Често всяко състояние, включващо храна и трудно разграждане, се определя като „непоносимост“. Тази дума е толкова широко разпространена, че вече се смята за диагноза без еквивалент.
Истината е, че термините „хранителна непоносимост“ и „хранителна алергия“ са две напълно различни понятия, които се повлияват от различни терапевтични подходи.
Днес екипът на ImuPro България ще Ви запознае с разликите между двата феномена, за да бъдете по-подготвени, когато става дума за хранене.
Нека информационният поток започне сега!
Хранителна алергия – дразнителят на имунната система
Винаги когато чуем думата „алергия“, първата ни асоциация е „имунна система“. Съществуват множество видове алергии, като една от тях е хранителната. Всяка алергия, независимо от вида си, активира имунен отговор, който има за цел да защити организма от идентифицирания като „вредител“ хранителен компонент (обикновено протеин).
Алерген е всеки протеин, който изглежда прекалено заплашителен за здравето на системите от органи. Този протеин може да е твърде голям, модифициран, сложен или просто непознат за организма.
IgE хранителна алергия
IgE хранителната алергия се смята за класическа. Тя е причината повечето хора по света да смятат, че съществува само един вид хранителна алергия.
Тази алергия се нарича още хранителна алергия от първи тип и предизвиква симптоми в момента или малко след консумацията на алерген. Най-често симптомите се проявяват посредством лигавиците и кожата:
- Подуване.
- Затруднено дишане и дори задушаване (анафилаксия).
- Сърбежи.
- Сълзене.
- Парене.
- Обриви.
- И т.н.
Симптомите изчезват в момента, в който алергена бива „унищожен“ или изведен от организма.
Какъв е механизмът на действие на класическите алергии?
Цялата съединителна тъкан в човешко тяло е покрита с имунни клетки, които се наричат мастоцити. Те, от своя страна, са обвити с IgE антитела. Когато в тялото попадне неразпознаваем хранителен компонент, просредством IgE антителата мастоцитите освобождават медиатори като хистамин, левкотриени, цитокини хемокини и неутрални протеази (химаза и триптаза). Тяхната цел е да унищожат алергена, но заедно с това те предизвикват възпаление, което се изразява във вече изброените симптоми.
Мастоцитите и IgE антителата не циркулират в кръвта. Именно затова симптомите на хранителната алергия от първи тип са винаги свързани със съединителната тъкан.
IgG хранителна алергия
Истинска рядкост е да срещнете човек, който от обща култура да знае за тази алергия. Въпреки солидните научни изследвания, които доказват механизма ѝ на действие, тя е силно подценявана от традиционните алерголози.
Хранителната алергия от трети тип е много тиха и се развива с натрупване. Тя подлежи на лечение и регулация. В началото на нейното развитие тя да е безсимптомна.
IgG хранителната алергия предизвиква хронично вътрешно възпаление, което един ден се проявява като състояние, което „просто не минава“ или болест. Най-честите ѝ симптоми са:
- Хронични проблеми с храносмилателната система и стомашно-чревни проблеми (запек, диария, подуване, газове, болки в стомаха и корема, задържане на течности).
- Непрестанни проблеми с регулацията на теглото / затлъстяване.
- Кожни проблеми – акне, псориазис, дерматити и т.н.
- Главоболия и мигрени.
- Хроничен синузит.
- Други.
Много често хранителните алергии от трети тип съпътстват други по-сериозни заболявания като:
- Аутизъм.
- Болест на Крон.
- Улцерозен колит.
- Шизофрения.
- Клинична депресия.
- Колит.
- Астма.
- И много други.
Какъв е механизмът на действие на хранителните алергии от трети тип?
При тази алергия се освобождават IgG антитела, които се прикрепят за повърхността на алергена и формират имунни комплекси. Тези имунни комплекси циркулират в кръвта и понякога дори се настаняват по тъканите. Те нямат дълъг живот, защото посредством възпалителни медиатори, биват унищожени.
Тежестта и вида на симптомите зависят от локацията, на която са били атакувани имунните комплекси – в кръвния поток или върху тъкан. Симптомите от този възпалителен процес се проявяват от 3 часа до 3 дни. Както вече споменахме, те могат да бъдат пренебрегнати и сметнати за временно неразположение, докато не се превърнат в хроничен проблем.
Любопитно за разликите между двете алергии – IgE и IgG:
- За разлика от IgG хранителните алергии, IgE хранителните алергии не предизвикват зависимост към алергените и преустановяването на тяхната консумация не води до абстиненция.
- IgE хранителните алергии се проявяват веднага, а IgG могат да останат незабелязани. Когато човек страда от IgE алергия, той винаги знае от коя точно храна е алергичен.
Хранителна непоносимост
Хранителната непоносимост не активира имунната система.
Най-важното за нея, е че представлява или невъзможност на организма да разгради напълно храната, или че самата храна дразни храносмилателната система.
Обикновено хранителната непоносимост се свързва с недостиг на храносмилателни ензими. Непоносимост предизвикват и някои храни като бобови, ябълки, череши и т.н., които подуват, образуват газове, запек или диария.
Всеки един човек разполага с набор от специфики, които му помагат да се храни в синхрон с тялото си. Непоносимостите ни показват не толкова, че нещо страшно се случва с нас, а че храните не са еднакви за организма.
Непоносимост към лактоза
Изразява се в липсата на ензима лактаза, който разгражда млечната захар – лактоза. Изключително често срещан проблем, който води или до запек (поради натрупване на мукус в червата), или до диария.
Глутенова непоносимост
Глутенът, който се среща в хлебните и тестените изделия, панировките, заливките на ястия и какво ли още не, е протеин, който трудно се разгражда от организма. Глутеновата непоносимост е предпоставка за глутенова алергия, но не винаги. Тази непоносимост води до симптоми като:
- Тежест в стомаха.
- Забавяне на храносмилателния процес.
- Болки в корема или стомаха.
- Запек.
- Диария.
- Подуване.
- Газове.
Хистаминова непоносимост
Хистаминовата непоносимост се появява, когато организмът не може правилно да разгради натрупания хистамин. Това е субстанция, която има множество роли в организма:
- Като невротрансмитер предава сигнали към мозъка.
- Като част от стомашните сокове, помага за доброто храносмилане.
- Като част от имунната система, защитава организма от алергени.
Хистаминовата нетолерантност може да се развие, когато са налице следните предпоставки:
- Често „отключване“ на IgE реакции.
- Свръхрастеж на патогенни микроорганизми.
- Пропускливост на чревната стена.
- Дефицит на ензима ДАО.
- Консумация на храни, богати на хистамин.
В следващата статия ще Ви запознаем със същността на хистаминовата непоносимост, нейните симптоми и храните, богати на хистамин.
Дотогава екипът на ImuPro България Ви пожелава слънчеви, безалергенни дни и много щастливи моменти с хората, които Ви обичат!
Ако имате предположения, че е възможно да страдате от IgG хранителна алергия, възползвайте се от нашите висококачествени кръвни тестове ImuPro, които ще Ви дадат информация за всяка изследвана храна. Това ще Ви помогне веднъж завинаги да решите хроничните си проблеми!