Ако Ви се хапват нискокалорични и здравословни бисквитки без глутен, то тази рецепта е точно за Вас. Нужно е да смесите сухите съставки, докато са още студени, да оставите тестото да си почине, след което да изпечете вкусотийките в предварително загрята фурна. Много бързо ще получите желаните бисквитки, на които да се насладите сами или в компания.
С тази рецепта се получават леки и пухкави бисквитки, които можете да оформите по Ваш избор. Хапвайте ги с масло, със сладко или поднесени като част от следобедна закуска с чай или кафе. Ето какво ще Ви е необходимо.
Брашно без глутен
Изберете смес от брашна без глутен според предпочитанията си. Сместа от брашна може да бъде най-различна. Изберете такава, в която се съдържа ксантанова гума. Ако не намерите такава смес, то можете да добавите от този продукт към брашното впоследствие. Без ксантанова гума бисквитките се втечняват и стават по-трудни за оформяне. Безглутеново брашно за всякакви цели Orgran е чудесна опция за тази рецепта и не само за нея.
Студено масло
Маслото придава на бисквитките автентичен и деликатен вкус с карамелена текстура. Ако предпочитате, можете да използвате и масло без лактоза или ядково масло. Веган масло Yogan ще Ви впечатли с лекия си аромат и фина текстура. За да оформите плътни и в същото време крехки бисквитки, маслото трябва да е студено и неразтопено.
Защо маслото трябва да е студено?
Докато бисквитките са във фурната, водата от маслото се изпарява. Това създава пара, която им помага да се изпекат правилно. Ако маслото е топло, брашното поема водата на мазнината и това прави бисквитките тежки и след това изсъхват по-бързо.
Йогурт
Има най-различни опции и действително можете да експериментирате на воля. Йогурт от краве мляко, от соево мляко, от кокосово, от бадемово. Каквото обичате да похапвате в ежедневието си, или каквото намерите в хладилника.
Бакпулвер или сода за хляб
Бисквитите се считат за хлебни изделия, защото не включват мая и не изискват време за втасване преди печене. Надигането на тестото може да се получи с бакпулвер или с помощта на сода за хляб.
Захар
Малко количество кристална захар (кафява или бяла) помага бисквитките да покафенеят. Не търсим ефекта на силно подслаждане. Ако предпочитате вариант, в който няма никаква добавена захар, тогава просто я пропуснете или използвайте еритритол например.
Сол
Добавете щипка готварска сол, която ще балансира вкуса на бисквитките. Билкова хималайска сол Big Nature е чудесна опция за тази цел.
Готови ли сте да започваме?
Ако има нещо, на което трябва да обърнете внимание, преди да приготвите бисквитките без глутен, е да държите продуктите за сместа на хладно и сухо място. Колкото по-студени са продуктите при разбъркване, толкова по-леки ще се получат бисквитките. Ако се намирате в топла кухня или навън е лято, използвайте охладена метална купа.
Подготовка на сухите съставки
Прекарайте безглутеновото брашно през ситна цедка или специално сито за брашно. Изсипете го в голяма охладена купа заедно с другите сухи съставки и объркайте до равномерно смесване. Разбъркването предварително на сухите съставки с бакпулвера или содата гарантира равномерното набъбване на бисквитките при изпичане. Можете да направите това с бъркалка или с помощта на кухненски робот. Препоръчваме Ви да заложите на сода с изчистен състав като Сода бикарбонат екстра чиста Lifestore.
Въвеждане на маслото
Вече споменахме, че маслото трябва да е студено, за да не попие водното съдържание в брашното. Но как да го смесим със сухите съставки, когато е твърдо и студено? Единият вариант е да го нарежете на малки кубчета, а можете и да го настържете на ренде, ако го взимате директно от фризера. Настърганото масло се смесва много бързо с брашното и е чудесен вариант, ако месите тестото на ръка. Ако използвате масло на кубчета, добавете ги към сместа и овалвайте всяко едно кубче в брашно, след което го притиснете към съда до сплескване. След това внимателно разтрийте с ръце, за да се разбие на по-малки парченца, приблизително колкото грахово зърно.
Йогурт за завършек
След като омесите добре маслото, добавете и йогурт. Използвайте дървена шпатула. Ако сместа Ви е била в кухненски робот, внимателно я прехвърлете обратно в голяма купа. Можете да добавите йогурт, докато сместа е още в робота, но с шпатула имате по-добър шанс за хомогенно разбъркване.
За да сте спокойни, че тестото е с добра консистенция, трябва то да изглежда стегнато и цяло, без да се разпада или точи.
Ако в купата е останало сухо брашно или част от тестото не е добре размесено, добавете две лъжици от течните съставки и разбъркайте отново. Може дори малко вода или мляко да помогнат. Оризово мляко Био Vitariz Alinor ще придаде допълнителна кремообразна текстура и лекота на бисквитките. Освен в смутита може да пиете директно това мляко също така. Освежаващо, леко и питателно. Тестото е готово, когато можете да го защипете с пръсти, но да не е прекалено лепкаво като усещане.
Оставете го да почине на сухо и хладно място и се пригответе за изпичане.
Подготовка на фурната
Загрейте фурната за 15-20 минути на 180 градуса. За да станат бисквитките леки, то трябва да се пекат в загрята фурна. Това гарантира, че бисквитеното тесто незабавно ще започне да се нагрява и изпича. Ако фурната е студена, то изпичането се забавя, маслото се топи по-бавно, без да отделя водата от себе си и без да се образува парата, за която говорихме по-рано.
Когато оформяте бисквитките с малко по-голяма височина, те ще станат по-пухкави от тези, които ще поставите на тавичката без оформяне. Но вкусът е еднакъв за всички. Можете да ползвате форми за сладки или шпатула. Нож също ще Ви свърши работа за оформянето.
Какъвто и уред да ползвате, той трябва да е набрашнен, за да не залепва тестото по него. Избягвайте да натискате тестото прекалено много или да го разстилате с точилка. Когато се притиска, тестото може да се стегне прекалено много и бисквитите да станат плътни и твърди.
Изпичане
Оформете 6-7 бисквитки и ги поставете върху намаслена тавичка или хартия за печене. Ако Ви остане тесто, можете да го съхранявате в хладилника. Пече се средно около 15 минути. Трябва бисквитките да са равномерно кафяви на цвят. След изпичане ги оставете да се охладят за 10 минути, преди да ги консумирате. Ако избързате, бисквитите могат да се усещат гумени и тиклави.
Съхранение
Бисквитите са най-вкусни в деня на приготвяне. Ако все пак останат още, съхранявайте ги в дишащ съд, покрити с памучна кърпа на стайна температура. Преди повторно хапване ги затоплете. Можете да ги замразите след като изстинат напълно, като максималният срок на съхранение във фризер е 3 месеца.
Рецепта
Време за подготовка – 15 минути
Време за готвене – 15 минути
Време за почивка – 20 минути
Общо време – 50 минути
Порции – около 9 бисквити
Съставки
- 2 ¼ чаши брашно за печене без глутен – около 320 грама
- 2 супени лъжици гранулирана захар – около 28 грама
- 1 супена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- ½ чаена лъжичка сол
- 6 супени лъжици студено масло, нарязани на малки парченца около 85 грама
- 1 чаша йогурт – около 220 грама