Живеем в свят, в който сладкишите се смятат за олицетворение на удоволствието, но бялата захар, която се съдържа в тях, има редица неблагоприятни ефекти за здравето на човека и налага търсенето на по-здравословна подслаждаща алтернатива.
Наддаването на тегло и повишеният риск от хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания са само част от последиците на прекомерната консумация на захар, и те водят до повишен ръст в търсенето на заместители на бялата захар, които да са с по-ниско съдържание на въглехидрати.
Сред редицата възможности, в последно време еритритолът се откроява като обещаваща алтернатива, предлагаща усещане за сладост без чувство за вина и риск за здравето. Днес ще проследим защо бялата захар е толкова опасна и как еритритолът може да бъде неин ефективен заместител.
Какви рискове крие за здравето консумацията на захар
Захарта, особено рафинираната захар, е един от най-широко разпространените подсладители, който освен популярност, има и неособено добра репутация заради вредното си въздействие върху здравето. Захарта се съдържа в голяма част от храните и напитките, които консумирате на дневна база, като безалкохолни напитки, пакетирани храни и сладкиши, включително и в продукти, в които изобщо не подозирате, като киселото мляко, например.
Наличието на бяла захар в толкова много различни продукти допринася за прекомерен прием на калории и безброй здравословни проблеми. Повишената консумация на захар е свързана с редица състояния и заболявания, сред които:
Наддаване на тегло – сладките храни и напитки са калорични, но бедни на хранителни вещества, което води до прекомерен прием на калории и постепенно наддаване на тегло. Консумирането на твърде много захар може да допринесе за затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми.
Повишен риск от диабет – високият прием на захар може да доведе до инсулинова резистентност – състояние, при което клетките стават по-малко чувствителни към инсулина, което от своя страна води до повишени нива на кръвната захар. С течение на времето това състояние може да развие до диабет тип 2, или така нареченият “захарен диабет”.
Проблеми със зъбите – захарта насърчава растежа на вредни бактерии в устата, което води до образуване на кариеси и заболяване на венците.
Сърдечно-съдови заболявания – прекомерният прием на захар се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол и възпаление, всички от които са рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Еритритол – сладък дар на природата
Еритритолът е естествен захарен алкохол, намиращ се в плодове като грозде, круши и пъпеши, както и във ферментирали храни като вино и сирене. Той се класифицира като полиол – вид въглехидрат, който не се усвоява напълно от тялото, а това съответно води до минимално въздействие върху нивата на кръвната захар.
Еритритолът предлага няколко предимства като заместител на захарта
Ниски калории – еритритолът е на практика некалоричен, като съдържа само 0,2 калории на грам в сравнение с 4 калории на грам в захарозата. Това го прави чудесен вариант за тези, които искат да намалят приема на калории и да управляват теглото си, но не могат да се откажат от сладкото.
Нисък гликемичен индекс – еритритолът има гликемичен индекс нула, което означава, че не повишава нивата на кръвната захар или нивата на инсулин, когато се консумира. Това го прави подходящ за хора, които следват нисковъглехидратна или кетогенна диета, както и за хора с диабет или инсулинова резистентност.
Благоприятен за зъбите – за разлика от захарта, която уврежда зъбите и венците, еритритолът не причинява кариеси. Проучвания дори показват, че еритритолът може да помогне за предотвратяване на зъбни проблеми, чрез намаляване на растежа на бактериите, причиняващи кариес в устата.
Храносмилателна толерантност – еритритолът се понася добре от повечето хора и е малко вероятно да причини храносмилателни разстройства или стомашно-чревен дискомфорт, когато се консумира в умерени количества. Той се абсорбира в кръвта и се екскретира непроменен в урината, вместо да ферментира в червата като някои други захарни алкохоли.
Универсалност – еритритолът има вкус и текстура, подобни на захарта, което го прави отличен заместител в широка гама от рецепти и приложения. Може да се използва за подслаждане на напитки, печива, десерти и сосове, осигурявайки сладост без добавени калории или въглехидрати, и без да променя вкуса, с който сте свикнали.
Как можете да консумирате еритритол?
Еритритолът се предлага в пазарната мрежа в разнообразни форми, сред които като течен, на прах, включително и гранулиран, който по текстура наподобява обикновената захар и може да направи прехода ви към по-здравословната алтернатива по-лек.
В последно време много производители на храни произвеждат продукти, подсладени с еритритол, вместо със захар, включително десерти, бонбони, дъвки и напитки.
Ако искате да разчитате на естествени източници, еритритолът се съдържа естествено в плодове и някои ферментирали храни. Това са грозде, круши, диня, както и вино, бира и някои видове сирена.
Заключение
Всеки иска животът му да е сладък, но когато разчитате на бялата захар за тази въпросна сладост, това може да се отрази зле на здравословното ви състояние и да причини редица проблеми като затлъстяване, повишаване на кръвната захар и дори по-сериозни състояния като сърдечно-съдови заболявания.
В търсенето на алтернатива на вредната захар, вниманието пада върху еритритола – натурален продукт с ниско съдържание на калории, минимално въздействие върху нивата на кръвната захар и щадящи зъбите свойства.
Независимо дали ще ограничите консумацията си на сладко до храните, които съдържат еритритол, или ще го използвате в кулинарията като заместител на обикновената захар, тази промяна във вашите хранителни навици е поредната стъпка към по-осъзнат и здравословен начин на живот.
Използвани източници
Mazi TA, Stanhope KL. Erythritol: An In-Depth Discussion of Its Potential to Be a Beneficial Dietary Component. Nutrients. 2023 Jan 1;15(1):204. doi: 10.3390/nu15010204. PMID: 36615861; PMCID: PMC9824470.
Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR. Erythritol as sweetener-wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Jan;102(2):587-595. doi: 10.1007/s00253-017-8654-1. Epub 2017 Dec 1. PMID: 29196787; PMCID: PMC5756564.
Bordier V, Teysseire F, Senner F, Schlotterbeck G, Drewe J, Beglinger C, Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC. Absorption and Metabolism of the Natural Sweeteners Erythritol and Xylitol in Humans: A Dose-Ranging Study. Int J Mol Sci. 2022 Aug 30;23(17):9867. doi: 10.3390/ijms23179867. PMID: 36077269; PMCID: PMC9456049.