Коледата е много близо… времето, по което всеки със слабост към сладкото просто обожава да пече и готви коледни вкусотии – като например коледен щолен. За доста хора обаче това е и болезнен момент – особено за тези, които не могат да консумират определени храни, съдържащи глутен, яйца и мляко без да се появят оплаквания като стомашни болки, подувания и крампи. Ако не можеш да се поставиш на тяхно място… е ние определено можем! Нашият международен ImuPro екип се е срещал с множество случаи на хора, които получават сериозни оплаквания след като си хапнат от традиционния коледен щолен. Именно затова, ние създадохме рецепта за щолен, която не съдържа нито глутен, нито яйца, нито мляко. Ето и рецептата, която ще те накара да погледнеш по друг начин на готвенето и храненето.
Необходими продукти
- 1 кг безглутеново брашно
- 100 г прясна мая
- 200 г захар
- 1 ч.л. сол
- 200 мл ядково мляко по избор
- 250 г растителен маргарин или кокосово масло
- 125 г растителен маргарин/кокосово масло за топинга на Коледния щолен
- 200 г стафиди
- 250 г смлени бадеми
- 100 г портокалови кори
- 100 г лимонови кори
- 1 лимон
- 200 мл ябълково пюре
- Няколко капки бадемово олио
- 1 шот горещ ром
- Кардамон (съвсем малко – на върха на нов)
- 1 пакет ванилова захар
- 250 г марципан
- Захар за глазура
Начин на приготвяне
Ден преди печенето трябва да се подготвят следните съставки:
Вземете купа с капак и в нея смесете стафиди, смлени бадеми, лимоновите и портокаловите кори, кардамон, бадемовото олио, сокът на 1 лимон и ром. Сложете капака и оставете ги оставете за 12-24 ч.
В деня на печенето: Поставете безглутеновото брашно в купа, направете кладенче и го напълнете с мая, топла вода (не гореща!), ядково мляко, 4 супени лъжици захар. Смесете всички съставки и оставете тестото да втасва за 20 минути.
Разтопете 250 г маргарин на водна баня и го оставете да изстива, докато стане топло. Прибавете го заедно с останалата захар, ваниловата захар и солта към втасалото тесто. Добавете пюрето от ябълки и месете до еднородна консистенция. Отново оставете тестото да почива, покрито с кърпа, на топло, за 1 час.
След това поставете тестото върху хартия за печене и оформете квадрат. Нарежете марципана на парчета и ги притиснете леко към повърхността на тестото.
Сега вече можете да прегънете двата края на тестото и да ги притиснете към основата. Прегънете левия край нагоре и надясно, а десния – нагоре и наляво.
Оставете щолена да почива за 30 минути.
След като изтече това време, го сложете в предварително загрята фурна (150 до 175°C) за около час. 15 минути, след като щоленът е напълно изпечен, сложете 125 г топъл разтопен маргарин върху щолена и го оставете да се охлади. След това можете да сложете захарта за глазура.
За още по-вкусен коледен щолен, оставете сладкишът да почива 1-2 седмици във фолио или в подходящ затворен съд.