Може би е излишно да споменаваме защо трябва да се избягва консумацията на рафинирана захар, която присъства в много от храните по стелажите. Нейната основна роля е да ни накара да ядем още повече от това, което я съдържа. Изкуствените подсладители са навсякъде и те имат пагубен ефект за организма. Алтернативни решения има и това са здравословните натурални подсладители.
Кратък обзор на синтетичните подсладители
Преди да преминем към запознанството ви с добрите натурални подсладители ще ви споменем кои са синтетичните, за да ги избягвате. Най-разпространените са:
- Захарин;
- Цикламат;
- Сукразит;
- Аспартам;
- Калиев ацесулфам.
Всички те са заместители на захарта, но нямат енергийна стойност и освен това не се усвояват от човешкия организъм. Те са просто изкуствено средство за придаване на фалшив вкус на храната, за да ви накара да ядете повече.
Алтернативни натурални подсладители
Разликата между здравословните натурални подсладители и изкуствените се изразява в това, че първите са безвредни, по-ниско калорични и са подходящи за хора на диета и хора с диабет. Също така те се усвояват от организма и му осигуряват определено количество енергия.
Започваме с изясняване на понятието гликемичен индекс. Това е числена стойност, която показва времето, за което богатите на въглехидрати храни се разграждат и абсорбират в кръвта. Тези нива трябва да се следят не само от диабетици, а като цяло от хора, които следват хранителен и тренировъчен режим и търсят най-добрите натурални подсладители за любимите си рецепти.
С помощта на гликемичния индекс можем да разберем кои храни са подходящи за нас и не влияят в посока на увеличаване на глюкозата и инсулина в кръвта. Затова е препоръчително да подбирате храни с нисък гликемичен индекс, каквито са и натуралните подсладители.
Ето и нашия любим списък с натурални подсладители:
Пчелен мед – суровият непреработен мед е с по-ниски нива на ГИ и съдържа известно количество антиоксиданти. Някои режими го отхвърлят, а неговите полезни свойства често са обект на спорове. Една лъжичка от него се равнява само на 20 калории и е подходящ за различни здравословни рецепти за закуска и обяд;
Кленов сироп – той е сладък и измежду всички натурални подсладители е най-податлив на термична обработка. Не променя вкусовите си качества и не губи от полезните си свойства, а в състава му има над 20 антиоксиданта, богат е на калий, калций, желязо, цинк и витамини от В група. Има различни класове кленов сироп – А и С;
Стевия – каквото и да кажем за нея ще е малко. Тя е около 10 пъти по-сладка от захарта, притежава 0 калории и спомага за регулиране на инсулина. Особено предпочитана в прахообразен вид, тя се използва за приготвяне на кафе, чай, сладкиши и други храни. Може да я срещнете и като течност, на таблетки или листа, но във всеки свой вид тя е един от най-добрите натурални подсладители с нулев ГИ;
Кокосова захар – не е толкова известна сред групата натурални подсладители, но определено заслужава внимание, защото съдържа магнезий, цинк, калий и желязо. Също се характеризира с нисък ГИ и може да се използва в каквото количество желаете. На външен вид прилича на кафява захар, но на вкус не е толкова наситена;
Меласа – извлича се от захарно цвекло или тръстика, като може да бъде светла, тъмна или черна. Първата е най-силно наситена със захари в течната си форма и с ГИ 54. Респективно черната е с най-малко захари и относително голям брой полезни минерали. Тя е с леко тръпчив и нагарчащ вкус и е добре да се разрежда;
Агаве – изключително предпочитан и приятен на вкус, с ГИ 20 и подходящ за директна консумация. Най-добър е в суровия си вид на сироп от агаве, който се получава при ниско температурна обработка и се запазват важните съставки. Той се усвоява напълно от организма и се произвежда от кактусово растение;
Особености на някои натурални подсладители
Кленовият сироп е високо калоричен и в редки случаи предизвиква алергии.
Агавето е подходящ заместител на меда, тъй като последният може да предизвика алергия. На вкус наподобява естествения мед и е сред алтернативните натурални подсладители за хора с диабет.
Стевията е сред най-сладките натурални подсладители и трябва да се използва в малки количества. Тя не се карамелизира и е възможно да остави горчив послевкус.
Оставяме ви сами да изпробвате, експериментирате и изберете най-добрите за вас натурални подсладители!