | AB- | AB+ | |
AB+ | X | X | X | X | X | X | X | X |
AB- | X | X | X | X | ||||
A+ | X | X | X | X | ||||
A- | X | X | ||||||
B+ | X | X | X | X | ||||
B- | X | X | ||||||
0+ | X | X | ||||||
0- | X |
Хранене и живот според различните кръвни групи
Кръвни групи: Група O – една от най-древните и най-разпространените в цял свят кръвни групи. Хората, които принадлежат към нея, имат стабилна имунна система и добри храносмилателни функции. Обикновено могат да се подлагат на тежки силови тренировки и големи физически натоварвания.
Неслучайно ги наричат ловци – те извличат максимума от хранителните вещества в месото. Около 38% от световното население попада в тази категория на кръвни групи.
В диетата за кръвна група 0 се включват храни, богати на белтъчини. Някои от тях са:
- Червено месо и риба – сьомга, пъстърва;
- Добри мазнини – ленено масло и зехтин;
- Ядки – тиквено семе, бадеми, лешници;
- Бобови храни – всичко без леща;
- Чай, куркума и джинджифил.
Трябва да се избягват:
- Слънчогледово и царевично олио;
- Бели брашна и пшеница;
- Картофи, карфиол, портокали, мандарини;
- Кафе, газирани и концентрирани напитки.
Кръвни групи: Група А – следващите в еволюционната скала са наричани земеделци, за тях е подходящо да са вегетарианци и да консумират предимно храни с растителен произход. Препоръчително е да спортуват умерено и да се хранят със зърнени храни и органични зеленчуци.
С относително чувствителна храносмилателна система, в тяхната кошница с покупки трябва да присъстват максимално естествени и необработени продукти.
Най-добри за балансирано и здравословно хранене са:
- Мляко, яйца, пшенични продукти и повечето видове ядки;
- Лимон и грейпфрут, но без други тропически плодове;
- Плодове от територията, на която живеят;
Изключени от менюто са:
- Прясно мляко и сладолед;
- Чушки, картофи и домати.
Кръвни групи: Група В – Твърди се, че имат издръжлив организъм и ги назовават чергари, като могат да се хранят разнообразно. Никакво пилешко, свинско, шунка и бекон – това са основните изключения, а в списъка на полезните продукти попадат:
- Агнешко и заешко;
- Сьомга, треска, пъстърва;
- Ориз, овесено и оризово брашно;
- Плодове и зеленчуци – зеле, патладжан, пипер, картофи, банани;
- Млечни продукти, включително сирене фета, извара, краве и прясно мляко.
Респективно тези, които не са препоръчителни за Група В, са:
- Леща и нахут;
- Елда, ръж, пшеница, ечемик;
- Никакъв хляб, дори пълнозърнест;
- Ядки – без фъстъци, лешници, тиквени и слънчогледови семки.
Кръвни групи: Група АВ – сравнително скоро открита и възникнала в резултат от смесване на А и В. Хората, които носят тази комбинация от кръвни групи, са с по-чувствителна храносмилателна система.
Най-добрият режим е вегетариански с неголямо количество млечни продукти в комбинация с умерена физическа натовареност.
Не се препоръчва консумацията на:
- Пилешко, телешко, свинско месо;
- Овесени ядки, кафяв ориз;
- Зеленчуци – броколи, карфиол, целина, лук, картофи, домати;
- Бобови – леща, зелен граh и зелен фасул;
- Подправки – къри, хрян, магданоз, куркума.
Оказващи негативно влияние могат да бъдат:
- Царевично и слънчогледово олио;
- Лешник, тиквено семе, сусам;
- Люти чушки, пиперки;
- Черен боб и нахут;
- Черен чай, кола и газирани напитки.
Резус фактор и кръвни групи – особености
Звучи ли ви като нещо действително важно?
Да, точно такова е, защото резус факторът е белтък, който играе огромна роля по време на бременност и засяга резус-принадлежността на майката и плода.
Ако има несъответствие между резус-принадлежността им може да се получи резус-конфликт, който да доведе до изработване на антитела в организма на майката.
И понеже темата е доста обширна – тя ще бъде разгледана в отделен материал съвсем скоро.
Хранителни добавки за всички кръвни групи
Кръвни групи | Хранителни добавки |
O | Келп, Витамини от група В |
А | Витамини С и Е, Калций, Желязо |
В | Калций |
АВ | Цинк, Селен |
Важно: кръвни групи и кръвопреливане
По официални данни на Национален център по трансфузионна хематология, не могат да даряват кръв хора, които страдат от определени заболявания. За да видите кои са те, последвайте този линк.
Финални думи за важните кръвни групи
Препоръките за диета според кръвните групи са в синхрон с рационалното и балансирано хранене. Ние смятаме, че е най-добре сами да изпробвате и проверите дали работи за вас или не.
Имайте предвид вашите лични хранителни потребности, евентуални алергии или непоносимости преди да променяте диетата си. Възползвайте се от възможността за индивидуален хранителен анализ и персонализиран наръчник за възстановяване с ImuPro.