Има много хора, които с нескрита усмивка биха ви казали, че няма как да изпробват безглутенови рецепти. Всъщност ние сме тук за да ги оправдаем и да им покажем, че безглутеновото хранене може да бъде изненадващо вкусно и най-важното – здравословно и за тях.
За глутена и глутеновата непоносимост сме писали и преди в блога на ImuPro, но решихме, че не е достатъчно само да говорим за тях като проблем. Решихме, че ще е още по-полезно за вас да споделим някои невероятни безглутенови рецепти, които на практика са подходящи и за най-начинаещите домакини или помощници в кухнята.
Насочвайки се към решението за различни безглутенови рецепти, ние търсехме такива, които да са балансирани, вкусни, богати на хранителни вещества и по възможност – с малко количество калории и без захар.
За кого са предназначени тези безглутенови рецепти
Нашите безглутенови рецепти са чудесен вариант за хора с глутенова непоносимост, които не могат да обработват протеина и са свикнали да търсят храните с етикет „без глутен“. Много деца също имат проблем с глутена, който присъства във всички сладки изделия и ако вашето дете е със същата непоносимост, то решението е приготвяне на храни по безглутенови рецепти.
Съвсем скоро няма да се чудите как да се нахвърлите на поредния шоколад, защото ще откриете нови измерения на сладкото в някои от тези безглутенови рецепти. Първата стъпка е да си харесате някоя от всички безглутенови рецепти, да запретнете ръкави и да се развихрите в кухнята.
Бразилски хлебчета [безглутенови рецепти]
Една от най-лесните безглутенови рецепти, които може да си приготвите. Няма втасване, месене и бланширане, нито други сложни операции. Продуктите, които ще ви трябват, са:
- 1 яйце
- 130 гр прясно мляко
- 50 гр настърган пармезан или някакъв кашкавал по избор
- 130 гр нишесте от тапиока
- 50 гр разтопено масло гхий
В оригинал, Pão de Queijo се приготвят с парено тесто и зехтин, но тук няма да ги подлагаме на термична обработка и използваме масло вместо зехтин.
Приготвянето се състои от пасиране на всички продукти, които след това се изливат във формички за мъфини и се пекат на 200 градуса за 18-20 минути. Не е ли от най-лесните безглутенови рецепти?
Веган какаов мус [безглутенови рецепти]
Следващото предложение за прекрасни безглутенови рецепти е един нежен какаов мус без животински продукти, без захар и е изключително лесен за приготвяне. Необходимите за него съставки са:
- 1 голям банан
- 20 гр фъстъчено масло или тахан
- 10 гр меко кокосово масло
- 20 гр какао или повече на вкус, ако искате да ви е по-сладко
Всичко се блендира до гладка еднородна смес, оставя се в хладилник за 2-3 часа и може да се консумира веднага. За да довършите това съвършенство, може да гарнирате с плодове по избор – боровинки, малини, банани. Остава да се насладите на блаженството…
Перфектната здравословна торта [безглутенови рецепти]
Една от любимите ни безглутенови рецепти е за тази торта. Тя е също така веган, без бяла захар и без млечни продукти – мляко и яйца. Тайната на нейната сладост и уникалност се крие в карфиола – да, точно така.
Ето и подробни указания за този разкош:
За блатовете:
- 3 с.л. ленено брашно
- 14-15 с.л. студена вода
- 1 банан
- 50 гр фурми
- 20 гр меко кокосово масло
- 30 гр какао
- Кора от лайм или лимон
- ½ пакетче безглутенов бакпулвер
За крема:
- 200 гр сварен карфиол
- 1 ч.л. сок от лайм
- 20 гр кокосово масло
- 1 авокадо
- 70 гр петмез от червено цвекло
- 15 гр какао
Тези продукти ще стигнат за 6 парчета, а ако искате по-голяма торта, увеличете количествата пропорционално. Полезен съвет за приготвянето на карфиола е да го сварите на пара, а не да го сварите във вода. Ако нямате подходящ уред и го варите във вода, трябва да го отцедите добре.
Указания за приготвяне:
С 3 лъжички вода заливате лененото семе, оставяте да престои 15 минути, пасирате и добавяте фурмите, банана и кокосовото масло. Прибавяте останалите лъжици вода и пасирате до гладка смес. Накрая се добавят бакпулвера, какаото и кората от лайм/лимон.
Трябва да си оформите 3 тънки блата, които да изпечете във форма за печене, задължително с хартия и на 175 градуса за 20 минути всеки. Оставете ги да изстинат преди да отлепите блатовете от хартията.
За крема трябва само да пасирате всички продукти до еднородна смес и да го оставите за час в хладилника.
Когато започнете да редите тортата си може да направите крема по-въздушен с миксера, ако ви харесва повече. И сте готови да редите – блат и крем, блат и крем, и така до края.
Започваме скромно с тези три безглутенови рецепти, които да опитате и сме убедени, че ще останете очаровани. В следващата част ще има още безглутенови рецепти за любимото Брауни, други сладкиши, крекери и още вкусотии.
Следете блога на ImuPro, за да не пропуснете новите безглутенови рецепти съвсем скоро!