В модерното общество храната е нещо много повече от източник на енергия.
Удоволствие.
Сигурност.
Защита.
Близост.
Любов.
Всичко това можем да открием в баницата на баба, сочната пържола в ресторанта или шоколадовата торта в сладкарницата.
Храната понякога е утеха и облекчение след дългия работен ден.
Понякога е израз на грижа и любов, когато е приготвена за някой друг.
Понякога е бягство от тревогите, напрежението и разочарованията, които съпътстват живота.
Неслучайно с времето развиваме привързаност към определени храни, които ни карат да се чувстваме добре (емоционално и психологически). Тя е същата привързаност, която изпитваме към хора, домашни любимци, цветя, коли, дрехи, субстанции.
Клиничното наименование на този процес звучи доста по-стряскащо – зависимост.
Есенцията на зависимостите
Ако страдате от IgG хранителна алергия, Вие сте много по-податливи от развиване на зависимости от всякакъв тип.
Звучи стряскащо.
Но нека не губим контрол.
Зависимостите са част от живота на всеки един човек.
Цигари, алкохол, наркотици, трева, лекарства, храна, захар, кофеин, хазарт, пазаруване, спорт, социални медии, връзки и взаимоотношения, секс, порно…
Всички те имат потенциалът да променят структурата на мозъка и неговите функции.
Зависимостите най-често се характеризират с 3 отличителни симптоматики:
- Копнеш и нужда от източника на зависимост.
- Злоупотреба с източника на зависимостта – липса на контрол върху действията.
- Неспособност за прекъсване на зависимостта, въпреки вредните последици и странични ефекти, които носи.
Какво се случва с мозъка, когато съществува зависимост?
Мозъкът е един наистина впечатляващ орган. Той регистрира събитията без да проявява „критично мислене“. Независимо дали сме консумирали вкусно ястие, или сме запалили една цигара, мозъкът отчита въздействието по един и същи начин. Общото между двете действия е, че водят до удоволствие. Когато един човек изпитва удоволствие от дадено действие, в мозъка се активира наградния център (или центъра на удоволствие). По време на този процес се отделя невротрансмитерът допамин.
Според различните субстанции и активности, мозъкът изпуска с различна скорост допамин. Някои от тях (като лекарствените и наркотичните) „взривяват“ мозъка от допамин, като формират силна връзка между съществуването на човека и субстанцията.
При завършена зависимост, въздържанието от практикуването или употребата на източника на зависимост, поражда дискомфорт, който напълно замъглява мисленето на човек. Не са рядкост случаите, в които човек не може да мисли за нищо друго освен обекта на зависимост и да изпитва агония при липсата му.
Именно този процес на въздържание, последвано от силна нужда за „употреба“, се нарича абстиненция.
Каква е връзката между хранителните алергии и зависимостите?
Всеки човек, който страда от IgG хранителна алергия е предразположен към развитие на зависимост към определени храни.
Защо?
Причините са няколко.
На първо място, по-голямата част от хранителните алергии се образуват при ежедневната консумация на храни. Ежедневната консумация е ежедневна, защото е приятна и удобна. Не е безизвестен фактът, че някои храни – като млякото и захарта – създават чувство на уют, комфорт, удоволствие и защита. Това чувство неминуемо води до секрецията на допамин. Колкото по-често консумираме храните, които обичаме, толкова повече допамин се изпуска в мозъка и толкова по-свързани ставаме с тази храна.
На второ място, когато има наличие на друга зависимост – например алкохолна или към цигари, тялото регистрира преустановяването на тяхната консумация като „тревога“. Мозъкът активно търси заместител на тези субстанции и ако човек не разбира механизма на зависимостите, попада в капана на нова зависимост.
Абстиненцията води след себе си симптоми, които са не само психологически:
- Раздразнение.
- Гняв и ярост.
- Тревожност.
- Неспокойствие.
- Резки промени в настроението.
- Дори депресия.
Но и физиологични:
- Главоболие.
- Гадене.
- Повръщане.
- Запек.
- Умора и отпадналост.
- Кожни проблеми.
- Болки в мускулите и ставите.
Те симптоми не са задължителни, но са евентуални и минават до 10 дни.
При прекратяването на каквато и да е зависимост, мозъкът търси начин да изпита отново удоволствие и често хората, които спират цигарите, се насочват към храната, която е приятна и ги успокоява. Консумират я ежедневно и формират IgG алергия.
Обратното също е валидно – спирането на храните, към които сте алергични, е възможно да предизвика друго дисфункционално поведение – насочване към по-усилено тютюнопушене, употреба на алкохол, кофеин, захар или други активности и субстанции, които насищат мозъка с допамин.
Замествайки зависимостите, Вие се лишавате от процеса на детоксикация. Този процес е ключът към лекуването на хранителните алергии от трети тип (IgG).
Бъдете внимателни и наблюдавайте живота, който се случва СЕГА.
И не забравяйте: Ние вярваме във Вас!
Силата и израстването идват само след продължителни усилия.
Екипът на ImuPro България Ви пожелава сила и упоритост, за да посрещате предизвикателствата на живота с лекота!
Ако имате предположения, че страдате от хранителна алергия от забавен тип (IgG), възползвайте се от нашите висококачествени кръвни тестове за IgG хранителна алергия сега.