За онези от нас с целиакия, непоносимост към глутен или херпетиформен дерматит, готвенето без глутен е медицинска необходимост и предпазна мярка. Когато се предписва безглутенова диета, на първо място трябва да се научим как да премахнем всички следи от глутен. Когато започнем да правим това осъзнаваме колко голяма е употребата му в нашето ежедневие.
Само някои от примерите са пълнозърнести брашна нишестета и други продукти, производни на пшеница, ръж и ечемик. Соевият сос и консервираните готови за броени минути супи от пакетче също съдържат глутен, така че сушито и „супа в чашка“ отпадат от менюто на човек с непоносимост към глутен.
И какво тогава може да сготвим за нас самите или за близките си, които имат сходни потребности и страдат от непоносимост към глутен? Подготвили сме ви интересни съвети за готвенето и няколко рецепти, които ще ви уверят, че въобще не е толкова трудно, колкото си мислите.
Основи на готвенето за хора с непоносимост към глутен
Готвенето без глутен започва с една много важна стъпка. Тя се състои в това да се научите да готвите с продукти без глутен, като също намерите заместители на различните зърна и нишестета, ечемик и ръж и много други във всичките им различни форми.
Може да откриете полезна информация за безглутеновото хранене и списък с храни в статията Храни с глутен – подробен списък и важни съвети.
А сега да се върнем на готвенето.
Използвайте нашия списък с безглутенови и глутенови храни
По този начин ще научите кои брашна са безопасни за използване при непоносимост към глутен. Запазете списъка и го носете със себе си, когато пазарувате и винаги четете етикетите, за да проверите за наличие на глутен, ядки и следи от тях.
След изпълването на тази стъпка преминаваме към втората, а тя е
Следене на етикетите за съдържание на глутен в преработените храни
Трябва да внимавате за всеки един от следните продукти или съставки:
- Емулгатори;
- Ароматизатори;
- Хидролизиран растителен протеин;
- Естествени аромати;
- Стабилизатори;
- Нишесте;
- Печен консервиран боб;
- Бакпулвер;
- Бира;
- Миксове за хляб и печене;
- Сироп от кафяв ориз;
- Консервирани меса и риба;
- Бульони;
- Сирена и някои настъргани сирена;
- Подправки;
- Декстрин;
- Сухи печени ядки;
- Сосове, включително соев сос;
- Панирана риба и полуфабрикатно говеждо месо;
- Хот дози;
- Ароматизанти, хранителни нишестета и малц;
- Замразени пържени картофи;
- Грейви продукти;
- Хидролизиран растителен протеин;
- Имитация на риба, месо и сирена;
- Инстантно кафе и чай;
- Мофицирано хранително нишесте;
- Моно и диглицериди;
- Снаксове и чипсове, включително картофени и царевични;
- Подправки в пакетчета;
- Ориз в пакетче (овкусен с изсушени подправки, които съдържат глутен).
Както виждате, списъкът съвсем не е кратък и със сигурност може да се разшири още повече. При храненето без глутен наистина се полагат доста усилия, за да се изключи напълно неговото присъствие. Елиминационната фаза е основополагащ период в диагностиката, така че ако сте в процес на оценка на хранителния режим ви препоръчваме да сте изключително стриктни. Повече по този въпрос може да прочетете в страницата за Концепцията на ImuPro.
На трето място,
Въоръжете се с няколко микса за безглутенов хляб и печива
Защо да правите това ли? Защото ако през деня се уговорите за вечеря у дома по-късно на същия ден и нямате време да пазарувате, така ще сте една стъпка напред.
Все повече магазини за хранителни стоки и здравословни магазини предлагат добър избор на продукти, които не съдържат глутен и опаковани без глутен съдържащи смеси. Изпробвайте различни готови смеси за готвене, за да установите кои ви харесват и заредете от тях, за да имате винаги на разположение. Ще ви улесним малко, като ви насочим към голям асортимент от готови смеси без глутен, брашна без глутен и добавки към печива без глутен. Топ 5 продукти за всяка кухня, която посреща гости с непоносимост към глутен:
- Сода бикарбонат без глутен;
- Заместител на яйца без глутен Orgran – 200 гр;
- Премиум хрупкава галета без глутен Orgran – 300 гр;
- Бакпулвер (без глутен) Arche – 18 гр;
- Безглутеново брашно за всякакви цели Orgran – 500 гр / 1 кг.
За да черпите вдъхновение и нови идеи за готвене,
Намерете си блог, който да ви е полезен с безглутенови рецепти
Освен това, може да потърсите книга или наръчник за безглутеново хранене, за да разширите познанията си по темата. В модерни времена като днешните и със смартфон в ръка, стотици уебсайтове могат да ви предложат полезна информация на няколко клика разстояние.
В тази връзка, един от блоговете, които може да ви допаднат, е този на магазин за здраве Lifestore.bg. Ако изберете „Моят режим“ или „Рецепти“ ще видите категорията „Без глутен“.
Непоносимост към глутен – знаете ли, че…
Тъй като в началото не изяснихме какво представлява непоносимост към глутен, нека го направим тук. Когато един човек не понася глутен, той проявява чувствителност към консумирането на храни, които съдържат глутен.
Глутенът е протеин, открит в пшеницата, овеса, ечемика и ръжта, като може да причини неприятни симптоми – подуване на корема, спазми, болки в корема, диария, главоболие и други. Най-добрият начин хората с непоносимост към глутен да избегнат тези неприятни симптоми е просто да изключат от менюто си всички храни, които го съдържат. С помощта на списъка можете да се ориентирате кои храни имат глутен и кои са подходящите им алтернативи.
За хора с непоносимост към глутен най-благоприятните храни са свежи зеленчуци и плодове, яйца, месо, риба и алтернативните брашна. Растителните млечни продукти също са вариант, като това може да бъдат веган сирене, бадемово или оризово мляко и други.
Всяко едно брашно без глутен може да дублира ефекта на еластичния и бухващ ефект, характерен за глутеновите брашна. Безглутеновото готвене, особено печенето, се гради върху микс от различни брашна и нишестета, смесени заедно, за да симулират качествата на глутена. Използвайте смеси от брашна без глутен и заместители за най-добри резултати при безглутеново готвене и печене.
Не на последно място искаме да отбележим, че при безглутеното готвене се използват различни техники за печене на хляб в сравнение с процеса на месене на тестени изделия, които съдържат глутен. Вместо да се меси тесто и да се оформя хляб, тестото за хляб без глутен се смесва като смес за торта и се изсипва във форма за печене. С тази техника се цели по-бързо изпичане, както и повече леснота при приготвянето.
Обещаните 3 рецепти за хора с непоносимост към глутен
Въпреки че трябва да премахнете доста храни, съдържащи пшеница, овес, ечемик и ръж, има много заместители, които може да използвате, като амарант, царевично брашно, соево брашно, оризово брашно, киноа, тапиока и други.
Ако искате да се справите максимално лесно с готвенето, предлагаме ви три подходящи рецепти.
Само три – малко са, нали? Веднага ви даваме много повече.
- Веган хапки с броколи и домати
- Нахутени кюфтенца с ароматни подправки
- Печени картофи със Сметана – Без Глутен
- Гръцка салата със специален дресинг [веган]
- Веган суров чийзкейк с горски плодове
- Салата с пиле и карамелизирани лимони
И всички останали рецепти без глутен, сред които да намерите най-подходящите за вас.