Хистаминова непоносимост – една мистерия, чиито симптоми често се препокриват с други известни състояния като например алергиите.
Това, което се случва с организма при хистаминова непоносимост е, че в него се натрупват хистамини, които не могат да бъдат разградени по една или друга причина. Последствието от тази невъзможност се изразява в различни симптоми, с които ще те запознаем с настоящата статия.
Освен това ще научиш от кои храни да се пазиш, на кои храни да се довериш и как можеш да разбереш дали имаш хистаминова непоносимост.
Готов ли си?
Какво е хистаминът?
Хистаминът е биоактивен химикал, който участва в множество процеси в тялото. Той е познат като главен компонент на алергичните реакции – защитава организма от елементи, които тялото възприема като „врагове“ или „нарушители“. Той се създава и съхранява в белите кръвни телца като мастоцитите. Когато неподходяща субстанция попадне в тялото, той се изпуска от мастоцитите, за да унищожи съответния алерген. Но освен тази негова специфична функция, той подпомага дейността на множество системи от органи като:
- Невротрасмитер – предава сигнали между нервните клетки.
- Регулира стомашната киселина.
- Регулира пропускливостта на кръвоносните съдове.
- Регулира мускулните контракции.
- Регулира мозъчната дейност.
В човешкото тяло хистаминът се съсредоточава най-много в кожата, белите дробове, стомаха и много малко в мозъка и сърцето.
Кога се появява хистаминова нетолерантност?
Хистаминова непоносимост се появява, когато в тялото се натрупа хистамин, който по една или друга причина не може да бъде разграден от тялото. Два са основните ензими, които разграждат хистамина в тялото – ензимът ДАО и хистамин Н-метил трансфераза (HMT). HTM разгражда хистамина, натрупан в централната нервна система, а ДАО – в стомашно-чревния тракт. За основен се смята ДАО, защото научни изследвания показват, че неговата функция е ключова при формирането на хистаминова непоносимост.
Състояния, провокиращи развитието на хистаминова непоносимост
Важно е да знаеш, че хистаминовата непоносимост не е болест, а симптом на действаща неизправност в тялото. Ето ги и предпоставките, които биха могли да предизвикат хистаминова непоносимост:
- Алергия към глутен, непоносимост към глутен, Целиакия.
- Синдром на пропускливите черва.
- Свръхразмножаване на болестотворни бактерии в тънкото черво (SIBO).
- Прием на напитки, които блокират секрецията на ензима ДАО.
- Стомашно-чревни възпаления като Болест на Крон и улцерозен колит.
- Употреба на определени лекарства като нестероидни противовъзпалителни (ибупрофен, аспирин), антидепресанти, антихистамини и др.
Симптомите, които провокира хистаминовата непоносимост
Всеки процес на вътрешно възпаление предизвиква определен набор от реакции в организма, които ние наричаме „симптоми“.
За разлика от класическите алергии, симптомите на хистаминовата непоносимост не се проявяват веднага след консумацията на храни, богати на хистамини. Нужни са ти няколко часа, за да усетиш неразположение.
Защо става така?
Защото реакциите се проявяват, когато нивата на хистамина надхвърлят нормалните. Ти никога не можеш да разбереш кое всъщност сядане на масата ще накара нивата на хистамина да гръмнат. Освен ако съзнателно не следиш приема на храните, богати на хистамини.
Ето до какви състояния води хистаминовата непоносимост:
- Диария
- Главоболия, граничещи с мигрена
- Екземи, обриви, сърбежи, кожни проблеми.
- Аритмия.
- Хипотония.
- Подуване на тъканите.
- Сълзене.
- Дразнене на носната лигавица и свръхсекреция на мукус.
- Киселини.
- ПМС.
- Неврологични проблеми – трудна концентрация, раздразнение, тревожност, смяна на настроения, отслабена памет и др.
- Отпадналост, преумора.
- Стомашно-чревни проблеми.
Храни, които провокират натрупването на хистамини
Храните сами по себе си не са в състояние да предизвикат хистаминова непоносимост, но при вече формирано състояние, е добре да си наясно кои храни могат да усложнят ежедневието ти. Предупреждаваме те, че списъкът не е малък.
Затова ще ти предоставим и алтернативи!
Неподходящи за консумация храни при хистаминова непоносимост
- Алкохол
- Ферментирали храни или консервирани.
- Зряло сирене.
- Пушени меса.
- Черупкови.
- Бобови и варива.
- Ядки – орехи и кашу.
- Шоколад и шоколадови продукти.
- Оцет.
- Млечни продукти.
- Мая.
- Полуфабрикати.
Храни, които провокират изпускането на хистамин от имунната система:
- Цитрусови плодове.
- Какао и шоколад.
- Ядки.
- Папая.
- Бобови храни.
- Домати.
- Пшеница.
- Добавки към храните.
Храни и напитки, които блокират секрецията на ензима ДАО:
- Алкохол.
- Черен чай.
- Зелен чай.
- Енергийни напитки.
Този списък с храни винаги буди реакции наподобяващи панически атаки. Но не се притеснявай. Не само че ще последва списък с „доза успокоение“, но и препоръки за диагностика.
Храни, подходящи за консумация при хистаминова непоносимост
- Прясно сготвено месо.
- Прясно сготвена риба.
- Яйца.
- Безглутенови зърнени храни: киноа, елда, амарант, ориз, просо.
- Пресни плодове (освен ако нямате IgЕ алергия към тях).
- Безмлечни алтернативи на млякото.
- Мазнини за готвене.
- Зеленолистни растения и билки.
- Билкови чайове.
Как да разбера дали имам хистаминова непоносимост?
Освен по наблюдение на симптомите и храните, които те карат да се чувстваш зле, можеш да си направиш кръвни и/или фецес изследвания. ImuPro предлага кръвни тестове за установяване на хистаминова непоносимост към набор от храни. Резултатите визуализират кои точно храни е препоръчително да намалиш или избягваш. Това е полезен инструмент за овладяване на симптомите, които съпътстват хранителната непоносимост.
Следващата стъпка е да изследваш нивата на ДАО ензима в организма, посредством фецес изследвания. Резултатите ти ще помогнат на твоя терапевт да ти назначи ефективно изследване, което ще те избави от това състояние.
Напомняме ти, че в живота няма невъзможни неща и всяка трудност е твоят шанс да станеш по-силен, осъзнат и щастлив!
Бъди здрав!