Скоро ви предстои да посрещате гости и някои от тях са привърженици на безглутеновото хранене? Или самите вие сте решили, че отхвърлянето на глутена е добро решение за вас? Със сигурност ще изненадате както себе си, така и гостите или приятелите си, ако блеснете с безглутенови сладки, за които ще ви искат и рецептата.
За сутрешна закуска, за пикник или бърз обяд – тези безглутенови сладки могат да заситят апетита ви доволно. За повечето от тях са необходими по-различни от обикновените брашна и масла, както и някои плодове, които са ключови в оформянето на финалния вид и вкус.
С точни указания, грамажи и малко търпение ви обещаваме да направите най-вкусните безглутенови сладки. Има за всеки по нещо – по-сладко, по-солено, по-екстравагантно или по-мекичко. Всички рецепти си приличат по това, че не съдържат храни с глутен и могат да се консумират от хора с глутенова непоносимост.
За да ви е още по-лесно да се сдобиете с необходимите продукти за рецептите накрая ще поместим линкове към тях.
Нека да започваме!
Бананови мъфини [без глутен]
За приблизително количество от 10-12 броя ще ви трябват:
- 2 узрели банана
- 125 гр мед или кленов сироп
- 50 мл зехтин
- 1/8 ч.л. ванилия или 1 с.л. ванилов екстракт
- 210 гр растително мляко
- 1 ч.л. ябълков оцет
- 60 гр нахутено брашно
- 75 гр кокосово брашно
- 50 гр лешници и бадеми общо
- ½ с.л. сода
- ½ ч.л. бакпулвер
- Сол
Бананите се намачкват и пасират, млякото и оцетът се смесват и разбъркват. Добавят се зехтинът, медът, млякото и ванилията, като отново се разбъркват.
На отделно място трябва да смесите брашната със содата, солта и бакпулвера. След това изсипвате брашняната смес в течната и разбърквате.
Подготвяте си форма за мъфини, изливате смес във всяка и поръсете с нарязани на едро ядки. Така се пекат около 10 до 15 минути.
Безглутенови сладки с орехи, кокос и стафиди
Необходими съставки за тези ароматни безглутенови сладки са:
- 60 мл олио от гроздови семена
- 30 мл кленов сироп
- 40 гр мед
- 140 гр бадемово брашно
- ¼ ч.л. сол и сода бикарбонат
- 60 гр счукани орехови ядки
- 40 гр кокосови стърготини
- 40 гр стафиди
- ¼ ч.л. ванилия
Погрижете се да пуснете фурната предварително на 180 градуса и преминете към смесване на брашното, солта, содата, орехите, стафидите и кокоса.
На отделно място смесвате олиото, меда, ванилията и кленовия сироп, като тези течни съставки трябва да се присъединят към сухите и да се разбърка всичко.
Готови сте да оформите вкусни безглутенови сладки с големина колкото един орех. Най-добре е да ги печете върху хартия за печене за 8 до 10 минути най-много.
Важно е да ги извадите от фурната навреме и да ги оставите за около 5-6 минути на стайна температура преди консумация.
Безглутенови сладки бисквитки с какаови зърна, малини и банан
За 12 порции – 12 броя безглутенови сладки, необходимите продукти са:
- 3 банана зрели
- 20 гр сурово белено слънчогледово семе
- 100 гр брашно от елда
- 200 гр оризов флейкс или оризово брашно
- 150 гр кокосова или кафява захар
- 2 шепи сурови какаови зърна
- 100 гр малини за украса
Захарта и два и половина банана се пасират до еднородна смес, а останалата ½ от него се нарязва на колелца. Какаовите зърна може да се нарежат или натрошат (ако имате кухненски робот още по-добре). Оризовият флейкс се добавя към банановата смес, а след това брашното, семето и малко от какаовите зърна.
Време е да оформите и изпечете сладките на 180 градуса с обдухване с вентилатор за около 20 минути. Ще познаете, че са готови, когато свободно се отделят от хартията.
Баунти бар – нашата изненада
Освен че се причислява към категорията безглутенови сладки, той е без брашна, без захар и без млечни продукти. Какъв джакпот само!
Продуктите за 12 броя Баунти бар са следните:
- 70 гр мед
- 70 гр кокосови стърготини
- 20 гр какао
- 1 консерва кокосово мляко
Кокосовото мляко задължително трябва да е охладено предварително. Като отворите консервата, ще видите гъста кокосова маса. Трябва да я отстраните и запазите за по-късно.
½ от тази какаова маса, ½ от меда и всички стърготини се блендират, като получената смес се разпределя в тавичка (върху хартия) или форма за печене.
След това разбивате какаото с останалата кокосова маса и меда. Това е кокосово-шоколадовият крем.
Върху кокосовата смес изливате какаовата и поставяте в хладилник, за да се охлади. След това нарязвате и е готово за
Чувствайте се свободни да ни споделите мнение за рецептите за безглутенови сладки, както и предложения за други такива. Дори и без глутен, има също толкова пълноценни и вкусни храни, не само сладки, за които ще продължаваме да ви даваме идеи.
Пожелаваме ви вкусни моменти с новите рецепти за безглутенови сладки!
Както обещахме, ето и онлайн магазина, в който ще намерите повечето от продуктите: