Ядките са един здравословен източник на енергия. Те съдържат множество витамини, минерали и полиненаситени мастни киселини. За тях се знае, че влияят положително върху сърцето, кръвоносните съдове и концентрацията. С тази статия ще разберете как можете да си направите домашни коледни сладки без наличието на познатите алергени!
Колкото и да са здравословни, много хора не могат да ги толерират. Най-честите алергени са фъстъци, кашу, лешници и други ядки. Въпреки това, ако имате непоносимост към определен тип ядки, не означава, че имате реакция към всички ядки. Кокосът и индийското орехче обикновено се толерират добре от повечето хора с хранителна алергия. Хвърли око на алтернативите на ядките и ги пробвай! Може да се окаже, че това са твоите нови най-добри приятели – по вкус и действие.
Алтернативи на ядките:
- Сусам
- Амарант
- Киноа
- Слънчогледови семена
- Тиквени семена
- Кайсиеви ядки
Ако не ти понасят ядките и със сигурност нямаш класическа хранителна алергия (IgE), е възможно да имаш хранителна алергия със забавено действие (IgG). Тествай се с кръвния тест на ImuPro и разбери дали имаш хранителна алергия от трети тип към ядките.
Идея за рецепта – Шоколадови чили коледни сладки (15 бр.)
Необходими продукти:
- 40 г слънчогледов маргарин
- 50 г сурова захар
- 45 г оризово брашно
- 45 г картофено нишесте
- ½ ч. л. бакпулвер
- 10 г какао
- 1 щипка чили на прах (или заменете с канела)
- 1-2 с.л. вода
- Сладко-кисел мармалад за пълнеж
- Форми за бисквити (5 см диаметър)
Начин на приготвяне
Смесете захарта, брашното, картофеното нишесте, бакпулвера, какаото и чилито. Добавете маргарин и малко количество вода. Месете, докато тестото стане гладко и еластично.
Разточете тестото до дебелина 3-4 мм. Отделете с форма 30 сърца, като в центъра на 15 от тях, можете да отбележите още едно по-малко сърце. Поставете ги върху хартия за печене и ги изпечете на предварително загрята фурна до 160 °C за около 6 минути.
След като сладките изстинат, можете да ги намажете с черешово сладко и да ги съедините. Гледайте „двойно-сърцатите“ да се съчетаят с тези, които нямат „двойна маркировка“. Поръсете с пудра захар и сервирайте!