Често ли сте жертва на ужасните сезонни алергии, които са уж безобидни, но имат силата да съсипят цялото ви ежедневие? Много възможно е да страдате от непоносимост към хистамин.
Хистаминовата непоносимост е доста често срещано състояние, което в същото време не е особено известно на хората и много от тях изобщо не подозират, че са засегнати от него. Нарича се още чувствителност към хистамин или хистаминоза, и е състояние, което се характеризира с неспособността на тялото да преработва и разгражда правилно хистамина.
А какво е хистаминът? Това е естествено съединение, намиращо се в определени храни, а същевременно се освобождава и от тялото като част от имунния отговор. При хората, страдащи от хистаминова непоносимост, тялото непрекъснато се бори да преработи хистамина, и този неуспех води до набор от неприятни симптоми. Предстои да разгледаме от какво се причинява въпросната нетолерантност, как да я разпознаете и какви са необходимите мерки, които да вземете.
Какви са причините при хистаминовата непоносимост?
Точната причина за непоносимостта към хистамин не е напълно доказана, но редицата направени изследвания сочат, че най-вероятно е резултат на комбинация от генетичните фактори и факторите на околната среда. Някои потенциални причинители и допринасящи фактори включват:
Ензимен дефицит: Една от основните причини за непоносимост към хистамин е дефицитът на ензима диаминоксидаза ДАО, който е отговорен за разграждането на хистамина в храносмилателния тракт. Когато нивата на ДАО са ниски, хистаминът може да се натрупа и това да доведе до проявяване на някои симптоми.
Проблеми с червата: Състояния като синдром на пропускливи черва, свръхрастеж на бактерии в тънките черва, или други чревни нарушения могат да нарушат способността на тялото да обработва правилно хистамин.
Диета: Консумирането на храни с високо съдържание на хистамин или храни, които предизвикват неговото освобождаване, може да изостри симптомите на хистаминовата непоносимост. Тези храни включват отлежали сирена, преработени и ферментирали храни, алкохол, както и някои плодове и зеленчуци.
Прием на лекарства: Някои медикаменти, като противовъзпалителни средства, могат да попречат на способността на организма да преработва хистамин.
Какви са симптомите на хистаминова непоносимост?
Хистаминовата непоносимост се характеризира с редица симптоми, които могат да варират значително при отделните индивиди. Нека разгледаме най-често срещаните индикатори, че е добре да се изследвате за хистаминоза.
Храносмилателен дискомфорт
Хистаминът може да причини хаос в стомашно-чревната система. Коремен дискомфорт, включително болка, подуване на корема и нередовни движения на червата, като диария или запек, са често срещани симптоми. Индивидите често изпитват тези проблеми след консумация на богати на хистамин храни или напитки.
Кожни алергии
Хистаминовата непоносимост може да се прояви и като симптоми, свързани с кожата. Те могат да включват развитие на така наречената копривна треска, сърбеж по кожата или зачервяване.
Респираторни проблеми
Хистаминът може да има изразен ефект върху дихателната система. Много хора с непоносимост към хистамин страдат от хрема, пристъпи на кихане и симптоми, подобни на астма. Сенната Ви хрема може да е именно проява на антихистаминова непоносимост.
Главоболие и мигрена
Главоболието и мигрената са често срещани неврологични симптоми, свързани с непоносимостта към хистамин. Механизмите зад тази връзка са сложни и недостатъчно изследвани, но е извесрно, че хистаминът причинява разширяване на кръвоносните съдове, което може да стои в основата на тези болки в главата.
Сърдечно-съдови проблеми
Макар и доста рядко, някои хора с непоносимост към хистамин могат да имат проявление на сърдечно-съдови симптоми. Те могат да включват ускорен сърдечен ритъм, или така наречената тахикардия, а в някои случаи и спад на кръвното налягане. Тези симптоми обикновено отново са резултат от влиянието на хистамина върху функционирането на кръвоносните съдове.
Проблеми на нервната система
Влиянието на хистамина върху нервната система може да доведе до различни неврологични симптоми. Те могат да включват повишена тревожност, раздразнителност и затруднения с концентрацията. За някои хора непоносимостта към хистамин може значително да повлияе на настроението и когнитивните функции.
По какъв начин се диагностицира хистаминовата непоносимост?
Диагностицирането на непоносимост към хистамин може да бъде сложен процес, тъй като нейните симптоми се припокриват с много други състояния. Ако подозирате непоносимост към хистамин, е важно да се доверите на специалисти, които да поставят точна диагноза.
Разпознаването на хистаминовата непоносимост може да се случи на принципа на елиминационна диета, при която храните и напитките с високо съдържание на хистамин се изключват от менюто Ви за определен период, за да се наблюдава реакцията на организма към промените.
Друг вариант е извършването на тест за алергии и хранителни непоносимости, като кръвните тестове, предлагани от ImuPro. Налични са различни пакети, включващи до 270 различни храни, както и редица допълнителни предимства като индивидуално ръководство за хранене и персонализирана книга с рецепти.
Как да се справите с непоносимостта към хистамин?
Управлението на непоносимостта към хистамин обикновено се случва чрез промени в хранителните навици. Това може да включва избягване на алкохола и храни с високо съдържание на хистамин. Освен ферментирали продукти, такива храни могат да бъдат преработените меса, шоколад, зеленчуци като домати, патладжани, спанак и авокадо, както и плодове като ягоди, банани и цитруси.
Хранителните добавки също са чудесно средство за лесно справяне със състоянието. Предлагат се продукти със съдържание на ДАО ензима, който спомага за преработването на хистамина от организма.
Анти хистамин е изцяло натурална хранителна добавка под формата на капсули, която действа за редуциране на отрицателните ефекти от свръхпроизводството на хистамин в тялото. Редовният прием на продукта облекчава сенната хрема и останалите алергични прояви в следствие на хистаминозата.
Хистаминовата непоносимост е често срещано състояние, което може да бъде голямо предизвикателство в ежедневието, но когато сте запознати с неговите причинители, симптоми и начини за управление на проблема, можете значително да намалите влиянието му върху организма си и да живеете нормално и безгрижно. Ако подозирате, че имате непоносимост към хистамин, е препоръчително да направите необходимия тест и да започнете прием на подходящата хранителна добавка, която да облекчи симптомите Ви.
Използвани източници:
- Zhao Y, Zhang X, Jin H, Chen L, Ji J, Zhang Z. Histamine Intolerance-A Kind of Pseudoallergic Reaction. Biomolecules. 2022 Mar 15;12(3):454. doi: 10.3390/biom12030454. PMID: 35327646; PMCID: PMC8945898.
- Hrubisko M, Danis R, Huorka M, Wawruch M. Histamine Intolerance-The More We Know the Less We Know. A Review. Nutrients. 2021 Jun 29;13(7):2228. doi: 10.3390/nu13072228. PMID: 34209583; PMCID: PMC8308327.
- Shulpekova YO, Nechaev VM, Popova IR, Deeva TA, Kopylov AT, Malsagova KA, Kaysheva AL, Ivashkin VT. Food Intolerance: The Role of Histamine. Nutrients. 2021 Sep 15;13(9):3207. doi: 10.3390/nu13093207. PMID: 34579083; PMCID: PMC8469513.
- Schnedl WJ, Schenk M, Lackner S, Enko D, Mangge H, Forster F. Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance. Food Sci Biotechnol. 2019 May 24;28(6):1779-1784. doi: 10.1007/s10068-019-00627-3. PMID: 31807350; PMCID: PMC6859183.